Puigdemont i Llach demanen confiança: ‘Tenim el partit de cara i ara l’hem de guanyar’

  • En un acte organitzat aquest vespre per VilaWeb a Barcelona

Redacció
29.06.2016 - 19:49
Actualització: 30.06.2016 - 15:51

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach han denunciat la manca de sentit democràtic de l’estat espanyol. En un acte organitzat per VilaWeb a l’auditori de l’ONCE, a Barcelona, Puigdemont i Llach, moderats per Vicent Partal, han fet un col·loqui sobre el país, les eleccions espanyoles recents, les converses del ministre Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, el Brexit i el nou referèndum d’Escòcia, entre més qüestions d’actualitat.

Manca de qualitat democràtica
Llach ha començat parlant de les converses escandaloses que s’han filtrat aquests últims dies. S’ha mostrat sorprès pel llenguatge utilitzat pels dos protagonistes, amb termes barroers com ara ‘matar l’animal’… Puigdemont ha dit que era un problema de qualitat democràtica i de cultura democràtica. Ha dit que considerava que calia canviar d’estat, però també d’època. I ha comparat les reaccions dels dos parlaments, el català i l’espanyol. Mentre el català ha revocat el nomenament de De Alfonso, el congrés espanyol ha refusat la compareixença del ministre d’Interior.

Puigdemont ha dit que s’havia demostrat que l’estat espanyol no canviarà. Vicent Partal li ha recordat que avui el PP al parlament li havia dit que semblava ‘un Cameron qualsevol’. Recordant-ho, el president s’ha posat a riure perquè considera que això, més que una crítica o un retret, és un compliment.

Lluís Llach, Carles Puigdemont i Vicent Partal (fotografia d'Albert Salamé).
Lluís Llach, Carles Puigdemont i Vicent Partal (fotografia: Albert Salamé).

En relació amb el nomenament del substitut de Daniel de Alfonso, Puigdemont ha dit que li semblava que s’hauria de modificar la fórmula. Actualment, el president fa una proposta al parlament i aquest l’ha d’aprovar amb una majoria de tres cinquenes parts. El president considera que el nom hauria de sortir del parlament i no pas del govern.

Modificacions al full de ruta?
Llach ha parlat també de la situació després del Brexit: el possible referèndum d’Escòcia i els possibles canvis en el full de ruta català. Ha demanat de respectar la decisió que prengui l’ANC sobre la proposta del referèndum vinculant, però considera que s’ha d’analitzar cada passa segons la necessitat i la conveniència. Ha demanat de jugar amb intel·ligència i no amb idees de virilitat, de veure ‘qui és més home’. I tot seguit ha volgut donar la paraula a Puigdemont: ‘Perquè d’això n’ha de parlar ell.’

El president ha explicat que la novetat del segon referèndum d’independència escocès era una novetat positiva i que la situació havia canviat. També ha volgut destacar que havia canviat la situació espanyola, perquè ara ja se sap quines són les majories, i que potser l’espera per a la formació del nou govern serà llarga. Així mateix, ha destacat que una altra novetat és que Mas, Rigau i Ortega aniran a judici.

Puigdemont: ‘Som a l’última milla. Això ja és molt madur’
Puigdemont diu que és perfectament assumible el termini de divuit mesos. És el moment de fer ‘poca fressa i molta endreça’, ha dit, és a dir, que ara calia fer algunes coses amb molta discreció. Sobre la superació de la qüestió de confiança, ha dit que volia ser molt caut, perquè tot just n’han començat a parlar dins del govern i dins de Junts pel Sí. Llach ha demanat a la CUP que, dins de la seva coherència, cerqui la manera de donar solidesa al procés cap a la independència i confia que sigui possible de superar la qüestió de confiança.

Puigdemont, Partal i Llach (fotografia d'Albert Salamé).
Puigdemont, Partal i Llach (fotografia: Albert Salamé).

Puigdemont ha explicat en quin moment es troba el procés: ‘La gent ens va encarregar que ho féssim tot per a ser independents. Som a l’última milla. Això ja és molt madur. Aquest últim tram és el que costa més. Per això demanem a vegades un punt de comprensió, perquè hem de fer coses complicades i de bisturí. I ara tenim l’oportunitat i no en tindrem dues.’

El procés a l’exterior
El president també ha parlat de com s’explica el procés a l’exterior i de la feina que fa el conseller Romeva en aquest àmbit. Diu que el termòmetre que ha posat Romeva és un bon indicador i com més va més comprensió hi ha de la nostra voluntat d’independència. ‘A l’exterior estan convençuts que passaran coses en aquest país’, ha afegit.

El judici a Mas, Rigau i Ortega
Llach ha dit que el judici a Mas, Rigau i Ortega no és digerible des d’un punt de vista democràtic: ‘Aquesta agressió als protagonistes que van possibilitar que els nostres avis i joves anessin a votar aquell dia amb tanta alegria muscularà la societat una altra vegada. La societat ha aconseguit d’empènyer i ha cridat l’atenció dels politòlegs de tot el món. És una llàstima molt gran que no hi hagi la Muriel aquí. Perquè l’exemple d’això que ha passat era ella.’

Carles Puigdemont, Vicent Partal i Lluís Llach, a l'acte de VilaWeb (fotografia: Albert Salamé).
Carles Puigdemont, Vicent Partal i Lluís Llach, a l’acte de VilaWeb (fotografia: Albert Salamé).

Confiança: ‘Tenim el partit de cara i ara l’hem de guanyar’
En aquest punt, Llach ha volgut reivindicar el paper de la gent, que ha estat principal i decisiu per a fer tot això. Ha dit que, si la gent és decisiva, també és lògic que vulgui estar informada. Però ha insistit a demanar una confiança astuta. Ha recordat quan els cantants ‘de protesta’ cantaven en temps de Franco i deien ‘la vaca pastura’. I tothom interpretava que es tractava del Franco. Llach ha demanat de fer això també, ara. Entendre que cal un nivell de discreció més alt per a aconseguir determinades coses. I ha insistit que cal més confiança.

‘Tenim el partit de cara i ara l’hem de guanyar. Només nosaltres podem perdre. I no l’hem de perdre.’ Puigdemont ha agafat el testimoni de Llach en la petició de confiança a la gent. Considera que es pot viure una tardor catalana, i un hivern català i una nova primavera catalana. El president ha explicat que hi hauria una manera catalana d’accedir a la independència i que el món ho observaria.

‘Dels cocoters al parlament’
Partal ha demanat als dos protagonistes que expliquessin les implicacions personals dels canvis que han tingut aquests últims anys. Llach ha explicat que ell es trobava llegint i escrivint sota els cocoters i que ara té la primera feina fixa de la seva vida, a seixanta-vuit anys. Ha explicat que ell volia tancar la llista de Barcelona a les eleccions, però que va arribar Pep Guardiola i li ho va impedir. Aleshores va optar per tancar la llista de Girona, però va acabar al capdavant. ‘Però portava el president de tercer. I em va ajudar molt en coses que jo no sabia fer’, ha explicat.

Puigdemont ha reconegut que el canvi en la seva vida era molt gran. Però ha considerat un privilegi poder ser en aquest lloc en aquest moment històric. I ha dit: ‘Ni en el pitjor dels dies, que n’hi ha, no ens podem queixar.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any