Report diari sobre el coronavirus: nous confinaments a les Illes i Catalunya millora els indicadors

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
15.09.2020 - 19:50
Actualització: 15.09.2020 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El risc de rebrot a Catalunya es redueix dia a dia i s’acosta a l’objectiu de situar-se per sota de 100, que marca la zona de risc moderat. En dues setmanes aquesta xifra s’ha reduït seixanta punts, passant de 216 a 157,03 i mostra una tendència positiva. Aquesta dinàmica també es veu en la taxa de reproducció de la malaltia, que des de fa setmanes es troba per sota d’1, que és la zona de control de la propagació.

Tanmateix, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, avisa que els pròxims dies hi pot haver un repunt dels indicadors, ara que torna tota l’activitat laboral i escolar en aquesta segona quinzena de setembre, però ha afegit que espera que aquest increment sigui ‘molt suau’.

El principal focus de preocupació d’Europa es troba ara mateix a Madrid, amb 22.584 casos la darrera setmana, 3.095 hospitalitzats –dels quals 359 a l’UCI– i un 21% dels llits ocupats. Catalunya té una ocupació del 5%, el País Valencià del 5% i les Illes del 12%.

Avui, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha anunciat noves restriccions de mobilitat a la zona bàsica de salut d’Arquitecte Bennàssar de Palma i als barris més afectats per la covid de Sant Antoni de Portmany i Eivissa. Les mesures, que han estat anunciades al parlament, entraran en vigor divendres al vespre i duraran quinze dies, pel cap baix.

En clau de confinament, avui la justícia ha ratificat la resolució de la Conselleria de Sanitat del País Valencià per a prorrogar set dies les mesures excepcionals adoptades a Benigànim.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 169.812 casos per PCR, 84.770 altes i 15.097 morts i hi ha 269 pacients a les UCI:

–Al Principat, avui s’hi han afegit 1.266 casos i 14 morts i hi ha 130 pacients a les UCI (en total, s’hi han comunicat 124.120 casos per PCR, 40.948 altes i 13.173 morts);
–Al País Valencià, 905 casos, 660 altes i 3 morts i hi ha 68 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 32.644 casos per PCR, 33.626 altes i 1.564 morts);
–A les Illes, avui s’hi han afegit 276 casos, 489 altes i 5 morts i hi ha 69 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 11.280 casos per PCR, 8.968 altes i 271 morts);
–A Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 2 pacients a les UCI (en total s’hi han comunicat 330 casos, 283 altes i 36 morts);
–A Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i no hi ha cap pacient a les UCI (en total s’hi han comunicat 1.438 casos, 945 altes i 53 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 29.526.507 casos confirmats i 934.203 morts. Del total de casos, 21.345.304 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 6.754.131 casos i 199.224 morts;
–L’Índia, amb 4.963.097 casos i 81.168 morts;
–El Brasil, amb 4.349.544 casos i 132.117 morts;
–Rússia, amb 1.073.849 casos i 18.785 morts;
–Perú, amb 733.860 casos i 30.812 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 603.167 casos i 30.004 morts.
*A l’estat francès hi ha 387.252 casos i 30.950 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Empitjoren les previsions del 2020 a l’estat
 espanyol’

No deixa de ser una casualitat, però és curiós com, en vint-i-quatre hores de diferència, hi ha hagut tres notícies a Europa que em semblen molt significatives per a anar clarificant la situació econòmica que tenim en aquesta fase de la pandèmia a diferents països. Ahir, el Banc de França va anunciar que l’evolució de l’economia era menys dolenta de l’esperada i va millorar les previsions per a enguany –les feia menys negatives– i per a l’any vinent. A més, va anunciar que el primer trimestre del 2022 assolirien el nivell del PIB previ a la pandèmia.

Aquest matí, un dels grans centre d’investigació alemanys, el ZEF de la Universitat de Bonn, deia en un informe que la confiança havia pujat a Alemanya al setembre, per segon mes consecutiu, perquè els inversors esperaven ‘una notable recuperació de l’economia alemanya’. Tanmateix, les dades econòmiques recents han alimentat les esperances d’una recuperació sòlida. Val a dir que la moral dels inversors es va recuperar gràcies a la millora de l’activitat en els sectors industrial i de serveis. La demanda exportadora, especialment de la Xina, va repuntar per segon mes consecutiu al juny. Tot plegat apunta a una caiguda menys important de la prevista per al 2020, que ara sembla que podria romandre en el 6%.

I aquest migdia, Funcas –el think tank de les caixes– ha empitjorat durament la previsió a l’estat espanyol: estima que enguany l’economia espanyola es contraurà un 13%, fet que significa un empitjorament de 3,2 punts percentuals respecte a l’estimació anterior. La rebaixa de les previsions respon a la multiplicació dels contagis de la covid i el seu efecte dissuasiu sobre l’arribada de turistes estrangers i l’impacte negatiu en la confiança d’empreses i consumidors. La crisi del turisme, diuen, explica les dues terceres parts de la retallada i la resta és a causa de la incertesa més gran sobre la demanda interna. I deixava anar una dada preocupant, que la recuperació no seria total fins al 2023 o fins i tot el 2024, depenent de la senda de política econòmica que es decideixi; és a dir, un any més tard del que s’havia estimat a la primavera. Potser les previsions de Funcas són un pèl pessimistes, tot s’ha de dir, perquè estimen un creixement de l’11,5% en aquest tercer trimestre, quan l’AIReF, en temps real, el preveu del 14,4%.

Per mi, hi ha un denominador comú als tres països i que els informes esmenten: la confiança. En els casos francès i alemany, en sentit positiu; i en l’espanyol, en negatiu.

Vet aquí el gran perill. Si les autoritats no generen prou confiança –a uns, per a consumir, i a uns altres, per a invertir– ho passarem malament. Fixeu-vos en un cas. Quan a l’estat espanyol encara es discuteix què fer amb els ERTO –que s’acaben d’aquí a quinze dies– a l’estat francès i a l’alemany els han allargat per a tot l’any 2021. On hi ha d’haver més confiança de cara al futur immediat? És un exemple ben clar que les coses no passen perquè sí, i en economia encara menys.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Pere Soler: ‘Abans d’obrir les escoles ja hi havia cent menors amb covid-19 cada dia’
–South China Morning Post: Des d’Austràlia a l’Índia i les Filipines, funcionen els confinaments? (en anglès)
–Franceinfo: Coronavirus: quatre preguntes sobre la mortalitat per la covid-19 i les pors de l’OMS per als mesos vinents (en francès)
–Hindustan Times: Els Emirats Àrabs Units anuncien l’aprovació d’emergència per a utilitzar un vaccí xinès contra la covid-19 (en anglès)
–Público: El nou coronavirus esdevindrà estacional? (en portuguès)
–Stat: Un nou informe diu que la pandèmia de la covid-19 ha causat revessos històrics en la salut mundial (en anglès)
–Euronews: Europa s’ha de preparar per augmentar les morts per la covid-19 a l’octubre i novembre, adverteix l’OMS (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Armengol anuncia el confinament de més barris a Palma, Eivissa i Sant Antoni
Investigadors de la UPC avisen del poc ús de la màscara en reunions als parcs
Al Principat s’han detectat 115 casos de covid a l’escola i s’han confinat 613 alumnes i professionals


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any