Ponsatí serà eurodiputada malgrat la vulneració de la JEC del dret europeu

  • La JEC cita avui a les 13.00 Clara Ponsatí perquè acati la constitució espanyola, un tràmit que el TJUE va dictaminar que era innecessari per a prendre possessió de l'escó al Parlament Europeu

VilaWeb
Redacció
29.01.2020 - 21:50

Quan demà es consumi el Brexit, Clara Ponsatí serà eurodiputada de ple dret, tot i les amenaces de la Junta Electoral espanyola (JEC) de deixar vacant el seu escó si no es presenta avui a Madrid (a les 13.00) per acatar la constitució espanyola. Un tràmit que la consellera no farà i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), arran de la sentència sobre Oriol Junqueras i confirmat pels casos de Carles Puigdemont i Toni Comín, va dir que era innecessari per a prendre possessió de l’escó al Parlament Europeu.

Fonts del Parlament Europeu han explicat a VilaWeb que la proclamació dels eurodiputats post-Brexit es farà al començament del pròxim ple a Estrasburg, el 10 de febrer. Ara bé, sobre el cas de Ponsatí, la cambra no es pronunciarà fins a la setmana vinent, perquè és pendent ‘d’una nova comunicació sobre els escons’ per part de la JEC. Tanmateix, el portaveu de la cambra, Jaume Duch, va dir ahir a ‘Els matins de TV3’ que si les condicions eren iguals, el Parlament Europeu faria la mateixa interpretació de la sentència del TJUE que en el cas de Puigdemont i Comín.

Els entrebancs i les contradiccions de la JEC

Dimarts, la JEC va insistir a desobeir la justícia europea i a posar entrebancs a Ponsatí. Segons l’òrgan electoral, el cas de Puigdemont i Comín, que exerceixen d’eurodiputats tot i no haver acatat la constitució espanyola, ‘no pot servir de fonament’ per a no complir el tràmit. En aquest sentit, la JEC va retreure al Parlament Europeu que els lliurés les acreditacions de manera automàtica ‘sense haver escoltat l’òrgan nacional competent’.

Així doncs, la JEC creu que l’acatament de la constitució és imperatiu fins que el TJUE o el Tribunal Suprem espanyol dictaminin que és un requisit ‘inaplicable’. Però a la vegada, per acabar-ho d’embolicar, l’òrgan electoral admet que d’acord amb la sentència del TJUE, Ponsatí disposa d’immunitat d’ençà del 23 de gener, quan la JEC mateixa la va proclamar eurodiputada electa.

Vegeu ací part de la resolució:

Pot quedar impune la desobediència de la JEC al TJUE?

El catedràtic de dret penal Joan Queralt es va fer ressò del fet que la JEC havia desobeït el TJUE i va avisar que es podia aplicar l’article 404 del codi penal contra els membres de la JEC. Un apartat que preveu una pena d’inhabilitació de càrrec públic de nou anys a quinze per a ‘l’autoritat o funcionari públic que, en coneixement de la seva injustícia, dicti una resolució arbitrària en un afer administratiu’. En aquest sentit, Queralt va explicar a Twitter que el context del cas Ponsatí era molt diferent que dels de Junqueras, Puigdemont i Comín, perquè ara hi havia una jurisprudència europea que s’havia de complir. ‘Si jo fos la JEC, m’ho pensaria dos cops […]. Ni són jutges ni estan aforats’, va concloure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any