Núria Clemares i Marc Fernándes: “Volíem explicar històries tradicionals a través de la tecnologia”

VilaWeb
Redacció
25.06.2021 - 06:00

No totes les sales de teatre tenen teló, ni escenari, ni butaques; algunes ni tan sols són una sala. A vegades, només hi ha el bosc i és de nit. I en comptes de recordar-te que apaguis el mòbil, et conviden a encendre’l. És el que passa a Paraules que trenquen ossos, el primer espectacle de Cia. Pagans, amb què Núria Clemares i Marc Fernández uneixen tradició oral i tecnologia, i ens conviden a escoltar les històries que s’expliquen els arbres. L’obra, guanyadora del Premi de la Crítica d’Arts Escèniques 2021 al millor espectacle d’Arts carrer, es pot veure aquest estiu a festivals com deLlegendes o l’EVA.

Com sorgeix la idea d’aquest espectacle?

Núria Clemares (NC).- Sorgeix des de diversos prismes. En primer lloc, jo soc narradora oral des de fa molts anys i el Marc és tecnòleg, i com som parella i havíem treballat plegats abans, ja feia temps que volíem posar en comú les dues coses: la tecnologia i el teatre. Així va néixer Cia Pagans.

Paraules que trenquen ossos neix a partir d’una notícia que vaig llegir sobre una biòloga canadenca, Suzanne Sinnard, que havia fet un experiment per demostrar que els arbres, d’alguna manera, es comuniquen entre ells: a través dels líquens, de les arrels sota terra, es passen informació, i quan estan talant un bosc, els arbres que es troben més a prop poden avisar als altres del que està passant, i perquè es carreguin de nutrients…

Em va semblar fascinant. Arran d’això vam pensar que, si en el bosc és on, segons la tradició oral, hi viuen tot de personatges llegendaris –bruixes, gegants, dones d’aigua, menairons, etc. – doncs probablement les seves històries han quedat allà i els arbres les expliquen. Així vam crear aquest espectacle, que uneix biologia, tradició oral i tecnologia.

Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any