Qui són els russos que passegen els seus grans iots per la nostra costa?

  • Aquests darrers dies l'home més ric de Rússia ha ancorat el seu iot 'Pacífic' a Arenys de Mar. El milionari Melnitxenko s'ha estimat més passejar-se amb el seu iot, dissenyat per Philip Starck, a Dénia i Vilanova

VilaWeb
Redacció
06.08.2016 - 02:00
Actualització: 09.08.2016 - 00:10

El iot ‘Pacífic’, propietat de Leonid Míkhelson, l’home més ric de Rússia, segons la revista Forbes, ha despertat molta expectació al Maresme, on ha estat ancorat aquests darrers dies davant la platja de la Musclera d’Arenys de Mar. El iot se’n va anar cap al Cap de Creus i de moment s’està a Roses, després de visitar l’Escala. En aquests indrets no són habituals aquesta mena de visitants, que normalment s’estimen més Mallorca o Eivissa.

La curiositat i la xerrameca s’ha desbocat i hi ha observacions de tota mena. Des dels qui veuen en l’arribada del vaixell rus un exotisme, una oportunitat de tota mena de benaurances o els qui temen la cosa pitjor, que el passeig per la nostra costa acabi essent un passeig de la ‘cosa nostra’ russa. Aquests darrers han recordat la primera visita del president del Kazakhstan, Nursultan Nazarbaiev, a bord del iot Amevi Yacht, el més car del món en aquell moment, a Lloret. Va ser concretament al port de Canyelles, on la família té una casa de luxe. La visita és el símbol d’uns canvis que han afectat la població, com després es va veure amb les detencions el 2013 d’unes quantes persones acusades d’haver pertangut a la màfia russa i la implicació del batlle Crespo, que va ser condemnat per suborn. Quan un iot així irromp en una platja tranquil·la té impacte, podria recordar algunes escenes de ‘Benvingut Mr. Marshall’ i tot. Segons que ha publicat ‘La Vanguardia’ el milionari rus ha pogut visitar la costa del Maresme perquè era interessat a comprar un habitatge a la urbanització de luxe SuperMaresme. Al mateix reportatge el batlle de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez, confirmava que l’havien anat a veure els russos per preguntar quina mena d’inversió es podia fer en aquella zona.

El iot va arribar procedent de Sóller, després d’haver ocasionat a principi de juliol molta expectació a la costa siciliana, ben a prop de Palerm. La premsa italiana va destacar els 150 milions de dòlars que havia costat el vaixell construït a Alemanya i totes les comoditats de què disposava: heliport, ascensor, piscina, spa, cine, teatre. L’embarcació té capacitat per a dotze passatgers i una tripulació de vint-i-vuit persones.

arenys oriol ferran 2
Fotografia d’Oriol Ferran

La tripulació ha estat vista al Port del Balís, a Caldes d’Estrac, comprant al mercat d’Arenys de Mar i visitant el reconegut restaurant Hispània.

Qui és Leonid Míkhelson?
Míkhelson és el propietari de l’empresa de gas Novatek, empresa privada que fa la competència directa a Gazprom. Enguany Míkhelson ha passat a ocupar el primer lloc de la llista Forbes de Rússia, perquè ha augmentat considerablement el seu capital respecte de l’any anterior. Aquest augment, segons la revista americana, l’ha aconseguit venent un 10% de les accions de l’empresa Sibur, un consorci petroquímic, a l’empresa xinesa Sinopec.

Segons unes quantes publicacions Míkhelson pot transformar les relacions entre la UE i Rússia respecte del gas. La finalitat més immediata que té és que Gazprom li deixi exportar gas i transportar-lo pel seu canal. Encara que això sembli impossible, i per ara li ha estat denegat, hi ha analistes que interpreten que Putin acabarà cedint perquè la venda de gas de Novatek a Europa pot afavorir la construcció de nous gasoductes. Ara la legislació europea els té frenats, perquè no permet que sigui del mateix propietari la conducció i la propietat del gas, que és el cas de Gazprom. Si l’empresa Novatek aconseguís de passar el gas per les conduccions de Gazprom seria més fàcil fer el gasoducte South Stream (mar Negre) o el Nord Stream (mar Bàltic) que canviaria les relacions tenses i difícils entre la Unió Europea i Rússia pel negoci del gas.

Melnitxenko, l’altre ric però no tant, entre Dénia, Vilanova i Mallorca
Aquests dies també s’ha vist a Vilanova i a Dénia Melnitxenko, el milionari rus que és més habitual de Mallorca. El milionari rus, que ocupa l’onzena posició a la llista Forbes, si per cas no podia arribar mai a ser el primer en res, va batejar el seu vaixell amb la lletra ‘A’, així com a mínim sempre quedaria primer a les llistes alfabètiques. Aquest detall, però, no li feia falta per a destacar perquè el seu iot és un dels més ben valorats. Dissenyat per Philippe Starck, és considerat un dels iots més bonics del món. Té un disseny que fa que el vaixell es vegi molt pla, tant que alguns banyistes de Dénia el van confondre amb un submarí.

Melnitxenko, que té fama d’excèntric i de necessitar demostrar que ho pot comprar gairebé tot, considera Abramóvitx, el propietari del Chelsea, el seu principal rival.

Abramóvitx, un fidel de Mallorca
Aquest estiu a final de juliol, malgrat que el magnat rus Abramóvitx està molt ocupat fent-se una mansió a l’Upper East Side de Nova York, s’ha vist l’Eclipse, un dels  seus vaixells insígnia, a Es Trenc i Sa Ràpita, abans d’anar a Mònaco. L’amo del Chelsea des de fa anys freqüenta molt l’illa de Mallorca. També el seu vaixell, el ‘2012’, va estar força temps al port de Barcelona.

Abramóvitx va ser amic de Ieltsin i ara ho és de Putin. La seva fortuna ve de l’època del desballestament de la Unió Soviètica i va aconseguir de legalitzar-la després. Una de les jugades econòmiques més potents també la va fer amb el negoci del petroli. Va vendre la seva companyia petroliera, que havia aconseguit fraudulentament, justament a la companyia estatal Gazprom. Això va fer que fos l’home més ric el 2006. Aquests darrers anys ha perdut posicions al rànquing dels més rics, però no influències.

La BBC va assenyalar Abramóvitx per haver regalat un iot a Putin, que naturalment aquest havia acceptat. L’amo del Chelsea podia haver estat també el responsable d’haver presentat a Putin l’ex-dona de Murdoch, Wendi Deng.

Per què volen els iots els magnats russos si no els agrada navegar?
Per què tots els rics russos exhibeixen iots cada vegada més luxosos? Els agrada navegar? Són uns enamorats del mar? Sembla que no. Els iots tan sols són per a fer el fatxenda? De ben segur que el iot és un símbol de poder, una icona perfecta d’ostentació. També és cert que un iot és un bon lloc per a descansar, per a ser lluny de tothom o fer-hi festes indescriptibles per a la gent normal. Però aquestes no són les raons principals de tants metres i metres de vaixells i de tants i tants dòlars de manteniment. Els iots són, sobretot, l’objecte del desig que serveix per a negociar qualsevol cosa. Els iots d’aquests personatges sovint són ocupats per polítics, aristòcrates, artistes que es queden enlluernats pel luxe. Abramóvitx, per exemple, aquest estiu ha deixat el vaixell a Wendi Deng, al raper rus Timatí i a la princesa Beatriu de York, filla de Sarah Ferguson. Els iots són, en definitiva, una eina de seducció i ostentació dissenyada pels millors per a embolcallar un món sense escrúpols.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any