Creix la revolta dels ‘tories’ per a desbancar May després de l’acord pel Brexit

  • Un diputat conservador ha començat els tràmits per forçar una votació que la desposseeixi del lideratge del partit

VilaWeb
Redacció / ACN
15.11.2018 - 16:50
Actualització: 16.11.2018 - 07:59

Terratrèmol polític al Regne Unit per l’acord amb la Unió Europea sobre el Brexit. De moment ja han dimitit cinc ministres del govern de Theresa May i al parlament britànic es cou una votació sobre la pèrdua de confiança de la primera ministra. El diputat ‘tory’ Jacob Rees-Mogg, un ferm defensor de la sortida britànica de la Unió Europea, ha presentat al president del Comitè 1922, el grup parlamentari conservador a la Cambra dels Comuns, una carta per a mirar de forçar una votació que l’aparti del lideratge del Partit Conservador. Els descontents han d’obtenir quaranta-vuit cartes i, en acabat, tots els diputats de la formació hauran de votar si avalen May o no. ‘Hi ha molt talent dins el partit conservador, capaç de liderar un Brexit com cal’, ha dit Rees-Mogg.

Com a possibles successors de May, Rees-Mogg ha avalat defensors d’un Brexit dur, com ara l’ex-ministre d’Afers Estrangers Boris Johnson, els ex-ministres per al Brexit David Davis i Dominic Raab i l’ex-ministra de Treball Esther McVey. També ha esmentat la ministra Penny Mordaunt, responsable de Cooperació Internacional, que alguns mitjans apuntaven aquest matí que també podria presentar la dimissió.

Per Rees-Mogg, la proposta actual ‘no és un Brexit’ i significa ‘un fracàs de la política de govern’. ‘S’ha de rebutjar’, ha dit.

Ara per ara, no se sap quantes cartes ha rebut el Comitè 1922 contra el lideratge conservador de Theresa May, perquè les normes estipulen que el recompte no es fa públic fins que no s’assoleix el mínim necessari per a forçar una votació. De fet, algunes de les cartes fa setmanes que ja s’havien enviat: un diputat, Steve Baker, per exemple, ha fet públic l’escrit que ja va enviar al comitè el mes d’octubre.

Si s’arriba a quaranta-vuit lletres, els diputats conservadors a la Cambra dels Comuns hauran de votar si avalen o no la gestió de May al capdavant del partit. Si la primera ministra perd la confiança dels seus diputats, haurà de plegar i no podrà presentar-se a la reelecció. I, en canvi, podrà continuar al capdavant del partit –i del govern– si obté una majoria simple dels vots.

Una moció de censura per al lideratge de partit
La moció que es promou actualment, per via del Comitè 1922, és una moció de no-confiança en Theresa May per part del partit conservador, però no pas una moció de censura contra el govern, que s’hauria de presentar directament al ple de la cambra.

Uns quants diputats laboristes ja han demanat al dirigent del seu partit, Jeremy Corbyn, que presenti una moció contra l’executiu, que actualment governa en minoria i amb el suport –molt delicat– del DUP del Nord d’Irlanda.

Si s’arribés a aquest punt, tots els diputats haurien de votar la pèrdua de confiança en l’executiu, i caldria convocar eleccions abans de dues setmanes. Però, de moment, aquesta opció no és sobre la taula.

May refusa de dimitir
Al parlament britànic, May ha refusat de dimitir com a primera ministra tot i que ha admès que la negociació ha estat ‘frustrant’, però diu que hi ha treballat nit i dia en defensa de ‘l’interès nacional.’ ‘La tria és clara: entre anar-se’n sense acord, arriscar-nos a no tenir Brexit, o donar suport al millor pacte que es pot negociar’, ha afegit.

El cap de l’oposició, Jeremy Corbyn, ha acusat la primera ministra d’encapçalar un govern caòtic i de presentar un fals dilema ‘entre un mal acord i la manca d’acord’. Segons ell, l’acord amb la Unió Europea neix mort perquè no té ni tan sols el suport del ministre del Brexit, que es va encarregar de les converses. Corbyn ha demanat a May que retirés ‘aquest mig acord, que no té el suport del gabinet, del parlament ni del país’.

Una votació impossible
El parlament tindrà l’última paraula sobre la redacció final del divorci amb la UE. En la situació actual, si el Partit Laborista no dóna un cop de mà a May, es fa difícil de creure que es pugui aprovar. El soci parlamentari dels conservadors, el Partit Unionista Democràtic del Nord d’Irlanda, ha assegurat que no hi votaria pas a favor. Calen 318 vots per a aprovar el Brexit i May ni tan sols té garantits els del seu partit. Una vuitantena de diputats conservadors –favorables a un Brexit dur– es neguen ara per ara a votar que sí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any