Puigdemont utilitza el diccionari de la RAE per demanar al Suprem que no el qualifiqui de ‘fugit’

  • L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas presenta un escrit al Tribunal Suprem espanyol en què diu que l'ús del terme 'fugits' és 'indegut'

VilaWeb
Europa Press / Redacció
01.08.2018 - 20:26
Actualització: 01.08.2018 - 20:57

La defensa del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat al Tribunal Suprem espanyol que esmeni l’error de referir-se a ell i els consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig com a ‘fugits’ perquè és un terme ‘pejoratiu’ i ‘indegut’. Segons que explica en el document que l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha publicat al seu compte de Twitter i va lliurar ahir al tribunal, en algunes resolucions s’ha fet servir el terme ‘fugit’, el qual no considera ‘gramaticalment exacte’ per a fer al·lusió als seus clients.

Per exemple, el terme apareix en la interlocutòria del 9 de juliol en què el jutge Pablo Llarena conclou la instrucció i obre una peça separada per als exiliats.

El lletrat sol·licita que es modifiqui l’error i, fins i tot, suggereix a la sala penal del Suprem que en les properes resolucions identifiqui els seus clients com a ‘processats absents’. De fet, argumenta que el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola de la llengua (DRAE) defineix ‘fugit’ com la persona que ‘camina recelós o amagant-se per temor d’alguna cosa o algú’.

‘Els meus representats ni s’amaguen, ja que l’administració de justícia sap perfectament on es troben, ni caminen recelosos excepte les naturals prevencions que els provoquen la naturalesa i manera d’instrucció d’un procés de naturalesa eminentment política com el que ens ocupa’, diu en l’escrit.

Van sortir d’Espanya ‘legalment’
En aquest sentit, Cuevillas diu que Puigdemont i els seus consellers van sortir ‘legalment’ d’Espanya, ‘sense que pesés sobre ells cap ordre de detenció ni cap diligència que els afectés’. Això va passar quan la jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela els havia citat a declarar, el 2 de novembre, en l’inici de la causa contra ells pel procés sobiranista a Catalunya. No es van presentar al tribunal i la jutgessa va dictar una primera euroordre.

L’advocat també recorda que ‘des del primer moment’ s’han sotmès a la jurisdicció de la justícia europea i hi han col·laborat en relació amb les ordres de detenció cursades. I recorda que els jutges d’Alemanya, Escòcia i Bèlgica que han portat els seus casos no els han imposat cap mesura cautelar, a diferència del jutge Llarena, qui ha acordat ‘oneroses mesures’ que ‘podrien justificar la seva no personació voluntària davant els tribunals espanyols’.

De la disposició de Puigdemont davant els tribunals europeus, l’advocat en parla en un altre escrit presentat a l’Audiència espanyola. En aquest, demana que s’arxivi la causa contra el professor de la Universitat de Barcelona Josep Lluís Alay, investigat a l’Audiència espanyola per delicte d’encobriment, per ser una de les quatre persones que acompanyaven el president Puigdemont quan va ser detingut en un viatge de retorn a Bèlgica des de Finlàndia.

En aquest cas, Cuevillas diu que Alay no pot ser investigat per encobrir Puigdemont perquè no es donen les circumstàncies previstes al codi penal. És a dir, el president ‘no estava intentant sostreure’s de l’acció de la justícia, sinó al contrari, presentar-se com més aviat millor davant els tribunals belgues, perquè aquest era el lloc de referència’, destaca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any