Què s’amaga darrere l’elecció del president provisional?

  • «Som més aviat en un temps mort, clarament poc adequat per a prendre decisions com la d'ahir que, tanmateix, s'havia de prendre»

Vicent Partal
10.05.2018 - 20:25
Actualització: 11.05.2018 - 07:23
VilaWeb

El nomenament d’un president provisional de la Generalitat és una mala notícia per a la democràcia. Tothom sap que el president de la Generalitat és Carles Puigdemont i que el resultat de les eleccions l’havia revalidat en el càrrec. Però, per raons ben diverses, el resultat de les eleccions del 21 de desembre no ha estat respectat. No ho ha estat per les autoritats espanyoles, que mai no han acceptat la decisió popular i que són les principals responsables que siguem on som. Tampoc no ho ha estat pel president del parlament, que va frenar en l’últim moment la investidura del 30 de gener. I tampoc, en definitiva, no ho ha estat pel president Puigdemont mateix, que ha acceptat que no hi hagués un enfrontament amb l’estat espanyol per a l’elecció del president de la comunitat autònoma. Amb tot, és evident també que Quim Torra és una persona d’una plena fidelitat al país. És, ha demostrat ser, un home de mirada llarga i complexa i un ciutadà amb una ambició intel·lectual i una capacitat personal molt més que apreciable. I en aquest sentit cal saludar l’elecció feta pel president Puigdemont com a encertada i positiva. Sens dubte, el president Torra lluitarà amb totes les seues forces per la República proclamada el 27 d’octubre i això és garantia que el projecte no descarrila i que Espanya no ha aconseguit el seu objectiu.

Els llargs mesos que han passat del 21 de desembre fins a aquest 10 de maig han estat de sedimentació de totes les coses, tantes i tan importants, que van passar en la tardor republicana. Han estat mesos de mesurar les forces. Les forces de l’estat espanyol i les forces de la Catalunya republicana. Espanya no ha aconseguit de cap manera imposar el seu projecte, però les forces independentistes també han palesat febleses i dubtes. Som més aviat en un temps mort, clarament poc adequat per a prendre decisions com la d’ahir que, tanmateix, s’havia de prendre.

Perquè unes eleccions en aquest moment no tenien gens de trellat. No canviarien gran cosa. L’independentisme podria guanyar uns quants escons i el repartiment d’aquests escons seria evidentment diferent. Però, al cap i a la fi, les coses continuarien si fa no fa igual i sobretot no hi hauria cap possible govern alternatiu al que ara formaran Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

Dit això, ara mateix la pregunta, en definitiva, és quina estratègia hi ha darrere aquesta decisió de triar un president provisional. Aquestes darreres hores ha circulat molt la teoria que diu que representa la voluntat instrumental de recuperar la capacitat de prendre decisions, com ara la de quin dia es convoquen les eleccions. I que s’inclou en un pla concret dirigit pel Consell de la República per fer créixer la tensió amb l’estat espanyol, amb l’ànim de desembocar en unes eleccions d’ací a no gaires mesos, convocades des de Catalunya, com a protesta política contra el judici als dirigents polítics catalans, que començarà a la tardor o a l’hivern. Unes eleccions amb l’objectiu de superar clarament el topall del 50% per recuperar l’envit republicà i involucrar Europa en una solució negociada, vist el desgavell judicial. No tinc dades per a certificar que això siga així, però em mantindré –crec que ens mantindrem tots– a l’expectativa, perquè aquesta elecció no és cap punt final de res. I això és l’única cosa que sembla totalment clara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any