Quatre formes de reciclar-se amb el català

VilaWeb
Griselda Oliver
05.10.2017 - 02:00

L’aparició recent de la nova gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans ha suposat per als alumnes, els usuaris i els professionals de la llengua un reciclatge dels coneixement de català. De la gramàtica fixada per Pompeu Fabra al segle encara no se n’havien fet modificacions i la urgència d’una nova gramàtica que actualitzés els coneixements que es tenia fins ara de la norma catalana, evidents. L’aparició d’aquesta gramàtica de la llengua catalana és molt important. Per això ha generat rebombori, en algun cas més del que es pensava.

Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, assegurava durant la presentació de la nova gramàtica que les novetats que s’hi proposaven estaven pensades per a les generacions futures, però els estudiants, els professionals de la llengua i els usuaris cal que es reciclin i sàpiguen quines són les novetats perquè les puguin aplicar. Per aquest motiu, recollim en un article quatre aplicacions, pàgines web o llibres que ens posen al dia d’aquesta nova gramàtica.

La Gramàtica de la llengua catalana

És obvi, la Gramàtica de la llengua catalana és l’eina bibliogràfica indispensable perquè ens puguem assabentar dels canvis principals que hi ha hagut. Es tracta d’una obra exhaustiva, dirigida a un públic especialitzat, que fa prescripció a partir de la descripció formal dels fenòmens gramaticals, que té en compte tot el territori catalanoparlant (variació dialectal) i que, per tant, evita l’ús de termes del tipus correcte/incorrecte i defensa l’adequació al registre. Proposa solucions segons el registre i així opta per la flexibilitat, la variació i per buscar els punts de contacte entre els diferents territoris. La Gramàtica es divideix en tres grans apartats, fonètica i fonologia, morfologia i sintaxi, els dos últims dels quals constitueixen el gruix de l’obra, ja que molts dels aspectes de fonètica ja havien estat prou tractats en la gramàtica fabriana.

L’Optimot

Des del mateix dia de la publicació de la gramàtica, l’Optimot, el servei de consultes lingüístiques de la Generalitat de Catalunya, ha anat incorporant de manera gradual a les seves fitxes els recursos lingüístics amb els canvis normatius. Per exemple, va dedicar un apunt del seu blog als canvis ortogràfics: accents i dièresis, apostrofació, mots prefixats i compostos i guionets, que podeu consultar si feu clic aquí. A través del seu cercador, posant una paraula clau, també hi apareixen fitxes en què s’expliquen els fenòmens sintàctics, abans i després de la nova normativa.

Els nous manuals de llengua catalana 

La publicació de la nova gramàtica implica que, a partir d’aquest 2016 i de manera progressiva, als exàmens s’haurà de començar a aplicar. Per aquest motiu l’editorial Castellnou ha revisat els tres llibres de cursos de llengua catalana adreçats a adults que facin cursos de català amb els nous criteris: el nivell elemental (B1), l’intermedi (B2) i el de suficiència (C1), i n’ha publicat una edició revisada amb els nous criteris. En el cas del Nou nivell elemental. Curs de llengua catalana. Formació de persones adultes es proposen set unitats basades en la programació fixada per la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per la Normalització Lingüística. Els continguts s’organitzen a partir d’objectius comunicatius i les estructures lingüístiques es vinculen als objectius, que es practiquen a través de diverses activitats. El llibre va acompanyat amb un annex gramatical.

El Nivell intermedi. Curs de llengua catalana proposa estudiar els continguts del nivell intermedi de la Secretaria de Política Lingüística i de l’Institut d’Estudis Baleàrics (Illes), i s’estructura en tres grans blocs. El primer aborda la comunicació oral i escrita a través d’exercicis pràctics; el segon estudia els aspectes d’ortografia, morfologia, sintaxi i lèxic propis del nivell, i el tercer, sobre la història de la llengua catalana i el seu ús social. Finalment, el Nivell de suficiència. Curs de llengua catalana, que parteix de la programació fixada per la Secretaria de Política Lingüística i l’Institut d’Estudis Baleàrics per al nivell, també organitza els continguts en els tres blocs comunicatiu, d’estudi de la llengua i del marc sociolingüístic.

L’Ésadir

L’Ésadir és el portal lingüístic de la televisió pública de Catalunya i, tot i que és el manual d’estil de TV3, ha fet una incorporació exhaustiva a la seva pàgina web de la nova gramàtica, que es pot consultar gratuïtament. Les fitxes del portal de l’Ésadir, com fan les de l’Optimot, expliquen les diferències i les noves aportacions de la nova gramàtica. És molt útil l’esquema sobre els usos de les combinacions entre pronoms febles. Com a l’Optimot, cal posar una paraula clau al cercador i els resultats apareixeran més avall.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any