Polèmica a l’acte institucional del 17-A per la presència de Felipe VI

  • L'acte començarà a les 10.30 i no hi haurà parlaments de representants polítics · El govern es reunirà i farà una declaració institucional abans de la cerimònia de commemoració

VilaWeb
Redacció
16.08.2018 - 22:00

Barcelona retrà homenatge avui a les setze víctimes mortals del 17-A. L’acte, organitzat per l’ajuntament, ha estat envoltat de polèmica per la presència de Felipe VI, tal com va passar en la manifestació ‘No tinc por‘ de l’any passat. Un any després, la crítica és la mateixa: la hipocresia del cap d’estat espanyol. Felipe VI condemna els atemptats i vetlla les víctimes, però paral·lelament negocia vendes milionàries d’armes a règims vinculats amb grups gihadistes.

Tant el govern com els partits independentistes han expressat el rebuig a la presència de Felipe VI, a qui consideren un protagonista innecessari en un dia dedicat a les víctimes i als serveis d’emergència. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que l’executiu serà a totes les commemoracions del 17-A, tot i voler deixar clar que ‘els catalans no tenim rei’. La CUP, els CDR i l’ANC han anat un pas més enllà: no assistiran a l’acte institucional i han preparat homenatges alternatius a la plaça del Portal de la Pau de Barcelona i a la presó dels Lledoners, on es reivindicarà el paper del conseller Joaquim Forn. El major Josep Lluís Trapero, assetjat per la justícia espanyola, ha demanat no ser homenatjat.

D’ençà que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar l’assistència de Felipe VI a l’acte de Barcelona, els partits espanyols han fet crides constants a la unitat i han acusat les forces independentistes de voler boicotar i polititzar la commemoració. Certament, es tem que es repeteixin les escridassades i els xiulets que van rebre Mariano Rajoy i Felipe VI l’any passat. Fins i tot, Podem ha sortit en defensa de la Moncloa. ‘Són dies perquè el rei s’impliqui’, ha dit el senador Ramon Espinar.

D’altra banda, els presos polítics també han pres la paraula. En una carta conjunta, han denunciat la ‘manca de col·laboració’ de l’estat espanyol en l’operatiu policíac del 17-A i han recordat que, ‘per respecte a les víctimes i els ciutadans’, encara s’han d’esclarir les relacions entre el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i l’imam de Ripoll. Els presos polítics lloen l’actuació dels serveis d’emergència i conclouen: ‘La ciutadania va decidir no doblegar-se davant la violència.’

Demanen una treva
La Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha demanat a la classe política que no utilitzi ‘el dolor aliè’ per treure’n rèdit i fer campanya, i els ha instat a ‘fer una treva’ durant la commemoració. La UAVAT ha atès 150 persones afectades pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Robert Manrique, assessor de l’entitat, ha dit que les peticions als polítics eren ‘en nom de les víctimes’, que fins ara s’han sentit ‘abandonades per les autoritats’.

En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha reiterat que l’acte del 17-A ha de ser una expressió de solidaritat i record a les víctimes i els seus familiars. Per això, ha defensat que ‘tot debat polític i tota situació estranya’ quedin ‘al marge’ de la commemoració.

Barcelona, ciutat de pau
Aquest és lema de l’acte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. A les deu del matí, les autoritats acompanyaran els familiars de les víctimes mortals en una ofrena floral al mosaic de Joan Miró de la Rambla, el punt on es va aturar la furgoneta de Younes Abouyaaqoub. Després, la comitiva caminarà fins a la plaça de Catalunya. Allà s’ha habilitat un escenari per a l’acte central de les commemoracions.

El protagonisme serà per a les víctimes, els familiars i els serveis d’emergències. No hi haurà parlaments de representants polítics, però sí que es llegirà un text en tots els idiomes de les víctimes mortals. Per aquest motiu, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, va fer ahir la seva declaració institucional. ‘Volien fer-nos mal i van aconseguir-ho. Però no van aconseguir contagiar-nos el seu odi. Som i serem una ciutat de pau, una ciutat valenta que s’enfronta al terror amb l’amor, una ciutat oberta a totes les persones que fugen de la guerra, de la fam i de la violència’, va dir.

L’acte el conduirà la periodista Gemma Nierga i la música hi tindrà un rol important. De fet, ‘El cant dels ocells’ obrirà la cerimònia a les 10.30.

Reunió de govern i declaració institucional
Abans de l’acte, el govern es reunirà de manera extraordinària al palau de la Generalitat a les 8.45. Un quart d’hora després, el president, Quim Torra, acompanyat dels consellers, llegirà una declaració institucional des de la galeria gòtica. Posteriorment, l’executiu es traslladarà a la Rambla per afegir-se a la commemoració del 17-A.

Ada Colau encapçalarà la comitiva d’autoritats, en què hi haurà Felipe VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i representants de tots els partits parlamentaris, excepte la CUP. També hi haurà delegacions de Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any