Pau Alabajos: ‘Un himne que diu ‘Per a ofrenar noves glòries a Espanya’, no em representa i per tant no m’alce’

  • Entrevista al portaveu de Compromís a Torrent, criticat perquè no es va aixecar quan sonava l'himne oficial del País Valencià

VilaWeb
Redacció
16.07.2015 - 06:00
Actualització: 23.07.2015 - 17:47

Tres dels regidors de Compromís a l’Ajuntament de Torrent van decidir que no es posarien dempeus quan sonés l’himne oficial del País Valencià en l’acte d’elecció de les falleres majors. Aquest fet ha aixecat polseguera, sobretot entre la dreta valenciana. El més assenyalat, el cantant Pau Alabajos, portaveu del grup municipal de Compromís, defensa la seva posició. Diu que ho tornarà a fer si escau i que el partit respecta la llibertat personal de cadascú.

—Què responeu a les crítiques de certs sectors i mitjans del País Valencià?
—El meu gest és una qüestió personal que respon a unes conviccions ideològiques. Un himne que diu ‘Per a ofrenar noves glòries a Espanya’, doncs no em representa i per tant no m’alce. Alçar-se i mostrar respecte a aquest himne significa legitimar aquesta actitud d’agenollar-se que ha tingut el govern valencià des de temps immemorials. Tant el PSOE com el PP. Nosaltres hem vingut a trencar aquesta dinàmica. Com a valencià no m’alce per aquest vers.

—Compromís ha donat cap indicació sobre com actuar en aquesta situació?
—Compromís respecta la llibertat personal de cadascú. Jo per exemple vaig prometre el càrrec de regidor per imperatiu legal perquè la constitució espanyola tampoc em representa, ni a mi ni a la major part de regidors de Compromís. Això també ho puc dir.

'Vaig prometre el càrrec de regidor per imperatiu legal perquè la constitució espanyola tampoc em representa, ni a mi ni a la major part de regidors de Compromís.'

—La dreta valenciana ha posat el crit al cel arran de la vostra actitud. Com ho interpreteu?
—Això és el que ens fa més gràcia de tot. Un PP que ha fet el ridícul internacionalment amb un aeroport sense avions, que tenia un monument a un cacic que està en una presó que ell mateix va inaugurar. I no parlem de l’ex-batllessa de Torrent, María José Català, que va dir que tenia el defecte de parlar català. O Rita Barberà, representant de València durant molt temps i que va fer el ridícul a la Crida perquè no va poder fer un discurs en valencià. Això sí que és ser antivalencia. La corrupció és antivalenciana, albergar especulació immobiliària i destruir el paisatge també és antivalencià; Nóos, Brugal i Gurtel sí que són antivalencians. El fet que jo m’aixeque o no en un acte faller em sembla que no té importància.

—Creieu que hi ha hagut interès a alimentar aquesta polèmica?
—Sí, i més ara que la dreta ha estat desplaçada. Et posaré un exemple amb el cas de Torrent, que és molt curiós. Avui els diaris Levante i Las Provinciaspublicaven la notícia sobre l’himne amb un tractament de gairebé tres quarts de pàgina. En canvi, la notícia que crec que té més importància, que és que abans de les eleccions el PP va aprovar 1,8 milions d’euros en factures per decret d’alcaldia, sense conformitat de la intervenció municipal, ocupa poc més que un breu. Això és molt més important que un minut i mig d’himne. Tot plegat és una tàctica per a amagar els fets immorals.

—Voleu reivindicar ‘La Muixeranga’ com a himne oficial del País Valencià?
—Crec que ara és el pitjor moment per a començar a obrir un debat de símbols i identitat. Vivim un moment d’urgència social i hi hem de posar l’accent des del primer moment. Un govern responsable i de progrés com el que hem anat bastint crec que ha de posar atenció en les qüestions socials. Els draps, les banderes, els himnes, els noms i les nomenclatures és allò que agrada tant el PP per a amagar els vertaders debats de pes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any