Oriol Mitjà avisa amb sis punts que ‘anem cap al rebrot’ de la Covid-19

  • Diu que no s'han activat les proves PCR per a gent amb símptomes lleus perquè ‘algú no vol utilitzar unes altres marques d'escovillons'

VilaWeb
Redacció
05.05.2020 - 15:54
Actualització: 06.05.2020 - 08:38

L’epidemiòleg Oriol Mitjà, assessor del govern català en la crisi de coronavirus, ha fet avui un crit d’alerta avisant de la possibilitat d’un rebrot del coronavirus. Entre els motius, ha precisat que no es fan prou esforços per a controlar la malaltia amb les PCR. De retruc, ha fet aquesta denúncia: ‘Algú s’entesta a no usar unes altres marques d’escovillons’. Els escovillons –les tiges emprades per a prendre mostres al nas– són indispensables per a saber si els pacients tenen el coronavirus o no.

Segons que ha sabut VilaWeb, Mitjà feia referència al fet que el Departament de Salut acostuma a comprar els escovillons de la marca Deltalab. Aquesta vegada, per a abastar els milers de proves de PCR que s’han de fer al país amb la màxima celeritat possible, el departament ha volgut continuar comprant al mateix distribuïdor: ‘Si hi ha crisi sanitària pots comprar el següent més bo i no passa res, però en aquest cas s’han encallat amb aquest model quan no calia que ho fos’, ha dit Mitjà.

Això coincideix amb el retard del programa Orfeu, que havia d’aprofitar la capacitat dels centres de recerca catalans per a fer un cribratge en massa i multiplicar el nombre de proves per a nous casos sospitosos de Covid-19. L’objectiu era de fer-ne 170.000 en sis setmanes, però fins ahir mateix no va arrencar. La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre que el motiu del retard es devia al que fet que no tenien escovillons.

Mitjà diu que tampoc no es fa ús de la tecnologia per a rastrejar els contactes dels infectats i que no s’ha explicat bé a la gent de més de setanta anys que no haurien de sortir ni abans de les deu del matí ni passades les vuit del vespre. Amb aquesta situació, diu, la taxa d’infecció és de 0,95 i no baixa des de fa tres setmanes, i el sistema sanitari continua amb un 50% d’ocupació de llits crítics. ‘Si fem el desconfinament sense control de la infecció, anem cap al rebrot de la Covid-19.’

No és el primer científic que alerta sobre la possibilitat d’un rebrot. Segons el físic Àlex Arenas, al juny n’hi podria haver un de més greu que no pas el pic de la primera onada de contagis que tot just acabem de superar. Creu que això passarà si el 18 de maig es recupera l’activitat laboral normal, si es fa un desconfinament precipitat i sense un pla eficaç de detecció i aïllament de contagis. Ho explicava en aquesta entrevista a VilaWeb.

Per una altra banda, el doctor Bonaventura Clotet, que es dedica a la investigació de fàrmacs i un vaccí contra el nou coronavirus, també avisava en aquesta entrevista que hi havia ‘un risc claríssim de rebrot’. ‘L’impacte real el veurem d’aquí a tres setmanes, però ja anem veient que en països on s’han començat a aixecar les restriccions, com ara Alemanya, hi ha hagut un repunt d’infeccions. Anticipo un rebrot, però tant de bo m’equivoqui’, deia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any