Descobreixen l’amo de Facebook amb la càmera del portàtil tapada. L’hauríem de tapar tots?

  • És un comportament paranoic o una actitud raonable, que tots hauríem d'imitar?

VilaWeb
Vicent Partal
20.11.2016 - 19:00
Actualització: 20.11.2016 - 21:28

L’amo de Facebook, Mark Zuckerberg, fa uns quants dies que s’ha embolicat en tot de polèmiques. Primer les trampes que fa amb el mesurament de les dades de la seua web. Després la promoció de notícies falses i escandaloses i el conflicte que això ha originat arran de l’elecció de Donald Trump. I aquest cap de setmana la càmera del seu portàtil. Una polèmica menor comparada amb les altres, però que ha aixecat una bona polseguera.

Zuckerberg s’ha fet un retrat per a celebrar que Instagram havia arribat a 500 milions d’usuaris actius. La foto la va publicar en aquest apunt de Facebook i darrere seu es veu el seu portàtil, un MacBook, obert. Alguns tècnics ho han aprofitat per a descobrir algunes coses interessants. Per exemple que fa servir Thunderbird de gestor de correu i Chrome de navegador. Però sobretot ha cridat l’atenció que l’ordinador té una cinta petita, gairebé un gomet, que tapa la càmera del portàtil i una altra que tapa l’entrada d’àudio, el port on es posa un micròfon si cal.

La discussió ha esclatat de seguida: Zuckerberg és paranoic o tots hauríem de fer com ell per evitar que ens espien?

Amb la informació que tenim avui és gairebé indiscutible que qualsevol aparell, portàtil o mòbil, pot servir per a espiar-nos. Però també sabem que no és senzill un espionatge a tothom, sense discriminar qui s’espia. Més aviat sabem ara que es pot espiar qui es vulga, però sempre sabent qui s’espia i fent un esforç personalitzat.

En el cas dels ordinadors Mac, com el que fa servir Zuckerberg, espiar a través de la càmera és més complicat, perquè quan la càmera funciona s’encén un llum que serveix d’avís a l’amo. El control d’aquest llum es fa des del maquinari de l’ordinador per mitjà d’un sistema molt especial. De manera que engegar-la des de l’exterior amb un programa remot sense que es note és prou difícil. No és pas impossible, però sí que és més costós que en un PC normal.

Així doncs, hauríem de posar-nos tots una cinta adhesiva per a tapar la càmera i retirar-la només quan ens convé? La resposta és que sí, sens dubte.

La majoria no fem servir la càmera sempre, sinó molt de tant en tant. Tapar-la amb una cinta petita no és gens molest, doncs. Simplement quan cal fer servir la càmera es destapa i es torna a tapar després. No costa diners i és una mesura de precaució, només per si de cas, simple i molt efectiva. En el cas que algú s’apodere de la nostra càmera simplement no li servirà de res.

I l’entrada del micròfon també cal tapar-la?
Tapar la càmera és una precaució senzilla i recomanable però Zuckerberg tapa també l’entrada del micròfon. L’hauríem de tapar també nosaltres?

Això ja és més discutible. En el cas dels ordinadors Macintosh hi ha una raó tècnica que els diferencia de la major part dels PC, que és l’ús d’un petit giny òptic Toslink des de l’entrada del micròfon. Quan aquest giny s’activa emet un petit raig de llum en la 650a porció de l’espectre visible. Això obre la porta a una oportunitat: algú podria enregistrar tot allò que passa a través del micròfon ‘llegint’ la llum amb un aparell òptic extraordinari, segurament només a l’abast d’alguna de les grans agències d’espionatge. Per tant, és realment molt difícil d’imaginar que algú puga tenir interès i recursos per a espiar-nos d’una manera tan difícil. A nosaltres. A Zuckerberg potser sí…

En resum: poseu una cinta menuda sobre la càmera de vídeo, però no cal que us preocupeu, de moment, per l’entrada del micròfon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any