‘Quina vergonya!’: la xarxa exigeix explicacions a l’ANC pel vet a Baños

  • Liz Castro i Xavier Sala i Martín, entre més, han criticat la decisió

VilaWeb
Redacció
13.03.2018 - 19:45
Actualització: 13.03.2018 - 21:08

La decisió de l’ANC d’excloure de la candidatura al secretariat nacional l’ex-cap de llista de la CUP Antonio Baños i el director del Barnasants Pere Camps (entre més noms) ha causat una forta polèmica. Malgrat que l’ANC no ha fet públics els motius d’exclusió concrets de cada candidat, VilaWeb ha pogut saber que Antonio Baños n’havia quedat fora per haver intervingut en una tertúlia del programa ‘El món a RAC1’. Concretament, per aquesta intervenció:

Gent de l’entorn de l’ANC, com ara l’escriptora Liz Castro, ha criticat la decisió i ha demanat explicacions. Castro, que refusa el sistema electoral de l’entitat, considera que Baños ha estat exclòs per ‘partidisme’.

L’economista Xavier Sala i Martín també ha demanat explicacions a l’Assemblea:

De la mateixa manera, la sectorial de Traductors, Correctors, Intèrprets i Transcriptors també ha criticat la mesura. En un comunicat, recorden que hi ha candidats que no han estat exclosos tot i haver aparegut als mitjans de comunicació durant la campanya:

L’ANC no concreta els motius de cada exclusió
En total, han estat exclosos divuit pre-candidats. A més de Baños i Pere Camps, hi ha també, per exemple, Jordi Alemany, Elisenda Romeu i Francesc Esteve. L’entitat no ha concretat per quin motiu havia exclòs Baños, però sí que ha donat uns motius generals: ‘Els motius d’exclusió més habituals han estat la falta d’aval territorial formalitzat (requisit per a presentar candidatura), amagar informació rellevant sobre les afinitats polítiques (motiu d’exclusió) i fer campanya fora dels actes programats (incomplint la restricció expressa del reglament electoral, que havia estat comunicada a tots els candidats)’, ha explicat l’ANC en un comunicat.

Pel que fa a aquesta última restricció, l’ANC ha afegit: ‘Hi ha hagut candidats que han hagut d’anul·lar entrevistes, presentacions, participació en actes i tertúlies per respectar la restricció.’ L’objectiu d’aquesta norma és protegir el dret ‘de qualsevol membre actiu de l’Assemblea d’arribar al Secretariat Nacional procurant la igualtat de condicions amb altres candidats que són més coneguts dels socis pel seu accés habitual als mitjans de comunicació’.En aquesta línia, Jaume Marfany, ex-dirigent i un dels fundadors de l’entitat, ha volgut defensar la decisió de l’ANC a Twitter:

Baños era un de les cares més conegudes en aquest procés electoral intern de l’ANC, i un dels qui havien sonat amb més força per a presidir l’entitat. Ací explicava les seves idees per a renovar l’ANC:

Entre més noms coneguts, hi ha també el d’Elisenda Paluzie, ex-degana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona; Joan Canadell, cofundador del Cercle Català de Negocis; Albert Donaire, coordinador de la sectorial de Mossos per la Independència; Saoka Kingolo, president de l’Espai Àfrica-Catalunya i cofundador de SOS Racisme; l’historiador Pep Cruanyes, un dels impulsors de la recuperació dels papers espoliats a Salamanca; Manel Pardo, vice-president de la Plataforma pro-Seleccions Esportives Catalanes; i el sindicalista Marc Sallas.

A més, hi ha tres candidats que han manifestat públicament la intenció de presidir l’organització: David Minoves, president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN); David Fernàndez i Aguilera, vice-president del Cercle Català de Negocis; i Adrià Alsina, actual cap de premsa de l’ANC.

Podeu consultar la llista completa dels candidats ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any