Què es pot esperar del discurs d’avui de Puigdemont?

  • Tot indica que Puigdemont detallarà l'actualització del full de ruta amb la inclusió del referèndum · Intentarà acostar posicions amb la CUP i CSQP, que ja va anunciar que s'esperaria al discurs d'avui per decidir si li dóna la seva confiança

VilaWeb
Redacció
28.09.2016 - 14:31
Actualització: 28.09.2016 - 14:34

A les quatre de la tarda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà la qüestió de confiança amb un parlament que ha d’escombrar els dubtes del full de ruta actual i que cercarà dibuixar l’estabilitat parlamentària per a poder acabar la legislatura. No hi ha dubtes que la confiança l’obtindrà, ja que la CUP ho ha expressat públicament en diverses ocasions, suficient per a obtenir la majoria absoluta. Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot (CSQP), esperarà a conèixer els detalls de la proposta de Puigdemont per decidir si li dóna la seva confiança.

La principal incògnita és si Puigdemont exposarà un calendari detallat de la proposta de full de ruta actualitzat. Si ens guiem per les declaracions que ha fet el govern en les últimes setmanes i com ja va anunciar en la diada de l’Onze de Setembre, Puigdemont farà un últim intent d’aconseguir un referèndum pactat amb l’estat espanyol; una arma de doble tall: demostrar a la comunitat internacional la voluntat del govern català a aconseguir una sortida dialogada i acostar posicions amb els comuns, partidaris de la via legal.

Passada la pantalla del referèndum acordat, que té molt poques possibilitats d’èxit, són moltes les veus del govern que aposten per a reformular el full de ruta i fer un referèndum en el lloc de les eleccions de les eleccions constituents, just després d’aprovar-se les lleis de la desconnexió. En aquest sentit, i com ja apuntava aquest article de VilaWeb, fonts del govern expliquen que aquest referèndum podria fer-se la tardor del 2017 sota el paraigua de la nova legalitat catalana. Tot plegat Puigdemont podria verbalitzar-ho i detallar-ho en el discurs d’avui.

Aquesta via tindria el suport de membres destacats del govern, que en les últimes hores s’han expressat públicament sobre el referèndum. Ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, deia que el referèndum –tant si és autoritzat com si no– era la millor opció per a avaluar el suport a la independència. Avui, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha subratllat que un referèndum pot ser la via per culminar el procés sempre i quan sigui vinculant i homologable a ulls de la comunitat internacional.

Cal mantenir-se a l’espera i veure en quins termes s’expressa Puigdemont. Unilateral, vinculant o inclusiu, són adjectius que poden marcar diferències i poden allunyar o acostar postures amb la CUP o CSQP.

El programa de la qüestió de confiança
La intervenció de Puigdemont començarà a les quatre de la tarda i no tindrà límit de temps. La sessió es reprendrà demà a les 9 del matí, amb les intervencions dels portaveus de l’oposició. Al matí hi haurà els parlaments d’Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Lluís Rabell. I a la tarda serà el torn de Xavier García Albiol, Anna Gabriel i clourà la sessió el portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull.

Cadascú tindran un temps màxim de trenta minuts per a expressar-se. Si Puigdemont decideix de replicar-los individualment, cada grup tindrà un torn de rèplica igual que el que utilitzi el president. I si aquest torna a respondre’ls, els portaveus podran fer ús d’una contrarèplica de cinc minuts. Ara bé, si Puigdemont decideix de respondre’ls conjuntament, els grups només tindran dret a una rèplica en què s’hauran de repartir el temps que el president hagi utilitzat en la resposta conjunta.

Podreu segui el discurs en directe en aquest vídeo:

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any