El tinent coronel Baena, la signatura de la rebel·lió i la sedició

  • Perfil del tinent coronel de la Guàrdia Civil que feia de trol a la xarxa mentre signava els informes que nodreixen les causes contra el procés

VilaWeb
Oriol Bäbler
25.03.2019 - 21:50

La repressió té moltes cares, noms i cognoms, però en tot l’engranatge policíaco-judicial que opera arran del referèndum, hi ha un personatge que té la clau de tots els panys: Daniel Baena Sánchez. El tinent coronel de la Guàrdia Civil és el cap de la policia judicial a Catalunya i, per tant, l’últim filtre abans que els informes del cos nodreixin les causes obertes al Tribunal Suprem, l’Audiència espanyola, el TSJC i el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona.

La seva signatura, doncs, ha servit per a construir i certificar el relat de la violència, la sedició i la rebel·lió a Catalunya entre els mesos de setembre i octubre del 2017. De fet, l’endemà del 20-S, el tinent coronel va començar a teixir les acusacions amb un informe que assenyalava que la concentració a la seu d’Economia no era espontània i tenia la voluntat clara d’obstaculitzar els escorcolls.

Baena compareix avui al Suprem com a testimoni després d’haver demanat un ajornament de la citació per a preparar millor la declaració. De motius, no li’n falten. Les defenses tenen la intenció de convertir l’interrogatori en un escrutini minuciós per a desacreditar la instrucció de Pablo Llarena, però també l’actuació policíaca coordinada per Baena. Els advocats ja han denunciat davant del tribunal excessos, escorcolls irregulars i alteració dels fets.

Les defenses també provaran d’aferrar-se al taló d’Aquil·les de la causa, la manca d’imparcialitat del tinent coronel. Mentre redactava i validava informes, Baena obria l’aplicació de Twitter i, sota el pseudònim de Tácito, es dedicava a insultar i a atacar els dirigents independentistes i els Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, es va referir a l’exili de Puigdemont i part del seu govern com ‘una actuació pròpia d’estructures de crim organitzat’.

Tácito és autor de diverses perles, però el seu llegat a Twitter s’ha fet fonedís. Quan el diari Público va destapar l’afer, el tinent coronel va eliminar el compte. Les defenses han demanat al tribunal que insti Twitter a identificar el propietari de l’usuari @nmauiavelo1984, però el magistrat Manuel Marchena s’hi ha negat. Veurem fins on permet de preguntar als advocats, tenint en compte que la manca d’imparcialitat del policia instructor podria comportar la nul·litat de la causa.

Un trol expert en resolució de conflictes

Nascut a Sevilla, Baena va entrar a la Guàrdia Civil el 1997, on va desenvolupar tasques relacionades amb la seguretat ciutadana, però aviat va fer el salt a intel·ligència. El 2001, va desembarcar a Barcelona amb el rang de capità i, sis anys després, va ser nomenat comandant i cap de la policia judicial.

Fins aquell moment, no se li coneixien estudis superiors. Primer va cursar una llicenciatura en Ciències Polítiques i Govern a la Universitat Espanyola a Distància (UNED). Després va fer diversos màsters i postgraus, la majoria a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), sobre seguretat i resolució de conflictes.

Ell mateix especifica en el seu currículum que és expert en conflictes polítics, socials i armats. Es defineix així: ‘Gestiono aquella seguretat que no és rendible, que no es pot traduir en paràmetres de cost-benefici i que, no obstant això, és imprescindible per al funcionament de la societat i el desenvolupament dels seus integrants en pau i llibertat.’

El 2015, es va consumar el seu darrer ascens i va rebre el rang de tinent coronel. Al capdavant de la policia judicial, Baena s’ha fet càrrec de diverses investigacions de corrupció, com el cas del 3%. Tot i que la seva figura s’ha fet pública arran de les causes contra l’1-O, el tinent coronel ha participat en diligències contra el procés d’ençà de la consulta del 9-N.

Després de més de vint anys a la Guàrdia Civil, Baena ha rebut diverses condecoracions. L’última, l’octubre passat durant la festa patronal del cos. Sobre el paper, doncs, és un agent pulcre, recte i exemplar. És igual que alternés l’uniforme verd amb la disfressa de trol. Ni la Guàrdia Civil ni el Ministeri de l’Interior espanyol no han obert cap expedient per l’afer Tácito. ‘El govern actual no fa valoracions sobre actuacions del govern anterior’, ha dit la Moncloa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any