Puig reclama al govern espanyol la condonació d’uns 20.700 milions del deute valencià per l’infrafinançament

  • Considera que una part del deute no és originada per un excés de despesa sinó per una insuficiència d'ingressos

VilaWeb
Europa Press
01.02.2019 - 16:24
Actualització: 02.02.2019 - 12:11

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a l’estat espanyol, a través d’una carta remesa a la ministra d’Economia i Empresa espanyola, Nadia Calviño, la condonació d’uns 20.700 milions del deute generats per un insuficient finançament.

El cap del consell va revelar recentment que li havia dirigit dues missives a les ministres Nadia Calviño, d’economia, i María Jesús Montero, d’hisenda per a tornar a incidir en la reclamació del País Valencià d’un finançament just i que l’estat assumisca la part del deute d’aquesta comunitat – que el Consell estima en uns 45.000 milions d’euros – causada per l’infrafinançament.

Segons ha pogut saber Europa Press, en la carta que s’ha fet arribar a la titular d’economia, el president argumenta que la major part de l’endeutament de les comunitats està motivada per la falta de finançament i que, a més, han patit més durant els últims deu anys que la resta d’administracions.

Per açò, creu que hi ha tres raons que avalen la compensació d’una part del deute: que no és originada per un excés de despesa sinó per una insuficiència d’ingressos; que algunes comunitats discriminades financerament arrossegaran els efectes si no es fan mutus els deutes i que no és realista pensar que sense cap mena de reducció del deute les comunitats sobreendeutades puguen tornar al mercat a curt termini.

En aquest context, el dirigent valencià proposa que el quitament es faça d’una forma similar a altres països europeus, és a dir, que l’estat consolide com a propi l’estoc del deute de les comunitats afectades, la qual cosa no modificaria la ràtio deute/PIB d’Espanya.

L’import total a consolidar per a reduir el volum del deute tindria dos components. D’un costat, un percentatge igual per a totes les comunitats pels insuficients recursos per a finançar els servicis públics entre 2009 i 2016. El segon cobriria la totalitat del deute derivat de les insuficiències patides en el passat per alguns territoris – de 2002 a 2016 – que representaria 31.500 milions concentrats al País Valencià, Andalusia, Catalunya, Madrid, Illes Balears, Múrcia i Castella-la Manxa.

En el cas del País Valencià, Puig xifra el muntant en 15.239 milions d’euros als quals podrien afegir-se també insuficiències històriques fins a finals dels anys 90 que suposarien un import addicional de 5.454 milions.

El president també ha traslladat les reivindicacions de l’administració valenciana a la ministra d’hisenda espanyola, María Jesús Montero, qui té previst visitar el País Valencià aquest mes de febrer. Puig sol·licita la convocatòria urgent del Grup de Decisió perquè en el primer trimestre d’enguany es remeta una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic al Consell de Política Fiscal i Financera i siga possible que el Govern pot elevar el corresponent projecte de llei al parlament en 2019.

Precisament, a Ximo Puig se li ha preguntat per aquestes cartes en un acte a Gandia (La Safor). El cap del Consell ha explicat als mitjans que ‘la intenció és defendre els interessos dels valencians, que és el que li correspon a la Generalitat i al president’.

‘Amb tota claredat’

Puig ha fet notar que ‘dels 45.000 milions d’euros de deute, hi ha una part que és fruit de la gestió roïna i el balafiament de la Generalitat anterior, però hi ha una part substancial d’eixe deute que té a veure amb l’infrafinançament’ i que això és el que li ha explicat ‘de forma respectuosa però amb tota claredat’ a la ministra Calviño.

D’altra banda, ha subratllat que també li ha fet saber a la ministra d’hisenda ‘la necessitat de no retardar indefinidament el canvi de model de finançament i mantenim siga qui siga el Govern el mateix full de ruta: el que volem és que els valencians tinguen les mateixes oportunitats que la resta’, ha recalcat.

Igualment, ha comentat que li exigeix a la ministra espanyola que convoque el comité polític de gestió de la reforma perquè en aquest semestre, si pot ser, ‘almenys hi haja un avanç substancial i mentrestant que es posen mesures que ens ajuden a millorar aquesta situació’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any