Quins polítics esborren més piulets a Twitter i com els podeu recuperar?

  • L'analista de dades Joe Brew fa una exploració sobre els milers de piulets que han esborrat els polítics dels seus perfils de Twitter

VilaWeb
Joe Brew
31.01.2020 - 21:50

‘Tenien bombes preparades’, va piular el diputat del PP Alejandro Fernández el matí del 23 de setembre de 2019. ‘Quan vaig advertir de la “batasunització” del moviment separatista mitjançant els CDR, em van dir de tot. O això es talla d’arrel o tindrem un problema greu. Ho repeteixo: tenien bombes.’

Mitja hora després, va esborrar el piulet.

El mateix dia, la diputada de Ciutadans Inés Arrimadas va piular això: ‘Torra fa una cridar a pressionar i els radicals obeeixen. Escamots separatistes haurien estat organitzant accions violentes amb explosius mentre milions de catalans continuen desprotegits pel govern d’Espanya. Gravíssim. Això és normalitat, senyor Sánchez?’ Vint minuts després, va esborrar el piulet.

Però una hora més tard, va tornar a piular el mateix missatge, substituint la paraula ‘escamots’ per ‘radicals’.

‘Condemno les càrregues, és clar’, va piular el diputat socialista Raúl Moreno, en referència al Primer d’Octubre, la nit del 9 d’agost de 2018 en una conversa a Twitter amb l’usuari @xevialde. El 22 de maig de 2019, va esborrar el piulet. Aquell mateix dia també va esborrar centenars d’altres piulets.

‘Alguna cosa a dir?’, piulava el 25 de setembre de 2019 el regidor del PP de Badalona, Xavier García Albiol, etiquetant el president Quim Torra i citant un article de La Vanguardia sobre les suposades confessions dels CDR detinguts. ‘La presidència de la Generalitat és en mans d’un personatge indigne del càrrec que ocupa, capaç de justificar la violència’, va continuar Albiol. Menys de mitja hora després, va esborrar el missatge.

‘Cita aquest tuit amb l’insult en català que més t’agradi’, va piular l’usuari CatalanThings el 3 de gener de 2017 al vespre. Una hora i catorze minuts més tard, el diputat Gabriel Rufían va citar el piulet afegint-hi el text: ‘Referèndum pactat amb l’estat.’

El 10 d’agost de 2019, dos anys i mig més tard, Rufián va esborrar el seu piulet.

‘Hem de resistir la inhabilitació de @QuimTorraiPla. No resignar-nos’, va escriure el diputat de la CUP Albert Botran el 3 de gener a la tarda. El piulet va sobreviure set segons abans de ser esborrat. Uns minuts més tard, Botran va tornar a piular, però amb un missatge amb més matisos: ‘Si el president @QuimTorraiPla decideix plantar cara, hem de ser al seu costat totes les forces partidàries de l’autodeterminació, ens agradi més o menys el seu govern…’

En l’època actual, les xarxes socials són una part fonamental de la política. Els polítics diuen allò que pensen i reaccionen a les notícies i als altres polítics en temps real. Allò que fan a les xarxes queda registrat per sempre en un format que es pot cercar fàcilment. Si no és que s’eliminen, és clar.

Esborrar una publicació de les xarxes socials, com ara un piulet, és força habitual. Els usuaris corrents ho fan, i també els polítics. La majoria de piulets esborrats s’eliminen pocs minuts després d’haver estat publicats, moltes vegades per algun error de llengua. Uns altres són repiulets accidentals, que es corregeixen simplement desfent-los.

Però hi ha altres piulets esborrats que són molt més interessants. De vegades hi ha polítics que esborren piulets de fa un any, o dos o, fins i tot, cinc. Això, tot sovint, passa inadvertit pel públic. De fet, així és com ho vol tant Twitter com altres xarxes socials: si els usuaris no poguessin controlar –esborrar– els propis continguts, potser dubtarien més a l’hora de crear-ne per evitar que, en darrera instància, els pogués anar en contra.

Però les figures públiques com ara els polítics són un cas diferent. Allò que diuen (piulen) és d’interès públic, i també allò que eliminen. Politwoops és una plataforma dedicada a controlar els polítics a Twitter i capturar-ne els piulets esborrats per tenir un registre històric. Les dades de Politwoops són disponibles públicament i s’hi poden fer cerques: per exemple, a la web de Politwoops, hom pot veure ràpidament i fàcil els piulets esborrats de Lorena Roldán i Carles Puigdemont, per exemple.

LES PREGUNTES

Quins polítics esborren piulets? Quants n’esborren? Quant triguen a esborrar-ne una vegada publicats? Quina mena de piulets esborren?

EL MÈTODE

A diferència de la majoria d’articles que escric, en aquest no hi haurà cap hipòtesi a confirmar o desmentir. És una anàlisi d’exploració de dades, cosa que significa que l’estructura de l’anàlisi no és guiada per un pla predissenyat ni per una premissa desmentible, sinó que és una mena de passeig per les dades. En favor de la transparència, i com a revisió dels meus biaixos de selecció i confirmació, faré tot el possible per documentar el procés.

Nota important: Politwoops no fa seguiment de tots els polítics. Els piulets eliminats d’aquells usuaris que no són a la plataforma es perden per sempre, desafortunadament.

ELS RESULTATS

Obtenció de dades

Triar els polítics: primer de tot, vaig recopilar una llista de 485 polítics d’interès i en vaig recuperar els noms d’usuari de Twitter. La llista incloïa tots els diputats del Parlament de Catalunya, tots els diputats del congrés espanyol i unes dotzenes més de figures rellevants per a la política catalana i espanyola. Podeu consultar-ne la llista sencera.

Recuperar les dades: després vaig rescatar tots els piulets esborrats dels polítics de la meva llista. Com que Politwoops no tenia les dades de tothom, al final la meva llista es va reduir a 85 polítics. Vaig escriure un codi per a obtenir les dades de Politwoops i voilà: dotze hores després, tenia 73.269 piulets esborrats en una base de dades local. El codi per a aquest procés i les dades, els teniu disponibles.

Anàlisi bàsica

Comencem examinant el nombre de piulets esborrats per cada polític.

No és sorprenent que els polítics que més piulen també siguin els qui més missatges esborrin. Per tant, examinem el percentatge de piulets esborrats respecte del total de piulets fets pel polític en qüestió en el moment del seu darrer piulet esborrat.

Interessant: Roger Torrent ha esborrat, aparentment, el 99% dels piulets. Però si donem un cop d’ull al compte que monitora Politwoops, veiem que és l’usuari antic (@rogertorrent11) en compte de l’actual (@rogertorrent). Així que no és pas tan interessant. Us ho he advertit: això és una anàlisi d’exploració.

I què me’n dieu, de Raúl Moreno (@raulmorenom), diputat del PSC? Ha esborrat 8.591 piulets. I Susana Beltran García (@susanabeltranga), de Ciutadans, aparentment ha esborrat la meitat dels piulets. Pol Gibert (PSC) i Inés Arrimadas (Cs) també tenen ràtios molt elevades d’esborrar piulets.

Quan van eliminar tots aquests piulets? Sobre què parlaven? Endinsem-nos-hi més.

La importància del ‘quan’

No sabem ben bé per què un polític decideix d’esborrar un piulet. Però veure quan l’elimina ens en dóna pistes. Generalment, si un piulet s’esborra pocs segons després d’haver-se publicat, és a causa d’un error. En canvi, que un piulet s’esborri uns mesos o uns anys després d’haver estat publicat pot ser que respongui a un canvi d’opinió. I una sèrie de piulets esborrats alhora suggereix una ‘neteja’ sistemàtica de xarxes socials, és a dir, un esforç per a eliminar la presència digital anterior.

La millor manera de saber-ne els patrons és veure’ls, literalment. Vegem-los. Hem creat un gràfic per a cada polític. Com els interpreteu? Cada punt és un mes; la posició a l’eix x mostra el moment en què es va fer el piulet (els més recents a la dreta, els més antics a l’esquerra); la posició a l’eix y mostra el moment en què va ser eliminat (els que es van eliminar fa poc, a sobre; els eliminats fa temps, a sota). La mida dels punts mostra el nombre de piulets esborrats en la combinació temporal en qüestió i el color determina si són piulets o repiulets. Observareu que hi ha una línia diagonal que puja des del vèrtex inferior esquerre: són els piulets eliminats tot just després d’haver-se fet.

Potser mirar cent gràfics no és la vostra idea d’un matí de dissabte agradable. De manera que en destacarem uns quants d’interessants.

Xavier García Albiol

Albiol és un piulador prolífic, amb 15.070 piulets publicats. Tanmateix, és també una persona que en suprimeix molts (amb 1.061 piulets esborrats). El seu comportament esborrant piulets és similar al de la majoria de la gent: a vegades comet un error i esborra el piulet de seguida (aquesta és la raó de la pronunciada línia en diagonal). La majoria de les supressions són de repiulets.

Carlos Sánchez

La conducta en els piulets suprimits de Sánchez és notablement diferent del d’Alibol. La mirada es dirigeix de seguida cap a les línies horitzontals: una a començament del 2019 i una altra a començament del 2020. Les línies horitzontals d’aquesta mena de gràfics significa que ha suprimit molts piulets de cop. De la mateixa manera que Albiol, gairebé tots els missatges suprimits de Sánchez són repiulets.

Fernando de Páramo

El 6 de gener de 2020, cap a les vuit del vespre, sembla que l’ex-secretari de comunicació del partit Ciutadans va suprimir completament el seu compte de Twitter, juntament amb 2.201 piulets.

Gabriel Rufián

Rufián acostuma a piular sovint, i també suprimeix missatges de manera habitual, la majoria repiulets. No hi ha patrons clars en el seu comportament, cosa que suggereix que passa de manera aleatòria i fa neteja dels repiulets antics.

Inés Arrimadas

Del 2016 fins a mitjan 2017, Inés Arrimadas sembla que va fer servir un servei automatitzat de supressió de piulets, que els eliminava uns tres mesos després d’haver-se publicat. De fet, tots els piulets previs al 22 de juliol de 2017 han estat eliminats (en total, això són 3.517 missatges suprimits). D’ençà d’aquell moment, rarament n’esborra (a part dels que piula i immediatament els repiula).

Oriol Junqueras

En comparació amb els 3.517 piulets suprimits per Arrimadas, Junqueras en suprimeix molt pocs (només 437), la majoria dels quals són repiulets.

Carles Puigdemont

Igual com Junqueras, Puigdemont ha suprimit relativament pocs piulets, la majoria repiulets.

Miquel Iceta

Iceta és un tuitaire i un repiulador molt prolífic (59.922 missatges!), cosa que fa que sigui més sorprenent que només n’hagi suprimit 651, la majoria repiulets. És curiós, però, el fet que regularment esborra repiulets de mitjan 2015.

Míriam Nogueras

Nogueras esborrava més repiulets abans que no ara. La trama mostra un esquema de supressions –gairebé totes de reipulets– aleatòries i no sistemàtiques.

Pol Gibert (PSC)

El gràfic de Gibert és un dels més singulars. Són visibles dues línies clares: una línia horitzontal a començament de 2017 (la línia horitzontal significa que va eliminar molts piulets de cop) i una línia en diagonal per sobre de la línia en temps real (cosa que significa que probablement havia creat un programari en què els piulets s’esborraven automàticament al cap d’un any).

La línia horitzontal: 24 de maig de 2017, quan va eliminar 1.892 piulets en un sol dia.

Raúl Moreno (PSC)

Moreno també sembla que va fer una neteja de les xarxes socials el 22 de maig de 2019, un dia en què va eliminar 7.834 piulets.

Anàlisi addicional

Més interessant que no pas quan es van escriure i esborrar els piulets és què van esborrar: és a dir, què deien els piulets suprimits.

Tret que tingueu 610 hores (el temps que es tarda a llegir tots els 73.269 piulets esborrats a un ritme de trenta segons per piulet), haurem de cercar-ho. I explorar manualment els piulets eliminats és, simplement, massa feina.

De manera que, en comptes d’explorar els 73.269 piulets jo mateix, us en facilito l’accés. Podeu explorar-los des de la web Politwoops, però aquesta interfície es basa a desplaçar-se per polítics concrets, en lloc de cercar un text específic. Per fer més fàcil aquesta darrera opció, aquí teniu una senzilla aplicació web creada per cercar qualsevol text i filtrar-lo ràpidament (pels polítics espanyols i catalans, en aquesta anàlisi): https://datacat.cc/piulets.

Que en gaudiu!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any