Brussel·les avisa que hi haurà “menys de 18 mesos” per negociar el ‘Brexit’ i espera acord en octubre de 2018

  • Evita aclarir si Gibraltar serà part de les negociacions perquè les pautes es fixaran després d'activar el procés

VilaWeb
Redacció
06.12.2016 - 14:21
Actualització: 07.12.2016 - 00:29

Evita aclarir si Gibraltar serà part de les negociacions perquè les pautes es fixaran després d’activar el procés

BRUSSEL·LES, 6 (EUROPA PRESS)

El cap negociador de la Comissió Europea per al ‘Brexit’, l’excomissari francès Michel Barnier, ha avisat aquest dimarts que a penes haurà 18 mesos per negociar la sortida del Regne Unit una vegada que Londres activi el procés formal de divorci –previsiblement el març del pròxim any–, pel que espera un acord en octubre de 2018.

Això, a més, permetria al bloc comunitari fer les pròximes eleccions europees “amb tota normalitat, a 27”, el maig de 2019, segons els càlculs fets per Barnier en la seva primera roda de premsa des que va assumir la missió de negociador.

Les normes del Tractat de la UE estableixen un termini màxim de dos anys per negociar la desconnexió a partir del moment en què un Estat membre invoqui l’article 50. Un període que inclou una fase de mesos de ratificació pels vint-i-set i pel país de sortida, el que deixa “menys de 18 mesos per negociar” les condicions del divorci, ha explicat el comissari.

Barnier ha reiterat la disposició d’iniciar les converses “com més aviat millor”, però ha deixat clar que això no ocorrerà fins que es compleixi el procés formal d’activació. Una vegada que la primera ministra britànica, Theresa May, notifiqui que invoca l’article 50, els socis podran començar “en unes setmanes” les converses.

Una altra de les línies vermelles que defensen els vint-i-set és que les quatre llibertats del mercat interior “són indivisibles”, pel que no serà possible que el Regne Unit gaudi d’un accés lliure al mercat únic si restringeix la llibertat de moviment dels treballadors europeus.

“Ser membre de la Unió Europea implica uns drets i uns beneficis, ser un país tercer mai pot tenir els mateixos beneficis, perquè no es tenen les mateixes obligacions”, ha tancat el negociador de Brussel·les.

En qualsevol cas, l’excomissari de Mercat Interior ha advocat per “conservar la calma i negociar”, i alhora ha assenyalat l’interès de les parts en “no prolongar la incertesa” i l’objectiu dels vint-i-set d’afermar el projecte europeu malgrat l’abandonament d’un dels seus membres.

IMPOSSIBLE NEGOCIAR ACORD D’ASSOCIACIÓ EN PARAL·LEL

Pel que fa a les relacions futures i la intenció de Londres de negociar un acord d’associació en paral·lel a les converses de sortida, Barnier ha recalcat que “jurídicament” no és possible, perquè la UE només pot signar acords d’aquest tipus “amb països tercers”.

No ha tancat la porta a la possibilitat d’un “període transitori” per evitar el buit en les relacions una vegada es consolidi el ‘Brexit’, però ha considerat que seria en tot cas una fase breu. “Mentre no sapiguem el que el Regne Unit està disposat a acceptar i a negociar, és difícil parlar d’un període de transició”, ha argumentat.

Barnier està en plena fase de contactes amb les capitals per conèixer de primera mà les seves exigències i limitacions i espera concloure aquest treball en gener del pròxim any. L’excomissari ha visitat ja 18 dels Estats membre i està previst que divendres que ve, 9 de desembre, acudeixi a Madrid.

Per a Espanya una de les preocupacions, a més de la situació que quedaran els milers d’espanyols que treballen al Regne Unit, és el paper que desenvoluparà Gibraltar en les negociacions, perquè aspira que el territori no tingui veu en les converses i l’assumpte se segueixi tractant de manera bilateral entre els dos estats membre.

Sobre aquest assumpte Brussel·les ha evitat aclarir la seva posició en les últimes setmanes, amb l’argument que els treballs estan en una fase molt inicial per fixar la posició a 27 i que les línies de la negociació amb Londres es dibuixaran una vegada s’activi l’article 50.

“Aquestes qüestions que han de veure amb el contingut de les negociacions haurem de veure-les després de la notificació de l’article”, ha demanat el portaveu cap de la Comissió, Margaritis Schinas, després de ser preguntat per la situació de Gibraltar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any