Què demana la CUP per aprovar el pressupost?

  • No van fer valoracions sobre el pressupost en protesta per l'actuació de la policia després del desallotjament del Banc Expropiat

VilaWeb
Redacció
24.05.2016 - 22:00
Actualització: 25.05.2016 - 10:15

Ahir la CUP no va voler fer valoracions sobre el pressupost que havia presentat el conseller d’Economia, Oriol Junqueras. Tanmateix, aquest matí en una entrevista a TV3, la diputada Eulàlia Reguant ha comentat que ‘és millor que el del 2015’, cosa que no era ‘massa difícil’. De totes maneres, Reguant no ha garantit que la CUP doni suport al pressupost perquè ‘encara no és d’inflexió i ruptura’. La diputada ha reclamat, a més, canvis en els ingressos i els impostos.

Fa pocs dies la CUP va explicar en una conferència les seves demandes per a poder aprovar-los. Us detallem tot seguit els punts que demana la CUP i que no s’inclouen al pressupost presentat per Junts pel Sí:

Reduir l’IRPF a les rendes baixes i apujar-lo a les classes benestants. El programa electoral de Junts Pel Sí no preveia cap reforma fiscal de l’IRPF, però el mes passat Junqueras va començar a parlar de la possibilitat de fer canvis en el tram autonòmic de l’IRPF, cosa que CDC va refusar. El tema va quedar obert i s’afrontarà en el debat parlamentari.

—Incloure tots els imposts suspesos pel Tribunal Constitucional espanyol. La CUP demana al govern que el pressupost del 2016 incorpori tots els imposts suspesos pel TC:  el de dipòsits bancaris, el d’emissió de gasos de la indústria, el de les nuclears i el d’aviació comercial. El govern sí que hi incorporarà els dos imposts suspesos cautelarment: el de pisos buits i el de les empreses d’internet.

—Impost de successions. La CUP vol recuperar l’impost de successions als nivells del tripartit, que va arribar a recaptar 897 milions d’euros (2008).

—Convertir l’impost del patrimoni en un impost sobre les grans fortunes. Proposen que sigui un impost a l’estil del que va fer el País Basc, sobre les grans fortunes.

Renegociar el deute a curt termini; l’única solució, l’impagament. La CUP vol renegociar tant amb l’estat (especialment el FLA) com amb les entitats financeres. Consideren que l’única solució és l’impagament, però reconeixen les dificultats de fer-ho a curt termini. En tot cas, volen que el pressupost es comprometi amb una auditoria ciutadana del deute i que JxSí reconegui que la situació és insostenible. La intenció és rebaixar la partida d’interessos del deute que puja cada any, una rebaixa que ja inclou el pressupost d’aquest any. Es pagaran 863 milions d’euros d’interessos, la xifra més baixa d’ençà que va començar la crisi.

El projecte de llei del pressupost del 2016 va començar el tràmit parlamentari ahir. Els grups parlamentaris han tingut accés tant a aquest projecte de llei com al de la llei de mesures fiscals i financeres que l’acompanya. Els grups hi podran presentar esmenes a la totalitat que, probablement, es debatran al ple dels dies 8 i 9 de juny, immediatament abans de començar la campanya de les eleccions espanyoles. JxSí haurà de menester el suport de la CUP (almenys 2 vots a favor i 8 abstencions) per a rebutjar les esmenes a la totalitat. Si no reïxen, els comptes començaran a debatre’s en comissió, amb la compareixença de tots els consellers per a presentar els capítols d’ingressos i despeses.

Si en comissió superen les esmenes a la totalitat que es puguin presentar, els projectes de llei aniran avançant fins a la segona quinzena de juliol, quan estaran preparats per a ser aprovats. El govern calcula que el pressupost podria ser aprovat a final de juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any