A Rajoy se li acaba el temps per a actuar contra l’autonomia

  • L’aplicació del 155 és tan feixuga que el govern espanyol no seria a temps d’impedir l’1-O

VilaWeb
Redacció
12.07.2017 - 22:00

Al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, se li exhaureix el temps per a prendre de manera efectiva una mesura dràstica que intervingui d’alguna manera l’autogovern de Catalunya i impedeixi el referèndum. Constatada la inviabilitat de la llei de seguretat nacional espanyola, per manca de fonament jurídic, i descartada pel ministre Zoido mateix, Rajoy només pot esperar que el TC s’avingui a aplicar la qüestionadíssima atribució sancionadora o activar l’article 155 de la constitució espanyola.

Però les tensions internes al Tribunal Constitucional són ben conegudes, i en cap cas la decisió de fer ús de la capacitat de sancionar directament càrrecs electes no es faria per unanimitat, atesa l’oposició dels magistrats dits progressistes. I el problema de Rajoy amb el 155 és el temps. Perquè se li acaba.

Jorge de Esteban, un catedràtic espanyol de dret que ha defensat repetidament l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola contra la Generalitat de Catalunya, ha publicat un article al diari El Mundo en què afirma que ningú no s’ha adonat que aquest article reclama pel cap baix quatre mesos per a ser aplicat, cosa que fa impossible de fer-lo servir contra el referèndum del primer d’octubre.

De Esteban defensa que el 155 no ha estat desenvolupat legislativament, però afirma que com que per a ser aplicat cal l’acord del senat, aleshores cal seguir els procediments del reglament d’aquella cambra, especialment l’article 189.

Segons l’article publicat per De Esteban, el pas pel senat reclama pel cap baix quatre mesos perquè el 155 pugui ser aprovat, i això sense tenir en compte les vacances d’estiu. Per això explica els passos que caldria fer.

—Primer el govern espanyol ha de reclamar al govern català que no faci el referèndum, de manera oficial i raonada –no hi ha termini especificat per a la resposta del govern català.

—Després, el govern espanyol ha de comunicar al senat que vol aplicar l’article 155, explicant-ne l’abast, i ha de provar que el govern català ha desobeït la seva ordre.

—Aleshores, la mesa del senat ha d’enviar l’escrit i la documentació a la Comissió General de les Comunitats Autònomes o se n’ha de crear una d’especial. Aquesta comissió, segons l’article 67, podria demanar estudis i opinions o encarregar informes, cosa que dilataria el procés.

—Simultàniament, el president del senat ha de demanar al president de la Generalitat que respongui a les acusacions del govern espanyol i que nomeni algú que el representi en tots els tràmits que farà el senat.

—Posteriorment han de començar les deliberacions, en les quals, segons l’article 56 bis 1, poden participar tots els senadors i també el govern espanyol i el govern de la Generalitat, durant tant temps com ho considerin necessari.

—Quan hagin acabat totes aquestes deliberacions, encara caldrà formular la proposició de la ponència i enviar-la al ple del senat que l’hauria de votar.

Veient el procediment, De Esteban assegura que ja no hi ha temps material per a aplicar el 155, desmenteix que es pugui fer servir la Llei de Seguretat Nacional espanyola i proposa que es declari l’estat d’excepció. Opina que aquesta és l’única eina que té a disposició l’estat per a impedir el referèndum. De Esteban, però, no esmenta que per a declarar l’estat d’excepció el govern ha de comptar amb l’autorització del congrés, cosa que sembla impossible ara que el PSOE ja ha dit que no autoritzaria ni el 155.

Al senat, el PP disposa de majoria absoluta, i podria arribar a forçar el reglament, podria avançar el calendari de sessions, fer una tramitació pel procediment d’urgència… Però, tenint en compte que ja entrem en el calendari inhàbil de la cambra per les vacances d’estiu, el PP es trobaria pràcticament al setembre per a iniciar el procediment. I la tramitació del 155 és prou feixuga per a impedir que tingui temps de prendre cap mesura contra l’autogovern i evitar l’1-O .

El govern espanyol també ha dit que no actuaria fins que no hi hagués accions de la Generalitat o el parlament, més enllà de les declaracions i els anuncis, en un intent de llevar credibilitat als passos cap al referèndum. I això pot endarrerir la reacció del govern espanyol fins al punt que sigui massa tard per a activar el 155. ‘El problema és que han d’actuar en quaranta-vuit hores, i amb el senat no ho poden fer.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any