Pressupost 2016: les xifres principals del projecte de llei

  • Passa de 23.700 milions, un 78% dels quals es destinarà a despeses socials ·

VilaWeb
Redacció
23.05.2016 - 22:00
Actualització: 24.05.2016 - 07:36

Avui el vice-president d’Economia, Oriol Junqueras, lliurarà al govern el projecte de llei del pressupost del 2016. És previst que sigui sotmès a debat al ple del 8 de juny, però encara no és segur que sigui aprovat. Aquests dies és objecte de negociacions dures entre Junts pel Sí i la CUP. Fins demà no es podrà saber amb pèls i senyals com Junqueras ha organitzat les despeses i els ingressos del govern. Tanmateix, sí que se saben algunes dades destacables de l’avantprojecte. Per exemple, segons que ha pogut confirmar VilaWeb, el total del pressupost superarà els 23.700 milions d’euros, 1.300 milions més que no els del 2015 (22.480).

Una de les partides que s’ampliarà és la de despeses socials, que inclourà el pla de xoc de 270 milions d’euros pactat entre JxSí i la CUP. Segons que va explicar Junqueras ahir a RAC1, salut creixerà de 317 milions, ensenyament 211 i serveis socials 173. Aquestes tres partides representaran el 73% del pressupost global. Però la despesa social serà més gran, del 78% del total, és a dir, 18.500 milions aproximadament, perquè, a banda de salut, ensenyament i educació, hi ha més despeses socials, com ara la d’Universitats i Recerca. Concretament, aquesta partida s’ampliarà de 50 milions.

Així mateix, durant aquests mesos el departament de Junqueras ha explicat que un dels canvis determinants del pressupost del 2016 era habilitar recursos per a preparar la hisenda pròpia, fet que consideraven decisiu per a poder ser un estat independent.

Pressupost sense reforma fiscal
El capítol d’ingressos ha estat un dels més polèmics en el període previ a la presentació del projecte de llei de pressupost. Tot i que el programa electoral de Junts Pel Sí no preveia cap reforma fiscal en els principals imposts catalans, el mes passat Junqueras va començar a parlar de la possibilitat d’augmentar el tram autonòmic de l’IRPF i l’impost de successions i el de patrimoni, cosa que CDC va refusar. Pocs dies després, la CUP, el soci de JxSí al parlament, reclamava públicament una reforma en aquests tres grans imposts com una de les condicions per a aprovar el pressupost. La CUP vol rebaixar l’IRPF a les classes mitjanes i baixes i apujar-lo a les classes benestants; vol que l’impost de successions recuperi els nivells del tripartit; i vol convertir l’impost de patrimoni en un impost sobre les grans fortunes.

El debat sobre aquesta qüestió pot tenir un impacte polític en l’aprovació o no del pressupost, però no en el capítol d’ingressos perquè és poc probable que es pugui prendre cap decisió que afecti els recursos del 2016. Per tant, el document que el govern aprovarà avui no inclou cap canvi en els principals imposts catalans, per bé que caldrà veure si hi ha cap novetat durant la negociació parlamentària.

La CUP també demana que s’hi incloguin els imposts anul·lats pel Tribunal Constitucional espanyol, com ara el de dipòsits bancaris, el d’emissió de gasos de la indústria, el de les nuclears i el d’aviació comercial. El govern descarta aquesta opció perquè vol un pressupost realista, però sí que inclourà els dos imposts que actualment són suspesos pel TC, tot esperant una resolució judicial ferma: el de pisos buits (pel qual es preveu de recaptar 14 milions d’euros) i el de les empreses d’internet (15 milions).

Quin tràmit parlamentari s’ha de seguir?
El projecte de llei del pressupost del 2016 començarà el tràmit parlamentari avui, tan bon punt el consell executiu de la Generalitat l’aprovi formalment. Així que els grups parlamentaris tinguin accés al projecte de llei de pressupost i al de la llei de mesures fiscals i financeres que l’acompanya, començarà a comptar el temps fins al debat final. Els grups hi podran presentar esmenes a la totalitat que, probablement, es debatran al ple dels dies 8 i 9 de juny, immediatament abans de començar la campanya de les eleccions espanyoles. JxSí haurà de menester el suport de la CUP (almenys 2 vots a favor i 8 abstencions) per a rebutjar les esmenes a la totalitat. Si no reïxen, els comptes començaran a debatre’s en comissió, amb la compareixença de tots els consellers per a presentar els capítols d’ingressos i despeses.

Si en comissió superen les esmenes a la totalitat que es puguin presentar, els projectes de llei aniran avançant fins a la segona quinzena de juliol, quan estaran preparats per a ser aprovats. El govern calcula que el pressupost podria ser aprovat a final de juliol.

Tanmateix, la història recent demostra que el tràmit es pot allargar encara més. Tant el 2014 com el 2015 el Partit Popular va presentar recursos al Consell de Garanties Estatutàries contra la llei de pressupost i la llei de mesures fiscals i financeres. El tràmit del consell es pot allargar durant un mes, i això podria obligar a aprovar el pressupost el mes d’agost o a principi de setembre. Sempre, és clar, que JxSí hagi aconseguit el suport de la CUP o dels diputats necessaris dels altres grups. Si el govern preveu de no obtenir la majoria, també podria optar per retirar el projecte, un fet sense precedents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any