Quim Monzó i Teresa Ciges protagonitzen l’examen de català de la Selectivitat al País Valencià

  • El d'història ha donat a triar entre la restauració borbònica i les dictadures de Primo de Rivera i Franco

VilaWeb
EFE / Redacció
04.06.2019 - 18:58

Un total de 20.250 estudiants valencians han començat avui les proves d’accés a la Universitat (PAU) que se celebren els dies 4, 5 i 6 de juny. El primer examen d’accés a les universitats ha estat el d’Història d’Espanya i els temes que han hagut d’escollir els estudiants han estat entre la dictadura de Primo de Rivera, amb les seves diferències i similituds amb la de Francisco Franco, i el règim polític de la restauració borbònica.

En la primera opció que han pogut triar és referida a la restauració borbònica que va començar el 1875 amb l’ascens al tron d’Alfons XII, on han hagut d’explicar el significat dels conceptes ‘sufragi censatari’ i ‘caciquisme’.

També s’ha demanat als estudiants que expliquen les característiques del règim de la Restauració i els trets polítics del moderantisme comparant-los amb els canvis introduïts per la Revolució del 1868. Per a això, han comptat amb el suport de dos texts: un sobre la Llei electoral del 1878, promulgada durant el regnat d’Alfons XII i que va establir el sufragi censatari, i un altre sobre un article del 1892 del diari carlista ‘El siglo futuro‘ sobre el sufragi universal.

La segona opció es referia al segle XX, i en elles els estudiants han hagut d’explicar els conceptes ‘dictadura militar’ i ‘govern constitucional’, així com analitzar el cop d’estat del 1923, que va donar inici a la dictadura de Primo de Rivera, i les característiques d’aquesta dictadura i la seva comparació amb la de Francisco Franco.

Amb aquesta finalitat, han hagut de comentar un fragment del ‘Manifiesto al país y al ejército‘ de Primo de Rivera, del setembre del 1923, en el qual es dirigeix als ciutadans per a justificar el seu cop d’estat, o el d’una entrevista a Alfons XIII a Londres publicada pel diari ABC l’any 1931, en la qual el monarca explica per què va marxar de l’estat espanyol després de proclamar-se la Segona República.

Després de l’examen d’Història d’Espanya s’ha fet l’examen de l’assignatura de català, en el qual l’alumnat ha hagut de fer un comentari de text entre dues opcions: un conte de Quim Monzó publicat el 1999 i titulat ‘El conte’, o un article de Teresa Ciges publicat en la revista Saó l’any 2017 titulat ‘Des del bressol, en valencià’.

Un total de 20.250 estudiants es presenten al País Valencià a les proves d’accés a la Universitat que se celebren els dies 4, 5 i 6 de juny, dels quals 19.137 han cursat Batxillerat i 1.104 procedeixen de cicles formatius.

Del total d’aspirants, 11.931 són dones i 8.319 són homes, els quals podran saber els seus resultats a partir de les 14.00 hores del 14 de juny, en la convocatòria ordinària, i de les 17.00 hores del dia 11 de juliol, en la convocatòria extraordinària.

Des del 17 de juny fins al 5 de juliol podran participar en el procés de preinscripció a la Universitat els estudiants que s’hagin presentat a les PAU de juny o de juliol; estudiants amb l’accés de majors de 25, 40 o 45 anys; estudiants de cursos anteriors; estudiants titulats; estudiants de cicles formatius, o estudiants estrangers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any