Empreses contra l’emergència sanitària

  • Més de 1.800 firmes catalanes de sectors diversos han ofert la tecnologia i la capacitat de producció per a fer front al coronavirus, mitjançant una web de la Generalitat

Jordi Goula
22.04.2020 - 21:50
VilaWeb

Aquest matí el president Pedro Sánchez deia al congrés espanyol que una de les lliçons que s’havien d’extreure per al futur, arran d’aquesta crisi, és que cal tenir capacitat d’autoproveïment i indústria pròpia, per evitar de ser víctimes de l’especulació dels mercats, com ha passat amb l’adquisició de molts equips de protecció a l’estranger. De fet, incidia en una pregunta que tots ens hem fet també de casa nostra estant, aquestes setmanes. Com és possible, en un país com Catalunya, amb tanta empresa tèxtil, que hàgim d’anar a cercar les caretes a la Xina i que no hi hagi bates per als sanitaris? Senzillament, perquè no en fabricàvem.

Ara, a mig partit, sembla que això ha canviat i no solament al tèxtil, sinó en molts sectors. En aquests moments, més de 1.800 empreses catalanes ja han ofert la tecnologia, el material i la capacitat de producció per a plantar cara a l’emergència sanitària causada per la Covid-19. Són empreses que s’han registrat en un mercat digital creat fa gairebé un mes pel Departament d’Empresa i Coneixement mitjançant Acció, que recull ofertes i demandes i posa en contacte les empreses que ofereixen les seves capacitats amb qui en necessita els productes.

L’objectiu d’aquesta plataforma és proveir de material el sistema sanitari de Catalunya i, alhora, que la indústria catalana compti amb el material de protecció necessari per a desenvolupar la seva activitat amb seguretat. De fet, aquests són els dos grans col·lectius demandants. A més, també aplega iniciatives de solucions per al teletreball, impressió 3D i més eines innovadores que serveixin per a encara la crisi sanitària amb noves tecnologies i metodologies empresarials.

Si hi ha cap lector interessat, que sàpiga que les empreses poden oferir les seves capacitats en aquesta web, i que també hi poden accedir les que tinguin demandes. Amb aquesta iniciativa, doncs, es poden unir empreses i fabricants de diversos punts de la cadena de producció per garantir, del subministrament fins a la fabricació, solucions per a lluitar contra l’emergència sanitària. ‘D’aquesta manera es vol fomentar la col·laboració empresarial i posar a disposició del sistema sanitari la solidesa i les capacitats industrials de l’ecosistema empresarial català’, diu Joan Romero, conseller delegat d’Acció.

Parlo amb ell sobre el moviment que hi ha en aquest terreny. En part, ja el coneixem pels mitjans, en els casos més mediàtics, com els de SEAT amb els respiradors. En canvi, sabem poca cosa d’aquestes més de 1.800 empreses que s’han apuntat a la plataforma. Diu que hi ha tres motius principals que fan que cada dia més empreses s’hi adhereixin. El primer és tenir coneixement de l’existència de la plataforma, evidentment. El segon és que hi ha una forta demanda d’equipaments de protecció individual (EPI) per als treballadors del sector empresarial pensant en la tornada a la feina. I el tercer és l’efecte crida que fa pensar a molts empresaris que podrien destinar una part de la producció a fabricar objectes en què fins ara no havien pensat… ni n’hi havia demanda, és clar.

Explica que truquen una a una a totes les empreses que els fan ofertes. ‘Mirem que siguin empreses, no intermediaris, i si són distribuïdors comprovem quins estocs tenen. També examinen si els productes que ens ofereixen tenen les certificacions corresponents abans de validar-les. Una vegada validades, passen a formar part de l’oferta en la marketplace. Fins ara n’hem validades unes 1.100′, afegeix.

Quant a la tipologia de les empreses que fan ofertes, destaca les dels sectors tèxtil i del plàstic: ‘Tenen afinitats amb les necessitats dels demandants i normalment també tenen una gran capacitat d’adaptació.’ Diu que la demanda més forta es materialitza sobretot en les màscares quirúrgiques i de seguretat, les matèries primeres necessàries per a fer productes sanitaris (teixits, elàstics, plàstics…), productes EPI i material sanitari de protecció, respiradors, desinfectants, plataformes de teletreball, serveis i diversos materials d’impressió 3D.

Hi ha molts exemples interessants, com una empresa de Sant Fruitós de Bages especialitzada en tecnologia d’infraroigs i energia ultraviolada per a la indústria, que actualment apliquen a desinfectar superfícies i netejar màscares perquè es puguin reutilitzar. O una empresa tèxtil de Santa Coloma de Farners que ara col·labora a fabricar bates de protecció per a personal sanitari i que es dedicava a fabricar inflables publicitaris i artístics i també treballava per a algunes indústries. O una de Terrassa, especialitzada en la producció de motlles d’injecció de plàstic que treballa principalment per al sector de l’embalatge i el mèdic; tenen maquinària d’alta precisió i ara fabriquen peces per als conjunts de diagnòstic ràpid i més productes mèdics. O una fusteria industrial d’Olius, que ara ofereix la maquinària per a fabricar pantalles de protecció i també ‘giraportes’ –mecanismes per a obrir portes sense tocar-les–; col·laboren amb empreses d’impressió 3D per fabricar-les… I així fins a més de mil…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any