Report diari sobre el coronavirus: un horitzó per al relaxament de les mesures a Catalunya i un nou vaccí que pren força

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
16.11.2020 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que el dilluns 23 de novembre començaran a relaxar-se les mesures vigents actualment a Catalunya. Segons la consellera, serà una reobertura lenta i progressiva, en trams de quinze dies, per a mantenir la pandèmia sota control. No obstant això, encara no s’ha concretat cap mesura. Només el fet que les classes de les universitats es continuaran fent telemàticament durant un temps indeterminat. A més, Vergés ha anunciat que la Generalitat ha comprat vuit milions de proves d’antígens.

Respecte de la cursa internacional pel vaccí, la farmacèutica nord-americana Moderna ha assegurat que el seu –en fase 3– té una efectivitat del 95%, superior a la de la seva homòloga Pfizer, que fa dues setmanes que va anunciar que el seu en tenia un 92%. Moderna demanarà una aprovació d’emergència a l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units per a produir vint milions de dosis abans no s’acabi l’any. També té previst de fabricar-ne entre 500 milions i 1.000 milions durant l’any vinent.

En l’àmbit polític, ERC ha demanat al govern espanyol un pla de rescat social per a les famílies. Insisteixen que la Moncloa ha de prendre mesures contra la covid-19 en la línia del vice-president de la Generalitat, Pere Aragonès, que la setmana passada va instar el president espanyol, Pedro Sánchez, a aprovar una moratòria d’imposts per als sectors més afectats per les restriccions, i a aplicar un pla de xoc econòmic i social. Tot plegat, després de les queixes dels autònoms per la insuficiència dels ajuts del govern, pel sistema de repartiment i pel col·lapse de la web habilitada per a sol·licitar-los.

A Perpinyà, un miler de persones s’han concentrat aquest matí a la plaça de la República contra les restriccions actuals i per a reclamar el dret de treballar dels comerciants i artesans, convocats per diverses organitzacions professionals.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 400.230 casos, 17.760 morts i hi ha 954 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 55.079.109 confirmats i 1.328.262 morts. Del total de casos, 38.317.724 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 11.405.413 casos i 252.026 morts;
–L’Índia, amb 8.868.468 casos i 130.417 morts;
–El Brasil, amb 5.863.093 casos i 165.811 morts;
–L’estat francès, amb 1.981.827 casos i 44.548 morts;
–Rússia, amb 1.948.603 casos i 33.489 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.496.864 casos i 41.253 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Un pagament d’IRPF absurd i molt injust’

Al consell de ministres espanyol de demà sembla que s’aprovaran mesures com, per exemple, unes extensions del període de carència i amortització dels avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Segons que va dir la ministra Nadia Calviño, si en una primera fase el govern Sánchez es va centrar a ‘garantir la liquiditat del conjunt de l’economia’, l’objectiu actual exigeix d’evitar que ‘empreses perfectament viables acabin havent de tancar’. És una bona notícia que afecta molta gent i que resultava pràcticament obligada si no es volia crear un problema molt més greu a pimes, autònoms… i bancs.

Seria bo que al consell de ministres de demà també hi hagués una sorpresa i que, a tots els qui el dia 20 de maig es van acollir a la moratòria de sis mesos del pagament d’imposts del primer trimestre, i que han de pagar divendres, els l’allarguessin. Semblaria raonable, perquè molts dels qui s’hi van acollir continuen tenint el negoci tancat i sense poder guanyar diners, com ara els bars i restaurants. Crec que alguna cosa han de fer a Madrid i ja no poden trigar gaire…

I, parlant d’imposts, hi ha un aspecte de què s’ha parlat poc, potser perquè només afecta persones amb ingressos baixos o molt baixos. Com sabeu, els treballadors per compte d’altri que cobren menys de 22.000 euros l’any són exempts de fer declaració per l’IRPF. Això no vol dir, ben entès, que no paguin imposts, perquè l’empresa els fa la retenció corresponent. El problema ve quan aquest treballador enguany ha estat afectat per un ERTO. Enric Rius, assessor fiscal de la patronal CECOT, m’explica el perquè. Resulta que l’exempció de declarar és només quan els diners guanyats vénen d’un sol pagador i la gent que enguany ha cobrat dins un ERTO tindrà ingressos de dos pagadors: l’empresa i el SEPE.

I, a més, resulta que, d’aquests dos pagadors, només l’empresa haurà fet la retenció, perquè el SEPE no n’ha fet. Això vol dir, doncs, que el maig del 2021 li diran que ha de fer declaració d’IRPF encara que hagi cobrat menys de 22.000 euros. I en aquesta declaració haurà de tributar per la part que ha cobrat del SEPE. Potser no seran gaires diners perquè el tipus serà baix, però si és algú que no té feina o que en té menys i està prou angoixada, només li faltarà haver de pagar a Hisenda. La Generalitat, conscient d’aquest problema, ha fet allò que podia fer, que és anunciar una deducció sobre l’excés que grava el tipus estatal. De fet, és una quantitat molt baixa. Aquesta qüestió hauria de ser a la llista d’Hisenda per a arreglar-la. Altrament, serà un maldecap per a molta gent.

Però el problema afecta també els autònoms. Enric Rius diu que se’n ressentiran els qui han cobrat la prestació per cessament d’activitat durant el 2020. ‘L’autònom es trobarà que haurà de tributar pels mesos que l’hagi cobrat, perquè la prestació ve sense retenció.’ Però a més, hi ha una altra qüestió. Durant els mesos que ha rebut la prestació no haurà pagat la quota, però això no vol dir que hagi deixat de cotitzar. Haurà cotitzat la seguretat social per ell. ‘I aquests diners representen de fet una subvenció que rep l’autònom, per la qual també haurà de tributar.’ Fet i fet, vol dir que als 660 euros aproximats que pot haver cobrat cada mes per la prestació, hi haurà d’afegir els 280 euros de la quota que li ha pagat la seguretat social a l’hora de fer la declaració de la renda. I aquest pagament l’haurà de fer l’any vinent, quan encara potser no s’haurà refet totalment de la seva mala situació actual.

Tant el cas dels treballadors assalariats com el dels autònoms s’haurien de resoldre com més aviat millor, perquè afegeixen una angoixa a gent que ja ha d’encarar moltes dificultats. No sembla just que gent en situació d’alta precarietat, l’estat l’ajudi per una banda –molt poc, tot sigui dit– i per una altra, sense avisar, la faci tributar per uns diners que li havia donat, pràcticament per a poder menjar. Em sembla tot plegat un desori, que m’agradaria pensar que és fruit de la imprevisió i prou, i que resoldran de pressa.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Vox: El següent gran desafiament per a un vaccí contra la covid: mantenir-lo extremadament fred (en anglès)
–Infobae: Quinze virus que han canviat la història de la humanitat (en castellà)
–The Atlantic: La pandèmia revela una nova forma de poder nacional (en anglès)
–Franceinfo: Vaccí contra la covid: per què la batalla és lluny de guanyar-se, malgrat el progrés de diversos assaigs clínics (en rancès)
–The Straits Times: La covid-19 farà que hi hagi una “generació perduda” a l’Àsia? (en anglès)
–BBC: Hi haurà més d’un vaccí contra el coronavirus? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Moderna sosté que el seu vaccí contra el coronavirus té una efectivitat del 95%
Vergés anuncia una retirada de les restriccions lenta i en trams de quinze dies
Elaboren la primera guia clínica per al tractament de la covid-19 persistent en l’atenció primària
ERC exigeix al govern espanyol que impulsi un pla de rescat per a les famílies i “no deixi a l’estacada els ciutadans”
El Festival Clàssics mira enrere per fer un ‘Reset’ i reiniciar aquest món en temps de pandèmia


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any