Quatre-cents creadors es reuneixen per refermar el col·lectiu Artistes de la República

  • El grup s'adhereix a l'ANC com a sectorial i vol créixer per tenir representació a tot el país

VilaWeb
Redacció
21.03.2019 - 17:00
Actualització: 21.03.2019 - 18:43

Aquest diumenge, més de quatre-cents creadors es trobaran a l’Arts Santa Mònica de Barcelona per constituir una nova sectorial de l’Assemblea Nacional de Catalunya: Artistes de la República. ‘Serà un acte en què s’escenificarà l’adhesió a l’ANC i, sobretot, es presentarà en públic el col·lectiu per tal que s’hi uneixin més artistes’, explica Marc Sellarès, un dels impulsors del projecte, que diu que l’objectiu principal és treballar per la constitució de la República amb les eines que tenen, la creació artística. Però Artistes de la República no és pas un col·lectiu nou: l’embrió el van crear l’octubre del 2017 un grup d’artistes de la Catalunya Central arran dels fets del Primer d’Octubre.

Sellarès explica que tot va començar amb un grup de WhatsApp format per creadors de la zona i creat per fer accions artístiques en defensa de la República. ‘Després, vam voler anar més enllà de la nostra àrea per veure si a la resta de Catalunya hi havia altres grups d’artistes que compartissin la mateixa inquietud’, diu Sellarès, que és artista visual. I van trobar altres grups, com ara l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa i el grup Artistes per la República de Girona. El grup garrotxí és molt actiu i ha fet algunes accions prou conegudes, com ara ‘Veus de claveguera’, en què, des de l’interior de les clavegueres d’Olot, se sentien els discursos repressius de l’estat espanyol amb veus com les de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría. Darrerament, també han estat d’actualitat arran de la creació del mural ‘La manada’, en què apareixen Felipe VI, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Pablo Casado i Santiago Abascal a cavall, un mural que ha patit actes vandàlics.

Actualment, formen part del col·lectiu uns quatre-cents creadors de disciplines ben diverses i hi ha grups a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, la Garrotxa, Osona, el Ripollès, la Catalunya Central i les Terres de l’Ebre. Durant tots aquests mesos, cada grup ha fet diverses accions, com ara tres quadres amb escenes de 150 anys de repressió que porten a les manifestacions, la projecció del discurs de Nadal de Felipe VI des d’un vàter, la sèrie de vídeos ‘Fam de justícia’, en solidaritat amb la vaga de fam dels presos, diverses accions al centre penitenciari dels Lledoners i el projecte Camps de la República, consistent a dibuixar llaços de quatre-cents metres sobre camps de blat.

Sellarès explica que el perfil dels integrants és molt variat: hi ha pallassos, actors, poetes, fotògrafs, artistes plàstics, visuals, escultors, etc. Però no vol donar noms concrets, perquè la manera de treballar i organitzar-se del col·lectiu s’inspira en els Comitès de Defensa de la República. ‘Cada grup té les seves dinàmiques i idea les seves accions. De fet, tots són diferents: hi ha agrupacions molt nombroses, algunes són més actives que unes altres.’ Artistes per la República també aprofitarà la trobada de diumenge per fer una assemblea amb l’objectiu de fer més accions coordinades a escala nacional de cara al futur. A més, volen que s’hi afegeixin més artistes, al projecte, per mirar de tenir encara més representació a tot arreu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any