Report diari sobre el coronavirus: Catalunya Nord vaccinarà els menors de 18 anys. Israel retira les màscares dels espais tancats

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
15.06.2021 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Catalunya Nord començarà a vaccinar els menors de divuit anys, que hauran de tenir una autorització dels pares. Es farà únicament als centres sanitaris i l’edat mínima serà de dotze anys. A l’estat francès, la xifra total d’adolescents és de 3,5 milions. El ministre de Sanitat francès, Olivier Veran, ha explicat que la variant delta del coronavirus representava entre un 2% i un 4% de les proves, i ha advertit que eren dades similars a les que tenia el Regne Unit abans que hi fos la variant dominant.

A l’estat espanyol, la Comissió de Salut Pública ha aprovat tres nous grups de vaccinació. Són el grup 11 –dels qui tenen entre 30 anys i 39–, el 12 –entre 20 i 29– i el 13 –entre 12 i 19. Quant als adolescents, es prioritzaran els grans dependents i en condicions de risc molt alt. Per una altra banda, la suspensió de l’obligació de dur màscara en espais exteriors, no s’ha abordat en la reunió d’avui. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat que la màscara deixi de ser obligatòria a les platges i en espais naturals.

Avui, un estudi del servei de salut públic d’Anglaterra ha determinat que el fet d’estar vaccinat amb dues dosis de Pfizer o d’AstraZeneca genera prou immunitat per a evitar una hospitalització per covid-19 tot i la variant delta. Segons la investigació, tenir les dues dosis de Pfizer salva de ser hospitalitzat en un 96% i les d’AstraZeneca, en un 92%. Aquesta protecció és la mateixa que es genera amb la variant alpha, la primera del coronavirus que va circular i a partir de la qual es van desenvolupar els vaccins. Un altre estudi, del centre Zoe Covid Symptom Study, indica que els símptomes principals d’aquesta nova variant, més contagiosa que les anteriors, són el mal de cap sense febre, la irritació del coll i la picor del nas.

Per altra banda, el govern d’Israel ha decidit de suprimir l’obligatorietat de portar la màscara en espais tancats, amb l’excepció del personal dels centres sanitaris i dels turistes que no estiguin vaccinats contra la covid-19. Sí que recomana de dur-la posada al transport públic. Gairebé el 60% de la població ja té les dues dosis dels vaccins i el nombre de contagis i morts ha caigut en picat de fa setmanes. De fet, d’ençà del primer de juny s’han retirat la majoria de les restriccions.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.168.503 casos i 30.974 morts, i actualment hi ha 226 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 177.199.959 casos confirmats i 3.832.340 morts. Del total de casos, 161.607.406 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.335.515 casos i 615.247 morts;
–L’Índia, amb 29.627.763 casos i 379.551 morts;
–El Brasil, amb 17.454.861 i 488.404 morts;
–L’estat francès, amb 5.741.354 casos i 110.454 morts;
–Turquia, amb 5.342.028 casos i 48.879 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.745.199 casos i 80.579 morts.


La píndola de Jordi Goula: “La crisi la deixarem enrere abans que no prevèiem”

A mesura que van passant els dies i la vaccinació va a un ritme que sembla més que acceptable, el risc d’una recaiguda a la pandèmia va minvant, com també la possibilitat de noves restriccions de la mobilitat. Això fa que les previsions es modelin amb un marge d’error més petit i les xifres es vagin ajustant. Ahir va ser el Banc d’Espanya que va donar dues bones notícies sobre el creixement futur de l’economia de l’estat espanyol, i de retruc, la nostra. La primera té a veure amb un augment de les previsions d’augment del PIB d’enguany i la segona avança un trimestre el retorn a l’activitat econòmica que hi havia abans de la pandèmia i el passa al quart de l’any vinent. En realitat, les dues notícies són la mateixa, però vista des d’angles diferents.

A les “Projeccions macroeconòmiques de l’economia espanyola (2021-2023)”, el supervisor explica que, en comparació amb les projeccions del març, les actuals impliquen una revisió a l’alça del creixement del PIB el 2021 i el 2022 (de 0,2 i 0,5 punts percentuals, respectivament), cosa que recull l’impacte positiu sobre l’activitat del canvi en els supòsits en què es basen ara les projeccions –sobretot una millora clara en les exportacions– i el dinamisme més gran de l’activitat en el trimestre en curs.

Amb la revisió s’espera que el creixement del PIB arribi al 6,2% al conjunt del 2021. L’etapa d’altes taxes d’avanç del producte fins al final del 2021 aniria seguida d’una altra de creixements més moderats fins al final de l’horitzó de projecció. No obstant això, el dinamisme pronunciat de l’economia en la resta de l’any donarà lloc a un potent efecte d’arrossegament sobre la taxa mitjana de variació del PIB el 2022, que pujaria fins al 5,8%. De totes maneres, el PIB no aconseguiria el nivell previ a la pandèmia fins a l’últim tram del 2022. Això indica que, ni que sigui transitori, l’impacte de la crisi sanitària serà relativament persistent. Així i tot, en comparació amb l’estimació passada, la recuperació s’avança un trimestre.

Hi ha dos aspectes addicionals que en l’anàlisi del Banc d’Espanya em semblen molt importants: el consum i el mercat laboral. Afirma que la solidesa del consum també serà afavorida per la recuperació progressiva del mercat de treball i, consegüentment, de les rendes domèstiques, en què guanyaran pes els ingressos laborals enfront de les ajudes públiques. Addicionalment, la disminució gradual de la incertesa sobre la situació sanitària i econòmica afavoriria una reducció del component precautori de l’estalvi, i proporcionaria un impuls addicional a la despesa de les famílies. Com a resultat, el consum pujaria d’un 7,1% el 2021 en l’escenari central. En la mitjana del 2022, la taxa encara seria elevada (5,7%).

I quant al mercat laboral, anticipa que les hores treballades reprendran un camí ascendent a partir d’aquest trimestre, en línia amb la recuperació de l’activitat. El creixement de les hores treballades seria del 6,7% el 2021, que es moderaria fins al 5,4% l’any vinent. Aquesta recuperació de l’ocupació permetria de reduir la desocupació, fins a situar-se per sota dels nivells pre-pandèmics a partir de final del 2022. En definitiva, lliga –sense decalatge temporal– la recuperació del PIB amb la millora de l’ocupació. Em semblen –si acaben essent certes– unes previsions molt positives.

I a Catalunya què diem? Aquest matí s’ha presentat l'”Enquesta de situació econòmica de primavera 2021″ del Col·legi d’Economistes de Catalunya, feta entre el 13 i el 31 de maig. Diu que l’índex de confiança dels economistes –que sintetitza el sentiment del miler de col·legiats que hi han participat– davant de la situació econòmica general, després d’avaluar tots els factors que hi incideixen, es recupera de manera molt significativa. Per exemple, en relació amb fa un any (en una situació marcada pel confinament de la població i la declaració de l’estat d’alarma), passa del 3,62 al 4,20 per a l’economia catalana. I, quant a la previsió, s’apunta que l’índex continuarà recuperant-se i se situarà en el 4,79 a final d’any, cosa que vol dir una embranzida notable, com la indicada pel Banc d’Espanya.

Com a detall a no menystenir, cal esmentar que l’acord per a la investidura del president de la Generalitat, que es va cloure mentre es feia l’enquesta, va originar una millora significativa sobre les expectatives referides a la situació de l’economia catalana d’aquí a final d’any. Els qui van respondre abans de fer-se públic l’acord situaven la previsió a final del 2021 de l’índex dels economistes per a l’economia catalana en el 4,69 de mitjana, mentre que els qui van respondre després de la notícia, el situaven 0,20 punts més amunt, en el 4,89. És el preu en què calculen l’estabilitat política.

Una curiositat, per acabar, és l’escepticisme que tenen els professionals de l’economia respecte de l’eficàcia de les administracions. Amb relació a les prioritats entre les estratègies de reactivació i transformació de l’economia catalana que la Generalitat ha definit per orientar l’aplicació dels fons europeus, els economistes consideren que les més importants són la innovació, la competitivitat i les infrastructures. Fins ara cap sorpresa. Però ve’t aquí que, quan els demanen sobre la capacitat de gestió, execució i control dels fons europeus per les administracions, els enquestats són més aviat escèptics: atorguen una puntuació de 4,38 punts a la Generalitat i una d’encara inferior, 3,95, al govern espanyol. Sobre 10, és clar…


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any