Report diari sobre el coronavirus: El confinament nocturn s’allargarà a Catalunya i la CE empitjora el pronòstic de recuperació d’Espanya

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
05.11.2020 - 19:50
Actualització: 05.11.2020 - 19:51

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha donat per feta la pròrroga de quinze dies més del confinament nocturn, que dilluns acaba el termini inicial d’aplicació. Segons que ha dit a Ràdio 4, també és possible que s’allargui la resta de mesures, però no s’ha decidit encara en quines condicions. No ha descartat, tampoc, una obertura parcial de bars i restaurants, tot i que demana prudència. Alhora, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha dit que la reobertura progressiva de l’activitat cultural ‘no és lluny’, avui que els treballadors del sector s’han tornat a concentrar davant la seu del departament.

És el segon dia que la velocitat de reproducció del coronavirus a Catalunya és dessota l’1; avui, a 0,95. El risc de rebrot també continua baixant lentament, fins a 739 punts. La taxa d’incidència a 14 dies, però, continua pujant i ja és de 818,22 punts. Les xifres de morts i de contagis continuen avançant, malgrat tot, i s’ha sabut que un brot de la malaltia a la residència les Vinyes de Falset hi ha causat una quarantena de morts. Segons l’ajuntament de la vila, encara hi ha divuit casos actius, i s’han rebut cinquanta-dues altes. El centre va ser intervingut fa poques setmanes per la Generalitat.

Avui també s’ha sabut que el projecte del pressupost del 2021 del govern de les Illes preveu la creació d’una Agència de Salut Pública. Tindrà l’objectiu de planificar les polítiques de salut i prestar serveis que formen part de la cartera de salut pública: vigilància, prevenció i promoció de la salut. N’ha informat la consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez.

Finalment, la Comissió Europea ha empitjorat més d’un punt les previsions econòmiques del govern espanyol per a enguany. En els càlculs de la tardor, l’executiu europeu calcula que el PIB espanyol baixarà d’un 12,4% el 2020, una xifra que fa augmentar d’un punt i mig la davallada respecte dels pronòstics del juliol. Les noves previsions de la Comissió Europea confirmen que l’estat espanyol és l’estat de la Unió més afectat econòmicament per la covid-19. També són menys optimismes sobre la recuperació.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 349.930 casos, 16.801 morts i hi ha 787 pacients a les UCI:Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 48.733.729 confirmats i 1.235.284 morts. Del total de casos, 34.852.622 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 9.827.639 casos i 240.088 morts;
–L’Índia, amb 8.392.835 casos i 124.685 morts;
–El Brasil, amb 5.595.081 casos i 161.269 morts;
–Rússia, amb 1.712.858 casos i 29.509 morts;
–L’estat francès, amb 1.543.321 casos i 38.674 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.365.895 casos i 38.486 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘L’economia catalana creix d’un 15,6% el tercer trimestre’

La Comissió Europea preveu que el PIB espanyol baixi d’un 12,4% enguany a causa de la pandèmia de coronavirus, una davallada pitjor que la pronosticada al juliol, que era del 10,9%, i la més important dels països de la zona euro. Avui ens hem llevat amb aquesta notícia de Brussel·les. Certament, és una baixada que supera la prevista pel govern espanyol, però s’acosta molt a les que havien fet la majoria de centres d’estudis privats. És una previsió més. Avui, per una altra banda, hem tingut notícies d’estimacions de dades més acostades.

Malgrat tot, l’economia es va refent del sotrac, de mica en mica. El tercer trimestre no ha estat bo, per les raons que ja hem repetit moltes vegades, però la baixada de l’activitat del març i l’abril va ser tan forta que molts sectors han rebotat amb xifres molt altes. Avui l’Idescat ha presentat l’avanç de la comptabilitat trimestral de Catalunya, referida al tercer trimestre. Cal observar-ne les dades per valorar, entre més elements, la velocitat en la recuperació de l’activitat.

Doncs bé, la taxa intertrimestral de creixement del PIB és del 15,7% el tercer trimestre, i això vol dir una recuperació parcial d’allò que s’havia perdut en l’anterior, quan la taxa va ser d’un -16,3%. De fet, respecte de la pèrdua total des que va començar la pandèmia, el primer trimestre, la recuperació registrada és si fa no fa d’un 60%, amb diferències substancials entre sectors. La recuperació és menor a la indústria i als serveis –del 57% i 55%, respectivament– que no pas a la construcció, on ja ha recuperat el 75%. En termes comparatius, la xifra de creixement és semblant a la que va publicar la setmana passada l’INE per a tot l’estat espanyol, un 16,7%, després d’una baixada del 17,8% el segon trimestre.

Evidentment, continuem per sota del nivell d’activitat d’abans de la pandèmia. Al tercer trimestre, tots els grans sectors econòmics presenten índexs de variació interanuals negatius, però la recuperació es nota en el fet que la intensitat de les baixades interanuals és molt inferior, en comparació amb els valors registrats el segon trimestre. En l’evolució de la indústria, per exemple, la taxa interanual és del -8,2%, i el segon trimestre havia estat del -19,4%.

Cal destacar que hi ha diferències  molt evidents entre alguns subsectors. Segons que apunta l’Idescat, algunes de les branques més significatives de l’economia catalana –l’alimentació, la química i els productes farmacèutics, per exemple– pràcticament han recuperat la producció que tenien l’any passat. La indústria de l’automoció va reforçar l’activitat el mes de setembre i es preveu que recuperarà parcialment la producció perduda aquests darrers mesos. Finalment, hi ha activitats com ara la producció d’energia elèctrica i arts gràfiques que presenten una tendència a la recuperació molt més lenta i mantenen nivells d’activitat força inferiors als disponibles el darrer any.

Quant als serveis, la manca de turisme ha estat la clau, atès que afecta diversos sectors, transversalment. Va registrar una reducció important de l’activitat (-9,3%), però que implica una certa recuperació respecte del trimestre anterior, en què va perdre un 20,5%. Algunes activitats, com el trànsit aeri i les agències de viatges, s’han recuperat, però tan sols lleugerament, en un context internacional en què s’han mantingut fortes restriccions a l’accés de viatgers. L’hoteleria i la restauració han recuperat una certa activitat gràcies al turisme domèstic, però són a anys llum dels nivells d’un any normal.

En canvi, algunes branques, com ara els serveis de telecomunicacions i activitats relacionades amb la informàtica, han recuperat l’activitat més de pressa i, fins i tot, han superat la que tenien un any abans. Algunes altres, com ara el transport terrestre i marítim i les activitats relacionades amb l’ocupació, presenten una millora respecte del trimestre anterior, si bé encara allunyada de l’activitat del 2019.

Per acabar, la construcció és un 7,6% més avall que al mateix període de l’any passat, i això vol dir una millora molt important en relació amb el trimestre passat (-28,0%). En canvi, l’agricultura manté la tendència negativa de períodes anteriors, amb una taxa del -2,0%.

Demano a la gent de l’Idescat si és possible d’obtenir informació més detallada i insisteixen a respondre’m: ‘L’objectiu de l’avanç del PIB trimestral és proporcionar informació de l’evolució de l’economia catalana amb el mínim retard possible, respecte del trimestre de referència. Per aquest motiu, el càlcul de les macromagnituds utilitza fonts estadístiques que no cobreixen el període complet i que normalment no inclouen les dades corresponents al tercer mes del trimestre. Així doncs, aquest avanç de resultats del PIB és elaborat amb la informació disponible ara com ara sobre l’evolució econòmica del trimestre.’

De manera que, ara com ara, la situació és aquesta…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Jaume Padrós: ‘Fins a la primavera haurem d’anar aplicant aquestes restriccions curtes periòdicament’
–BBC: Dinamarca sacrificarà disset milions de visons arran d’una mutació del coronavirus (en anglès)
–Público: L’estat d’emergència a Portugal entrarà en vigor dilluns (en portuguès)
–Asia Times: Hong Kong ofereix proves de baix cost per al pla d’espais ‘bombolla’ (en anglès)
–Franceinfo: Covid-19: com s’enfronten els hospitals psiquiàtrics a la segona onada (en francès)
–The Straits Times: Els cementiris de les grans ciutats índies es queden sense espais a causa de la pandèmia (en anglès)
–The Atlantic: Un nou pic terrible per a la pandèmia americana (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Anton Gasol: ‘Els països occidentals han de treure una lliçó d’humilitat d’aquesta pandèmia’
‘No ens morirem de covid, ens morirem de gana’: treballadors de la cultura demanen més ajuts pel sector
Brussel·les empitjora de més d’un punt les previsions del govern espanyol i calcula una davallada del PIB del 12,4% el 2020
La Diada de Catalunya Nord serà telemàtica per les restriccions contra la covid
El govern crea l’Agència de Salut Pública de les Illes
Joel Joan: ‘Demano a la consellera Vergés per què ens tanquen els teatres si no hi ha hagut contagis’
Músics i tècnics consideren insuficients els ajuts de Cultura i avisen que el sector es troba en risc


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any