Report diari sobre el coronavirus: el dia que el virus ja era al país

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
26.06.2020 - 19:50

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Un grup d’investigadors de la Universitat de Barcelona ha difós un estudi, pendent de ser revisat científicament, que diu que s’han detectat restes de la covid-19 a les aigües residuals de Barcelona del 12 de març del 2019, un any abans que esclatés la pandèmia al país. Si es confirmés, aquest descobriment obriria molts interrogants sobre l’origen del coronavirus 2019, la seva capacitat de transmissió, per què no va manifestar-se abans i per què, mesos després, va començar a actuar agressivament. Fins ara, la Xina havia confirmat el primer cas el 17 de novembre del 2019, tot i que un estudi de la Harvard Medical School apuntava que el virus podria haver començat a gestar-se a l’agost.

A Andorra i a Catalunya Nord s’han donat d’alta els dos últims pacients hospitalitzats i a Andorra només resten quatre casos actius aïllats a casa. Aquesta dada positiva contrasta amb l’augment dels contagis en els brots de la Franja de Ponent, amb més de 250 persones infectades. La majoria, però, són asimptomàtics. També s’ha detectat un petit brot a la Vall d’Aran, amb set casos positius de persones que havien compartit una barbacoa. El relaxament de la població en el confinament preocupa els científics i els governs, que insisteixen a mantenir la prevenció i les mesures de seguretat. Avui s’hi ha afegit el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha posat l’accent en la gent jove. El govern català treballa per ampliar les compensacions per al personal sanitari, els Bombers i els Mossos. Eivissa començarà a assajar al juliol una prova pilot de passaport sanitari per als turistes. I al País Valencià s’han suspès les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí.

Per la seva banda, el govern espanyol ha aprovat una pròrroga dels ERTO i la prestació d’autònoms fins el 30 de setembre i prepara un avantprojecte de llei per a regular el teletreball que ja ha posat la CEOE en peu de guerra, atès que l’esborrany preveu que les empreses paguin les despeses proporcionals dels treballadors a casa durant un horari laboral flexibilitzat.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 9.809.064 casos confirmats i 494.038 morts. Del total de casos, 5.301.312 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 2.527.813 casos i 127.097 morts.
–El Brasil, amb 1.244.419 casos i 55.304 morts.
–Rússia, amb 620.794 casos i 8.781 morts.
–L’Índia, amb 506.972 casos i 15.662 morts.
–El Regne Unit, amb 309.360 casos i 43.414 morts.

*A l’estat espanyol hi ha 294.985 casos i 28.388 morts.
*A l’estat francès hi ha 161.348 casos i 29.752 morts.


Als Països Catalans hi ha 92.586 casos, 57.140 altes i 14.324 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 70.864 casos, 39.419 altes i 12.533 morts (avui s’hi han afegit 163 casos, 85 altes i 8 morts)
–Al País Valencià, 18.094 casos, 14.628 altes i 1.471 morts (avui s’hi han afegit 17 casos nous de PCR, 70 altes i 1 mort)
–A les Illes, 2.297 casos amb PCR, 1.930 altes i 226 morts (avui s’hi han afegit 3 casos i 11 altes)
–A Catalunya Nord, 313 casos, 279 altes i 34 morts (avui s’hi han afegit 2 altes)
–A Andorra, 855 casos, 799 altes i 52 morts (avui s’hi han afegit 2 altes)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: ‘Un acord que arriba amb retard’

Finalment, hi ha hagut acord. En les declaracions dels representants de patronals, sindicats i autònoms que van fer immediatament després d’haver-hi arribat, demostraven estar tots contents que el govern espanyol hagués cedit, tot i la condició que els ERTO seran més cars de juliol a setembre per a les empreses, atès que les exoneracions dels pagaments a la Seguretat Social seran menors. La veritat és que era obligat arribar al pacte, perquè amb aquest mecanisme encara hi ha milions de treballadors salvats de l’atur. Sense els ERTO, això hauria estat senzillament una catàstrofe per a molts treballadors i per al país sencer.

A mi em sembla positiva la decisió que ha referendat el consell extraordinari de ministres d’aquest matí, com també em semblaria lògic –crec que serà inevitable–, segons com vagin les coses aquest estiu, que el setembre no sigui el final dels ERTO. Amb aquest nom o amb un altre, però amb el mateix objectiu, salvar allò que es pugui, perquè és molt possible que alguns sectors i empreses encara no en tinguin prou, amb tres mesos més, per a no haver de veure’s obligats a tancar l’empresa. Queda oberta la porta de setembre, doncs. I això em sembla bé.

També em sembla positiu l’acord perquè ha demostrat –si bé amb massa retard– la flexibilitat necessària entre els agents socials i el govern. Suposo que ha estat imposada per la realitat, perquè no hi havia cap més solució si no es volia fer caure el país a l’abisme. Però malgrat tot, ha estat un pas endavant que ha de permetre a moltes empreses i autònoms de lluitar per redreçar la situació, cosa que, per la part que toca a tots, estic segur que faran.

Dit això, tot i celebrar la pròrroga, hi ha tres aspectes que no podem passar per alt i que, per mi, són l’altra cara de la moneda.

El primer és la necessitat que el SEPE s’afanyi i pagui a tota la gent que encara no ha rebut ni un cèntim de l’ERTO. No és veritat això que diu el govern espanyol quan prova de minimitzar aquest fet. És un drama que ha posat contra les cordes milers i milers de famílies que no tenen cap ingrés des de la primera meitat del mes de març. Totes les patronals i els sindicats han demanat amb successives accions al govern espanyol que arregli la situació. De moment, crec que tots nosaltres coneixem algú que es troba en aquesta situació. I això no pot durar ni un dia més.

Pel que fa al segon punt, crec que s’ha escurat massa el termini. De vegades, sembla que s’oblidi que les empreses necessiten una planificació per a treballar amb eficiència. Vull dir que no em sembla bé que qui havia de planificar l’estiu hagi hagut d’esperar a quatre dies abans que s’acabés una determinada reglamentació laboral per refer tot el que s’havia pensat, encara que sigui en clau positiva. I no penso tant en grans empreses com en pimes de pocs treballadors que ja tinguessin decidida una actuació i ara l’hagin de canviar a corre-cuita, hi insisteixo, encara que sigui en clau positiva. No es pot fer ballar els empresaris d’aquesta manera –ni els treballadors afectats– amb tan poc temps de marge per a reconsiderar la situació. Esperem que la pròxima negociació del setembre no caigui en aquest error.

I el tercer va per un altre camí. Ahir llegia un piulet en què es parlava d’empresaris que aprofiten que tenen treballadors cobrant un ERTO i contracten persones per a substituir-los. Negoci rodó. No sé si és cert, m’agradaria pensar que no, però coneixent la idiosincràsia del país, no m’estranyaria gaire. Suposo que aquest mecanisme i altres s’han buscat per treure profit de la situació. De fet, la ministra de Treball espanyola va ser ben clara quan li ho van demanar en la compareixença de premsa d’ahir. Yolanda Díaz va dir que els constava que hi havia frau, tot i que les circumstàncies extraordinàries no els permetien de fer controls exhaustius: ‘Sigui com sigui, explorem qualsevol irregularitat.’ Amb qui faci trampes en aquests moments excepcionals, la llei hauria de ser molt dura. O això em sembla.

La qüestió més important és que avui molta gent respirarà més tranquil·la i enfocarà l’estiu amb un estat d’ànim menys angoixant. De fet, li allarguen tres mesos més la incògnita de quin serà el final, però qui dia passa any empeny. Això sí, la pròxima negociació, per favor, que no esperin a fer-la tan al final, que deixin un marge més ample per a pensar una mica més les decisions que hagin de prendre els uns i els altres.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Detecten rastres de coronavirus en aigües residuals de Barcelona el març del 2019
–The Atlantic: Una nova etapa devastadora de la pandèmia (en anglès)
–Franceinfo: El Consell Constitucional valida el delicte d’incompliment de confinament (en francès)
–The Straits Times: Per què baixen les morts per la covid-19, però augmenten a Amèrica (en anglès)
–La Stampa: Mondragone, el brot del coronavirus provoca la revolta entre italians i búlgars (en italià)
–The Guardian: Els europeus diuen que la Unió Europea va ser ‘irrellevant’ durant la pandèmia (en anglès)
–Clarín: Eleccions sense campanya: el país que tria president enmig de la pandèmia (en castellà)
–Deutsche Welle: Brots de coronavirus: Alemanya es convertirà en el principal focus d’Europa? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Detecten rastres de coronavirus en aigües residuals de Barcelona el març del 2019
El brot de covid-19 que afecta la Franja supera els 250 infectats
El govern espanyol aprova la pròrroga dels ERTO i de la prestació d’autònoms fins al 30 de setembre
Ascendeixen el general de la Guàrdia Civil que va admetre combatre el ‘clima contrari’ a la Moncloa
El govern treballa per ampliar la paga de compensació a personal de neteja, protecció civil, Bombers i Mossos
El govern espanyol proposa en un avantprojecte de llei que l’empresa pagui totes les despeses del teletreball
Eivissa participa en una prova pilot de passaport sanitari per a turistes
Suspenen les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí
Així compensarà l’ATM pels bitllets caducats durant el confinament
Padrós alerta de l’actitud ‘laxa i poc prudent’ de molts joves: ‘Ho podem pagar molt car’
Andorra i Catalunya Nord deixaen de tenir pacients hospitalitzats per la covid-19
Brot de coronavirus a la Vall d’Aran amb set positius que van compartir una barbacoa


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any