Rècord d’exportacions de les farmacèutiques de Catalunya

  • Les vendes del sector a l'exterior han crescut d'un 20% el primer semestre i han representat el 54% del total de l'estat

Jordi Goula
14.09.2020 - 19:50
VilaWeb

Aquest matí, m’he endut una sorpresa agradable. L’Idescat ha publicat les dades de les exportacions d’alt contingut tecnològic a Catalunya. I la bona notícia és que el segon trimestre han pujat d’un 5,7% respecte de l’any passat, enmig d’una caiguda del 30% en el total de vendes exteriors dels productes industrials. I dins aquestes exportacions tecnològiques, les que pugen més són les farmacèutiques, que ho fan d’un 13% el trimestre i d’un 20% en el semestre.

És cert que a primera vista hi ha la temptació de lligar aquest creixement amb la pandèmia. Doncs no… únicament. De fet, durant el 2019 el sector ja va batre el rècord d’exportacions, va pujar d’un 23,4% i va significar el 9% del total exportat per les indústries catalanes. Evidentment, aquest semestre representen un percentatge més alt, del 12,3 % del total, perquè han caigut les vendes exteriors en la resta de sectors. De totes maneres, és possible que una part d’aquest últim creixement tingui un component conjuntural i respongui a un efecte d’acumulació, causat per la crisi sanitària, segons que diu el director del departament d’estudis de Farmaindústria, Pedro Luis Sánchez.

De fet, cal no oblidar que el sector farmacèutic és el tercer sector més exportador de Catalunya, després del químic (16,7% del total) i del d’alimentació i begudes (14,9%). Però també és important situar el sector de Catalunya en el context de l’estat espanyol. Hem de pensar que si les exportacions catalanes, en general, representen al voltant del 25% de les estatals, en aquests productes han estat el 53% del total estatal. És a dir, més de la meitat surten d’aquí cap a l’estranger.

Tampoc no podem oblidar que a Catalunya hi ha més de 125 empreses del sector, amb una concentració important. I que, segons Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, algunes de les principals empreses farmacèutiques mundials han instal·lat els seus centres productius a Catalunya i han creat l’ecosistema farmacèutic més dens d’Europa. Concretament, el subsector de productes de química fina concentra al nostre territori el 75% de la producció de l’estat espanyol i el converteix en capdavanter mundial del subsector.

Per últim, faig meves les paraules de Sánchez quan diu que la indústria farmacèutica innovadora està cridada a tenir un paper protagonista en la nova etapa que ha obert la crisi desencadenada per la covid. N’estic segur. I també dels motius que aporta. La seva capacitat per a generar ocupació de qualitat i igualitària, a més de la possibilitat de potenciar el teixit industrial i la inversió en investigació biomèdica, són les principals propostes que posa sobre la taula el sector per ser part de la solució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any