O Torra o eleccions

  • L'intent d'inhabilitació del president pel Suprem posa a prova la lleialtat entre Junts per Catalunya i ERC i l'estabilitat de la legislatura *** El Consell demana a Sánchez un pla d'acció per a regenerar el litoral valencià *** Educació suspèn les visites de Vox als centres educatius

VilaWeb
Pere Martí
23.01.2020 - 20:00
Actualització: 23.01.2020 - 21:44

TEMA DEL DIA


Desobediència.
Tal com havia advertit, el president de la Generalitat, Quim Torra, no pensa acatar la resolució del Tribunal Suprem que l’inhabilita com a diputat. Torra ha dit sempre que només el parlament li pot treure la condició de diputat i de president i, per tant, no reconeix les decisions dels tribunals espanyols ni dels organismes administratius com la JEC. És a dir, el president opta per la desobediència, una paraula que l’independentisme va fer servir fins al 2017 però que després ha anat abandonat per la d’acatar les sentències judicials. La decisió de Torra situa tota la pressió sobre la mesa del parlament, encapçalada per Roger Torrent, que és la que haurà de decidir si desobeeix la petició del Suprem i no executa la suspensió de l’acta de diputat, o bé si l’acata. La JEC ja ha instat Torrent a acatar-la. El PP i Cs ja han amenaçat amb denúncies i querelles si no es destitueix Torra com a diputat.

En teoria, la desobediència del president està consensuada. En una reunió al Palau de la Generalitat el divendres 10 de gener amb Roger Torrent, els membres de la mesa Josep Costa, Rut Ribes i Eusebi Campdepadrós, i els representants dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, Torra es va assegurar que tindria el suport de tots ells. La reunió, a la qual també van assistir el vice-president Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó, va servir per a blindar una resposta consensuada de les tres formacions en defensa de la sobirania del Parlament de Catalunya i, per tant, de la continuïtat de Torra, digués el que digués el Suprem i qualsevol altra instància espanyola. També va servir per a curar ferides causades per la presentació de resolucions al ple sobre autodeterminació o altres matèries susceptibles de ser perseguides per la justícia espanyola. I es va acordar de no forçar un avançament electoral provocat per decisions judicials. És a dir, es va allunyar el rumor d’unes eleccions avançades.

La reunió es va fer sis dies després de la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya en què es rebutjava la decisió de la JEC d’inhabilitar Torra i es qualificava de cop d’estat l’intent de desposseir-lo de l’acta de diputat. En el text es reconeixia que era el parlament, mitjançant el reglament, l’única institució que podia alterar la composició de la cambra catalana. És aquesta resolució del 4 d’octubre a què apel·la Torra per no acatar la decisió del Suprem i la que, en principi, serveix tant a Junts per Catalunya, com a ERC i la CUP per a tancar files.

La resolució del Suprem que s’ha sabut avui és una resposta a les mesures cautelars demanades per Torra. Encara falten dues resolucions més, sobre el fons de la qüestió, que no tenen data prevista. Una inhabilitació efectiva de Torra portaria a unes eleccions anticipades que ni Junts per Catalunya ni ERC no desitgen. Els primers, perquè encara han d’encarar la refundació del seu espai polític, i els segons, perquè volen desplegar el pressupost que el govern acaba de pactar amb els comuns per a fer visible l’augment de les polítiques socials. Però en la situació inflamable permanent que viuen les relacions entre Junts per Catalunya i ERC tot pot canviar, sigui per la pressió judicial o per qualsevol altra discrepància, com el pressupost del parlament, on les dues formacions es barallen per la partida que ha de rebre la cambra per a celebrar el seu quarantè aniversari. Junts per Catalunya sí que ha descartat de cercar cap recanvi per a Torra per a acabar la legislatura. Per tant, o Torra aguanta o hi haurà eleccions. Curiosament, l’única formació a la qual anirien bé unes eleccions avançades és la CUP, atès que totes les enquestes li auguren un augment de diputats. Potser per això, la seva portaveu, Maria Sirvent, ha demanat avui un full de ruta consensuat per a acabar la legislatura.

MÉS QÜESTIONS
El Consell demana a Sánchez un pla d’acció per a regenerar el litoral. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a la direcció general de Costes un pla d’actuació immediat per a regenerar el litoral afectat pel temporal Glòria. El president ha instat el govern d’Espanya a prendre decisions ràpides perquè les tasques de recuperació hagin acabat abans de les vacances de Setmana Santa i, sobretot, abans de l’estiu, quan han d’estar en condicions per al turisme. Precisament, Puig era avui a Fitur per promoure el turisme al País Valencià i s’ha mostrat confiat en una ràpida recuperació després de dies molt durs, especialment a les zones de platja, que són les principals destinacions turístiques. El president ha dit que el País Valencià tiraria endavant amb l’aliança de totes les administracions i el suport del sector públic i privat. A l’espera de la reacció del govern espanyol, de moment la Generalitat aprovarà un primer decret d’ajuts al ple del Consell. A més, ha dit que s’havia de canviar la visió i les estratègies més enllà de la conjuntura i de les respostes immediates que calien en aquests moments perquè el canvi climàtic era una realitat.

Dimiteix el secretari d’Universitats del Botànic després de set mesos en el càrrec. El secretari d’Universitats, Rafael Tabarés, ha dimitit després de set mesos en el càrrec, segons que ha informat el diari Levante. És la primera dimissió a la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, l’única amb seu a Alacant, que dirigeix Carolina Pascual. Encara que ja havia transcendit la seva mala relació amb el sotssecretari, José Vicente Villar, en declaracions al Levante Tabarés diu que els seus motius són més profunds. De fet, diu que se’n va preocupat pel present i el futur del govern valencià i del Botànic II. ‘Els reptes són ací i la necessitat de fer-ne front també.’ El catedràtic de Psiquiatria per la Universitat de València i reconegut científic és militant socialista des de fa 25 anys i va rebre directament del president Ximo Puig la petició de fer-se càrrec d’Universitats, tot un desafiament, tenint en compte els problemes de finançament que arrossega i la necessitat d’incidir en la modernització i internacionalització de les institucions acadèmiques, a més de la revisió del mapa de titulacions.

Educació suspèn les visites de Vox als centres educatius. La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ha decidit de suspendre definitivament les visites de la formació d’extrema dreta Vox a centres educatius, atesa la negativa del partit d’assistir-hi fora de l’horari lectiu. Educació va determinar que els diputats del grup parlamentari Vox podien visitar els centres fora de l’horari lectiu i acompanyats de l’inspector educatiu de la zona, si bé la formació va avançar que els denunciaria als tribunals si no rectificaven. La conselleria ha defensat que es va elaborar una proposta de visites que garantia el dret dels diputats d’accedir a dependències públiques i alhora el de l’alumnat d’exercir el seu dret a l’educació lliure de qualsevol pressió externa. No obstant això, la conselleria ha lamentat que Vox hagi presentat un escrit a la mesa del parlament reiterant la petició de visitar els centres educatius i reclamant que aquestes visites tinguessin lloc en horari lectiu. La conselleria ha dit que es mantenia en la seva postura i no modificaria les condicions establertes per a les visites. Per tot això, ha suspès les visites programades i avisarà per les vies oficials els centres educatius afectats. Les vistes havien rebut les protestes de partits democràtics, sindicats i nombrosos centres educatius.

Cultura promourà el català amb cursos a les empreses andorranes. La nova campanya per a promoure l’ús del català oferirà cursos adaptats per al personal d’atenció al públic de les empreses que ho demanin. És una de les novetats que han presentat la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la cap d’àrea de Política Lingüística, Maria Pujol. La campanya, titulada ‘Aquí, en català. Atreveix-t’hi’, té com a objectiu arribar a les persones que no parlen català habitualment i informar i sensibilitzar sobre els serveis lingüístics disponibles per a aprendre l’idioma. Les accions es faran per les xarxes socials, als mitjans de comunicació i en llocs públics. La pàgina web i les xarxes socials contindran càpsules de vídeo, la revista 7Dies distribuirà díptics per a informar sobre els serveis que s’ofereixen per a aprendre català de franc, i durant dos mesos es retolarà un autobús amb la imatge i l’eslògan de la campanya, entre més accions.

LA XIFRA
85% és el percentatge de dependència del producte alimentari exterior de les Illes Balears, segons la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha. Per corregir-ho, ha avançat que presentaran mesures per a augmentar la producció local d’aliments, no tan sols per a proveïment sinó també per a reduir la petjada ecològica.

TAL DIA COM AVUI
El 23 de gener de 1350, va néixer sant Vicent Ferrer, un dominic valencià que va recórrer mig Europa. Als seus sermons, hi acudien milers de fidels. L’any 1391 va agitar els ciutadans de les grans ciutats contra els jueus de la península Ibèrica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any