Nova Zelanda prioritza el benestar a l’economia en un pressupost pioner

  • El govern de Jacinda Ardern se centrarà en cinc categories quant al benestar dels ciutadans, una mesura no pas exempta de crítiques

VilaWeb
La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, durant un discurs a l'Assemblea General de l'ONU.
Redacció
23.06.2019 - 01:50

El govern de Nova Zelanda farà un pressupost basat en cinc categories del benestar dels  ciutadans, deixant de banda els indicadors econòmics, com ara la productivitat i el creixement. La iniciativa, que és pionera, ha originat un fort debat entre partidaris i detractors. Se’n va fer ressò fa unes quantes setmanes The New York Times en un article que resumin tot seguit.

La primera ministra, Jacinda Ardern, va presentar la nova proposta de despesa més important del pressupost, més de 200 milions de dòlars en un pla per a reforçar l’atenció de les víctimes de la violència de gènere. Segons Ardern, és la inversió més gran  feta mai contra un dels problemes ‘més preocupants i vergonyosos’ de Nova Zelanda.

L’executiu ha establert cinc prioritats per al nou pressupost: millorar la salut mental, reduir la pobresa infantil, abordar les desigualtats dels indígenes –maoris i de les illes del Pacífic–, progressar en l’era digital i transitar cap a una economia sostenible i d’emissions baixes.

‘Aquest pressupost és un esdeveniment que canvia el joc. No hi ha cap altre país important que hagi adoptat tan explícitament el benestar com a objectiu.’ Són paraules de Richard Layard, professor de la London School of Economics i expert en la satisfacció de la vida de les poblacions. Segons Layard, cap govern del món no ha vinculat l’avaluació i la priorització de les polítiques relacionades amb el benestar com Nova Zelanda.

A més d’aquest canvi de paradigma, el govern també ha anunciat mesures com ara una promoció d’habitatges per als sense-sostre i ha adquirit el compromís de reduir el nombre de maoris a les presons, on són sobrerepresentats. L’executiu també ha vinculat aquestes polítiques a la seva continuïtat, perquè hi ha eleccions previstes pel 2020.

‘Una campanya de màrqueting’

Però la iniciativa no és exempta de crítiques. L’oposició de centre-dreta ha afirmat que tots els governs del país han procurat de millorar la vida dels ciutadans i ha descrit la proposta com a ‘campanya de màrqueting’. ‘Els neozelandesos no es beneficiaran d’un govern que faci cas omís de la desacceleració de l’economia i se centri en la marca. Els anys vinents ens enfrontarem a perills econòmics importants, però aquest govern s’ha centrat en una campanya de màrqueting’, va dir la diputada de l’oposició Amy Adams.

El professor d’economia de la Universitat Victòria de Wellington i ex-president del Banc Central de Nova Zelanda, Arthur Grimes, havia afirmat que l’executiu havia perdut oportunitats per a desenvolupar polítiques per a reduir les desigualtats econòmiques i socials, com ara un impost sobre els beneficis del capital o una reforma social. ‘Caldrà veure com serà de diferent el pressupost d’enguany. Estic segur que faran alguna cosa significativa en aquest pressupost, però podrien fer més’, va afegir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any