El Brexit podria acabar molt probablement en el Tribunal de la UE, segons el seu president

  • El president del Tribunal de Justícia de la UE, Koen Lenaerts, ha assenyalat aquest dilluns que hi ha "moltes maneres" que la sortida del Regne Unit de la UE acabi en la màxima instància judicial del bloc, tot i que no ha volgut entrar en detalls.

VilaWeb
Redacció
21.11.2016 - 16:40
Actualització: 21.11.2016 - 16:44

El president del Tribunal de Justícia de la UE, Koen Lenaerts, ha assenyalat aquest dilluns que hi ha “moltes maneres” que la sortida del Regne Unit de la UE acabi en la màxima instància judicial del bloc, tot i que no ha volgut entrar en detalls.

En una entrevista concedida al ‘Financial Times’, Lenaerts ha indicat que qüestions com el tractament de l’Article 50 del Tractat de Lisboa, pel qual un estat membre pot abandonar la UE, “pot ser interpretat pel nostre tribunal com qualsevol altra disposició del dret comunitari”.

Segons ha sostingut, existeix un ampli ventall de conseqüències legals del Brexit per les quals es podria demanar la intervenció del Tribunal de la UE, si bé no ha volgut entrar en “com i on i des de quin angle això podria passar”.

Els dubtes sobre el dret comunitari només poden ser resolts en últim terme pel Tribunal Europeu de Justícia, la seu del qual està a Luxemburg, per la qual cosa podria intervenir si sorgeix alguna disputa en el procés.

Tot i que sense referir-se directament a la negociació de la sortida del Regne Unit de la UE, Laertes sí s’ha referit a exemples en el passat en què el TJUE ha hagut de fixar límits a acords de la UE amb els seus veïns. “Quan la unió conclou un acord d’aquest tipus, no ha d’infringir la seva pròpia legislació”, ha subratllat.

Precisament, els partidaris del Brexit consideren com un dels principals exemples de la ingerència de la UE al país al Tribunal de Justícia. Per al professor de Dret de la UE de la Universitat d’Essex Steve Peers, “probablement només és qüestió de temps que algun aspecte de la qüestió del Brexit sigui decidit pels tribunals de la UE i aquesta perspectiva és tota una ironia”.

El Tribunal de Justícia de la UE està obligat a estudiar tots els casos que se li presentin i podria intervenir tot i que el Tribunal Suprem britànic no li ho demanés. Alguns alts funcionaris de la UE argumenten que el Regne Unit segueix estant lligat pels seus compromisos com a membre, fins i tot després de la seva sortida del bloc i quan els tractats deixin d’aplicar-se-li.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any