Fons europeus, millorar el finançament i ajuts a pimes: les propostes dels partits per a fer front a la reconstrucció econòmica

  • JxCat i la CUP situen el salari mínim interprofessional en 1.200 euros i ERC en 1.250

VilaWeb
ACN
08.02.2021 - 11:52
Actualització: 08.02.2021 - 16:31

Tots els partits excepte JxCat i ERC aposten per una reforma del sistema de finançament, que està pendent de revisió des del 2014. PSC, Comuns i PDeCAT critiquen obertament la proposta del govern sobre els fons europeus per combatre les conseqüències de la pandèmia. ERC proposa un comissionat específic per liderar aquest fons també anomenat Next Generation EU. Tots coincideixen que calen ajudes per a les petites i mitjanes empreses.

El PSC es compromet a impulsar un pla per reconstruir l’economia. Aposta per un nou model de finançament “que no discrimini ningú i garanteixi que tothom és tractat de la mateixa forma davant d’esforços fiscals similars” i revisar la inversió estatal en infraestructures estratègiques de Catalunya.

Pel que fa als fons europeus, la candidatura de Salvador Illa vol revisar els projectes catalans que aspiren a aquests fons i ha criticat que el govern hagi seleccionat 27 projectes en plena campanya electoral. També lamenta que l’executiu català no els hagi consensuat amb agents socials i econòmics. Segons els socialistes, el Govern ha de liderar el desenvolupament de projectes i iniciatives “des de la cooperació amb el govern espanyol, ajuntaments, els agents socials i el sector privat, i en coordinació amb altres projectes d’altres països europeus”. En resum, el PSC aposta per una reactivació econòmica “des del lideratge públic, amb diàleg social i en col·laboració amb la societat per reforçar l’estat del benestar i recuperar la força del teixit empresarial, associatiu i institucional”.

JxCat es fixa com a objectiu implementar un pla de xoc per reactivar l’activitat econòmica, mantenir l’ocupació i fer front a les necessitats socials derivades de la covid-19. Pel que fa al salari mínim proposen acordar amb els agents econòmics i socials un increment per sobre de 1.200 euros al mes.

La candidatura de Laura Borràs també posa sobre la taula un nou Pacte Nacional per la Indústria de Catalunya que potenciï les zones industrials i logístiques; impulsar la competitivitat de les pimes adaptant la normativa, facilitant la capitalització i el creixement; desenvolupar la Llei de Facilitació de l’Activitat Econòmica; i aprovar la nova Llei de Turisme de Catalunya que inclogui una taula unitària amb els agents del sector.

Pel que fa als fons europeus, defensen que cal que JxCat guanyi les eleccions per poder garantir l’arribada de fons europeus i critiquen la gestió que s’ha fet des del govern espanyol.

ERC proposa crear un comissionat per liderar els fons europeus a càrrec de l’economista Miquel Puig. Un comissionat, depenent de la presidència de la Generalitat, que suposaria “un lideratge per defensar els projectes catalans a Madrid i Brussel·les”. Sobre aquesta qüestió, els republicans també proposen crear una oficina perquè les pimes puguin sumar-se als fons europeus. La candidatura de Pere Aragonès contraposa el seu model amb el del PSC que, segons diuen, vol impulsar la reconstrucció d’acord amb els interessos de l’Estat i del PSOE.

El programa d’ERC preveu la creació d’un gran fons d’inversió publicoprivat que permeti al Govern invertir i prendre participacions en l’accionariat d’empreses “amb elevat potencial de futur i capacitat d’endegar projectes estratègics per al benestar i l’economia de Catalunya”. I pel que fa a l’increment del salari mínim interprofessional, el fixen en 1.250 euros.

En Comú Podem es fixa com a objectiu aprovar un pla de recuperació i reconstrucció de l’economia amb concertació amb els agents socials, els ens locals i les forces polítiques catalanes, “per crear nous llocs de treball i enfortir les pimes, el sector cooperatiu i el treball autònom”. Segons la llista liderada per Jéssica Albiach, cal una nova política pressupostària per incrementar la despesa pública aprofitant tots els marges que permet la suspensió dels objectius d’estabilitat pressupostària.

En el programa, els comuns estableixen un salari mínim de 1.000 euros anuals i volen aprovar un nou model de finançament i que Catalunya tingui una hisenda pròpia. I pel que fa als fons europeus, Albiach ha criticat la falta de “visió estratègica” del Govern amb les propostes presentades per optar a aquests recursos. Segons els comuns, no han d’anar destinats a grans empreses sinó a pimes.

Alguns dels partits s’aventuren a fixar un augment del salari mínim interprofessional que actualment se situa en 950 euros mensuals. JxCat i CUP el volen de 1.200 euros i ERC de 1.250. La proposta estrella de la CUP és una renda garantida universal de 735 euros que calculen que beneficiaria un 80% de la població. L’objectiu de la renda, segons els anticapitalistes, és assegurar una ingressos mínims mensuals a aquelles famílies que no en tenen de cap mena.

El programa electoral també estableix que volen recuperar els llocs de feina perduts per la covid-19 a través de “l’absorció d’empreses considerades essencials pel sector públic i de la generació de cooperatives de treball a través de l’economia social i solidària”. Algunes de les altres propostes de la CUP són reduir les jornades laborals sense reducció del salari i establir un salari mínim interprofessional de 1.200 euros.

Ciutadans proposa una auditoria sobre els recursos que es “malbaraten” i canalitzar-los a la sanitat i a la recuperació econòmica. Pel que fa a ajudes concretes que preveu el seu programa electoral destaquen: ajudes per als pares i mares que hagin de cuidar els seus fills en quarantena; complementar el salari dels treballadors en ERTO perquè rebin com a mínim el salari mínim interprofessional; pla de rescat amb ajudes directes del 75% de la facturació perduda per a pimes i autònoms afectats; tarifa plana de 60 euros per a autònoms que iniciïn una nova activitat després d’haver tancat per la covid-19; ajudes de fins a 4.000 euros per pagar el lloguer de locals comercials de negocis afectats per pandèmia; i un bo de 500 euros perquè les famílies catalanes s’animin a fer turisme dins de Catalunya i contribuir així a reactivar el sector.

D’altra banda, el partit liberal vol liderar una reforma del finançament perquè hi hagi un model “més just, que garanteixi un repartiment equitatiu dels recursos entre totes les comunitats autònomes en funció de les necessitats reals i que sigui més transparent”.

El Partit Popular també creu que s’ha de donar suport a les petites i mitjanes empreses perquè aquestes puguin accedir als fons europeus i en el seu programa es comprometen a fer que les ajudes del pla Next Generation arribin directament als sectors que més ho necessiten. Concretament algunes de les actuacions que proposen són: línies de préstecs i avals de fins a 100.000 euros per a microempreses i autònoms; llançar un pla per recuperar la confiança en Catalunya com a destí turístic segur; i reduir en un 50% els organismes públics.

La llista d’Alejandro Fernández també es compromet a “lluitar” perquè les empreses que van marxar de Catalunya “per culpa del procés” puguin tornar. I proposa crear una oficina Brexit amb l’objectiu d’atraure inversió que fuig del Regne Unit. Tot i que no apareix al programa, durant la campanya els populars sí que han apostat per un nou model de finançament sense entrar en detalls.

El programa electoral de Vox es fixa com a prioritats aturar el tancament de plantes industrials per la deslocalització a tercera països “provocat per la inacció de l’esquerra i del separatisme”. El partit d’extrema dreta també vol protegir els productes espanyols de l’entrada “il·legal” de productes estrangers. Un altre dels objectius és recuperar la prosperitat d’autònoms, hostaleria, comerciants i del sector turístic després de l’impacte per la covid-19. I, en aquest sentit, proposa una exempció temporal en el pagament d’impostos per als establiments que el Govern ha obligat a tancar durant aquest any; eliminar la taxa turística i duplicar la línia d’avals públics per donar liquiditat als establiments.

El PDeCAT reclama ajudes directes per a les empreses i apel·la a la capacitat d’endeutament de la Generalitat per fer front a la recuperació econòmica. Així mateix, critica “l’opacitat” en el procés de tramitació dels fons europeus, tant per part del Govern com de l’executiu espanyol, i reclama que les ajudes arribin a les petites i mitjanes empreses.

“És vergonyosa la opacitat amb la qual el govern de l’Estat està gestionant aquesta qüestió i encara més preocupant és la desorientació que porta el Govern en funcions de la Generalitat que n’ha de gestionar una part. Catalunya no pot quedar al marge de la gestió d’aquest fons europeus”, afirmen en el programa electoral. La candidatura liderada per l’exconsellera d’Empresa proposa ajudes de 2.500 euros per als negocis que hagin hagut de tancar. I d’altra banda, el PDeCAT demana una millora del sistema de finançament tot i advertir que no renunciaran a l’objectiu de la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any