Puigdemont proposa de rebaixar l’IRPF a les rendes més baixes però sense apujar-lo a les altes

  • El president argumenta que els ingressos d'una pujada no arribarien fins el 2019 i no farien Catalunya menys dependents del FLA

VilaWeb
Redacció
26.05.2016 - 17:56
Actualització: 27.05.2016 - 07:28

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apostat aquest dijous per rebaixar aquest any l’IRPF a les rendes més baixes, donant a entendre que intentaran introduir-ho durant la tramitació dels pressupostos i de la llei d’acompanyament. Sí que ha apuntat que es pot fer a través d’una reducció dels tipus o modificant les deduccions. Ho ha dit durant la conferència inaugural de les XXXII jornades del Cercle d’Economia, on alhora ha rebutjat incrementar l’impost per a les rendes més altes. ‘Pensar en ingressos de més que no arribarien fins el 2019 no ens faria menys dependents del FLA’, ha argumentat davant dels empresaris.

Puigdemont ha defensat que l’objecte de les polítiques públiques és també garantir la igualtat d’oportunitats, però ha reconegut que en el cas de Catalunya això no acaba de ser possible perquè hi ha un desequilibri molt gran entre el nivell tributari i els recursos disponibles que té la Generalitat. En aquest sentit, ha situat com l’origen del problema l’actual model de finançament i el fet que els catalans no puguin administrar els recursos que generen.

És en aquest marc que ha situat el debat sobre la política fiscal del Govern, i ha defensat que pensar que es pot “compensar” el dèficit fiscal a través de retocar els impostos és enfocar-ho malament. ‘L’ofec de l’Estat és la font del problema i s’ha de resoldre per sempre’, ha assenyalat.

De tota manera, el president ha reconegut que els catalans tenen una pressió molt alta. És més, ha apuntat que el 99% dels ciutadans de Catalunya “no només paga més IRPF que la mitjana, sinó que paga més que a qualsevol comunitat autònoma de l’Estat”, i ha remarcat que la diferència és encara més gran per a les rendes més baixes.

Precisament per això ha considerat que és per aquí per on s’ha de començar a revertir la situació. Després de recordar que moltes comunitats van rebaixar l’IRPF l’any 2015 però Catalunya no ho va poder fer, ha opinat que ara tocar sumar-se, i ha recordat que el programa electoral de JxSí conté aquest compromís. Puigdemont ha argumentat que és una “important mesura social i de gran impacte” per a les famílies, “que ho notaran immediatament, més a mes, amb unes retencions menors sobre els seus ingressos”. Ara bé, ha afegit que la mesura “no és imprudent ni posa en risc el pressupost, perquè no es veurà afectat fins d’aquí a tres anys”, l’any 2019, quan es liquidi l’impost amb l’Estat. Per aquest moment, espera que Catalunya estigui en un paradigma diferent.

Precisament aquest decalatge és l’argument que el president ha utilitzat per no compensar aquesta rebaixa amb una pujada de l’IRPF per a les rendes més altes, perquè si la tesi és que cal incrementar els ingressos de la Generalitat, ha dit, això no passaria fins el 2019. “Pensar que hi ha marge dins l’actual model de finançament i sistema tributari és pensar en clau autonòmica. Apujar ara l’IRPF no ens faria menys dependents del FLA”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any