Condecoracions, ascensos, política i amor al PP: la vida dels jutges després d’haver condemnat Valtònyc

  • Els membres de l'Audiència espanyola que van condemnar el raper han estat premiats i ascendits de bracet del PP

VilaWeb
Redacció
29.12.2021 - 09:25
Actualització: 29.12.2021 - 22:29

La decisió de la justícia belga de no extradir el raper Valtònyc, que ha estat una autèntica plantofada als tribunals espanyols, hauria de tenir conseqüències dins el sistema judicial. Ara bé, tenint en compte com el Tribunal Suprem espanyol ha entomat els diversos revessos europeus en la persecució dels exiliats, costa de creure que res acabi canviant.

De fet, per entendre aquest statu quo, només cal repassar la situació dels jutges de l’Audiència espanyola que inicialment van condemnar Valtònyc a més de tres anys de presó. La sentència la va redactar Concepción Espejel, que també era presidenta del tribunal, i la van signar Enrique López i Juan Pablo González.

Espejel, sempre molt lligada al PP, ara mateix és membre del Tribunal Constitucional espanyol, a proposta de la formació de Pablo Casado. Arran d’aquests vincles ja havia estat recusada i apartada de la causa de la Gürtel. Així mateix, la seva trajectòria –condecorada per la Guàrdia Civil i la policia espanyola– és plena d’estirabots i polèmiques en altres casos, com els de Pablo Hasel, el major Trapero i els joves d’Altsasu.

Enrique López també és conegut pels seus lligams amb el PP. De fet, igual com Espejel, va ser recusat i apartat del cas Gürtel. Anteriorment, havia estat membre del TC gràcies al PP, però va haver de dimitir quan la policia espanyola el va enxampar conduint alcoholitzat. A diferència de la seva companya, Enrique ha continuat la seva carrera professional fora dels tribunals i ara és conseller de Presidència, Justícia i Interior d’Isabel Díaz Ayuso.

Finalment, Juan Pablo González, també afí al PP, ha participat en diverses xerrades de la fundació FAES, que presideix José María Aznar. A més, aquests vincles van més enllà de la qüestió ideològica i són també familiars. El seu germà, Manuel González, ha estat diputat del PP al congrés espanyol per la circumscripció de Segòvia.

Abans de passar pel Consell del Poder Judicial espanyol i l’Audiència espanyola, González va exercir com a jutge al País Basc. Una etapa que li ha servit per a participar de la política del “tot és ETA” i desenvolupar un odi profund contra el nacionalisme basc, tal com ha demostrat en uns quants articles de premsa. Actualment, és el president de l’Audiència Provincial de Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any