Puigdemont condemna la violència de l’estat espanyol contra Catalunya en un article a The Guardian

  • Destaca que Catalunya és l'únic territori de la UE on s'ha negat 'la voluntat suprema que van votar votar els catalans'

VilaWeb
Redacció
06.11.2017 - 16:03
Actualització: 06.11.2017 - 17:44

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat al diari britànic The Guardian ‘l’ofensiva judicial brutal’ de l’estat espanyol contra el govern i el parlament, que ha portat a l’empresonament de vuit càrrecs electes i dos líders de la societat civil ‘per les seves idees’.

Puigdemont destaca que els líders electes han estat acusats de rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics i s’enfronten a la pena més severa del codi penal espanyol, que preveu un màxim de trenta anys de presó, i que la jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela ha demanat un ordre europea de detenció de la resta dels membres del govern escollit democràticament pels catalans.

En l’article, el president recorda que en les eleccions del 27 de setembre de 2015 el bloc independentista va obtenir 72 escons d’un total de 135, i que les formacions que rebutjaven un referèndum pactat només van aconseguir 52 diputats. No obstant això, assenyala que, malgrat l’ampli suport popular, l’estat espanyol ha ‘il·legalitzat el govern legítim de Catalunya, ha dissolt el parlament i ha imposat una agenda política que ‘no té res a veure’ amb allò que van votar la majoria dels ciutadans. Per aquest motiu, Puigdemont assegura que el govern ‘continuarà denunciant a tot el món les serioses mancances democràtiques evidents de l’estat espanyol’.

Pel que fa al sistema judicial espanyol, Puigdemont en denuncia ‘la manca d’independència i neutralitat’ i els ‘vincles visibles’ que té amb el govern espanyol. En aquest sentit, diu que el procediment judicial contra el govern presenta ‘tantes irregularitats que es fa difícil de creure que els acusats puguin tenir cap garantia formal’.

L’article assenyala que hi ha ‘dos nivells de democràcia’ a l’estat espanyol i que hi poden haver partit independentistes, ‘però només si no governen. Se’ls acusarà de rebel·lió si compleixen el programa electoral’ amb què es van presentar als comicis. No obstant això, si un partit contrari a la independència no té el suport necessari per governar ‘el totpoderós estat [espanyol] el defensarà’.

Puigdemont contraposa la determinació sancionadora de l’estat espanyol contra càrrecs i institucions escollides democràticament a la manca d’aquesta voluntat per a penalitzar ‘les violacions del secret postal, les restriccions repetides del dret a la llibertat d’expressió, el blocatge de pàgines web sense ordre judicial, les detencions fetes sense ordre judicial ni la certificació d’una brigada policíaca fora de la llei per perseguir il·legalment els líders polítics independentistes i l’esquerra espanyola’, accions repressives que van començar arran de la campanya del referèndum del primer d’octubre.

Així doncs, Puigdemont va més enllà de la denúncia de la violència institucional i judicial de l’estat espanyol i també es fa ressò de la violència que alguns grups ultres han exercit en manifestacions unionistes diverses les últimes setmanes a Catalunya. D’aquesta manera, destaca les salutacions nazis que s’han vist en algunes concentracions, les banderes espanyoles pre-democràtiques, les pancartes amb lemes feixistes i les cançons que reclamaven el seu empresonament, com ara el tema ‘A por ellos’, que ha esdevingut un lema en aquest tipus de mobilitzacions.

Puigdemont assegura que té ‘l’obligació de demanar justícia’ per a tots aquells els drets dels quals han estat vulnerats els drets fonamentals i fer ‘sortir a la llum tots els fronts obscurs en què l’estat [espanyol] pot cometre abusos inacceptables’. Assegura que aquesta crida pretén de demanar una solució política al problema més enllà d’una solució judicial.

El president assegura que Catalunya és, en aquest moment, l’únic territori de la Unió Europea al qual ha estat negada la voluntat suprema que van votar els ciutadans i ha recordat que el govern i el parlament que el govern espanyol pretén de liquidar va obtenir ‘nivells històrics de suport públic’ tot just fa dos anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any