França i el Regne Unit donen suport a Guaidó, autoproclamat president de Veneçuela

  • Us detallem els posicionaments més destacats sobre el conflicte veneçolà

VilaWeb
Redacció
24.01.2019 - 12:46
Actualització: 24.01.2019 - 14:17

Ja han sorgit els primers líders euopeus que prenen partit pel conflicte que s’ha obert a Veneçuela. El president de França, Emmanuel Macron, i la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, han donat suport públic a Juan Guaidó, que ahir es va autoproclamar president de Veneçuela.

El president francès gira l’esquena a Nicolás Maduro, escollit a les eleccions del maig de 2018, uns comicis que Macron ha considerat ‘il·legítims’. ‘Europa dóna suport a la restauració de la democràcia. Saludo la valentia dels centenars de milers de veneçolans que caminen per la seva llibertat’, ha escrit. May ha utilitzat el mateix argument: ‘Les eleccions de 2018 no van ser lliures ni justes, i per tant, la base de poder de l’actual règim és defectuosa’.

D’altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha trucat a Guaidó avui mateix, segons han informat fonts de La Moncloa, i li ha traslladat que la sortida ‘són unes eleccions democràtiques i transparents’. A més, li ha traslladat el suport de la UE a l’Assemblea Nacional, la legitimitat de la qual considera, ‘indiscutible’.

El primer estat a considerar president a Juan Guaidó, només pocs minuts després de la seva autoproclamació, van ser els Estats Units. ‘El poble veneçolà ha parlat de manera valenta contra Maduro i el seu règim i ha exigit la llibertat i l’estat de dret’, va dir el seu president, Donald Trump. ‘Animo els altres governs de l’hemisferi occidental a reconèixer el president de l’Assemblea Nacional com a president interí de Veneçuela’, va afegir, i va assegurar que els Estats Units ‘treballarà constructivament amb ells’.

Vegeu ací tots els suports en un mapa:

Ràpidament van seguir el camí marcat per Trump els governs de Colòmbia, Brasil, Xile, l’Argentina, Perú, el Canadà, el Paraguai, l’Equador, Costa Rica i Guatemala. ‘Colòmbia reconeix Juan Guaidó com a president de Veneçuela i acompanya aquest procés de transició cap a la democràcia perquè el poble és lliure de la dictadura’, va dir el president del país, Iván Duque. En un missatge a Twitter, l’ultra-dretà president del Brasil, Jair Bolsonaro, va assegurar que el seu país ‘donarà suport políticament i econòmicament al procés de transició perquè la democràcia i la pau social tornin a Veneçuela’. ‘Tot el suport als germans veneçolans. El Brasil està amb vosaltres’, va afegir.

El president de Xile, Sebastián Piñera, va dir que el seu govern manifesta ‘tot el suport a la missió de Guaidó de recuperar la democràcia, l’estat de dret i els drets humans’. ‘L’única sortida pacífica a la crisi de Veneçuela són les eleccions lliures’, ha afegit. El president d’Argentina, Mauricio Macri ha dit: ‘Confiem que la decisió de l’assemblea i del seu president condueixin al restabliment de la democràcia a través d’eleccions lliures i transparents, amb plena vigència de la constitució i la participació dels líders de l’oposició’, ha afirmat.

La UE ha començat les consultes amb els estats membres i els seus socis per a prendre una decisió sobre Veneçuela. De moment, però, la Comissió Europea ha publicat un comunicat on demana ‘un procés polític immediat que condueixi a eleccions lliures i creïbles, de conformitat amb l’ordre constitucional’. A més, destaca que ‘la UE dóna suport plenament a l’Assemblea Nacional com a institució escollida democràticament, els poders de la qual han de ser restaurats i respectats’.

Rússia i la Xina, amb Maduro
El govern de Nicolàs Maduro ha rebut el suport de països com Rússia, la Xina, Mèxic, Bolívia, Cuba, l’Uruguai, Turquia i l’Iran, que s’han negat a reconèixer Guidaó com a president. ‘El senyor Maduro és el cap d’estat legítim de Veneçuela’, va dir el portaveu del Kremlin, que va denunciar que ‘els intents d’usurpar el poder suprem a Veneçuela contradiuen i violen els fonaments i els principis del dret internacional. A més, es va mostrar molt contundent en refusar una intervenció militar estrangera al país: ‘Qualifiquem d’inacceptable una intervenció similar, ja que podria tenir conseqüències molt negatives. Considerem molt perilloses les declaracions sobre una influència militar’.

La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Hua Chunying, va dir que ‘la Xina dóna suport als esforços del govern de Veneçuela per a mantenir la sobirania, la independència i l’estabilitat’. A més, va afegir que el govern xinès demana d’evitar la ingerència estrangera a Veneçuela: ‘Ens oposem a la ingerència estrangera en els assumptes interns de Veneçuela i esperem que la comunitat internacional també segueixi aquest principi’.

Els governs de Mèxic i de l’Uruguai van publicar un comunicat conjunt on demanen ‘una solució pacífica i democràtica davant del complex panorama que enfronta Veneçuela’. En aquesta línia, van proposar ‘un nou procés de negociació incloent i creïble, amb ple respecte amb l’estat de dret i els drets humans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any