La nova Unió Europea comença a caminar

  • Els presidents de les quatre institucions europees situen la lluita contra el canvi climàtic com a prioritat

VilaWeb
ACN
01.12.2019 - 14:20
Actualització: 01.12.2019 - 14:43

La nova Unió Europea (UE) ha encetat avui el seu mandat després que s’hagin fet efectius els dos relleus que quedaven a les institucions: el de l’alemanya Ursula Von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea i el del belga Charles Michel al Consell Europeu. Ja amb Von der Leyen i Michel amb les regnes de la Comissió i el Consell, els presidents de les quatre institucions europees han inaugurat simbòlicament el nou cicle polític en un acte per commemorar els 10 anys del Tractat de Lisboa.

En l’acte, els nous líders de les institucions europees han dit encetar la nova etapa amb l’objectiu de ‘deixar una Europa més forta’ que la que han heretat i han situat la lluita contra el canvi climàtic com a prioritat.

En el seu primer dia com a presidenta, Von der Leyen ha reivindicat els presidents de les institucions europees com a ‘guardians dels tractats’ i ha defensat que Europa és el futur que s’ha de construir entre tots. L’alemanya ha subratllat la importància de mantenir Europa com un continent de pau i s’ha compromès a treballar pels somnis i les aspiracions dels europeus.

Al seu torn, Michel, que també estrena càrrec al capdavant del Consell Europeu, ha destacat la força i la riquesa del projecte europeu. El belga ha remarcat la importància de reconèixer la diversitat a Europa i ha reivindicat els ‘valors europeus’. ‘Comencem els pròxims cinc anys amb una agenda europea ambiciosa’, ha assegurat.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha apuntat que totes les institucions europees treballaran ‘com un sol equip per a continuar construint Europa’. ‘Els europeus volen veure accions reals, ha dit Sassoli, que ha reconegut que el moment polític actual demana de compromisos forts.

Finalment, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha destacat el fet que hi hagi paritat de gènere al capdavant de les quatre institucions europees. Lagarde també ha apostat perquè la nova etapa sigui de renovació i esperança després que la UE hagi passat els darrers deu anys en ‘reparació’.

Moment d’impàs

La nova Unió Europea comença a caminar en un moment d’impàs polític al bloc europeu. El Brexit és el desafiament immediat que es troben els presidents de les institucions, amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea prevista per a principis del 2020. El canvi climàtic és l’altre gran desafiament al qual hauran de fer front les institucions europees, que també tindran a l’agenda altres qüestions pendents com ara les reformes econòmiques i financeres o la gestió de la immigració i els refugiats.

Borrell es compromet a reforçar el paper internacional de la UE

L’ex-ministre d’Afers Estrangers espanyol Josep Borrell assumeix des d’avui el càrrec d’Alt Representant de la Unió Europea i vice-president de la Comissió Europea. En un text publicat al Servei Europeu d’Acció Exterior, Borrell s’ha compromès a reforçar el paper internacional de la Unió com a cap de la diplomàcia europea.

‘Treballaré per a garantir que la Unió Europea continuï sent un actor global confiable, cooperatiu i amb principis’, apunta Borrell en el text, en què apunta a desafiaments globals com ara el canvi climàtic, la “‘mmigració irregular’ o la desigualtat com alguns dels reptes principals. A més, Borrell assenyala que el realisme, la cooperació i la unitat seran els principis que guiaran la seva tasca com a cap de la diplomàcia europea.

‘La Unió Europea té un responsabilitat davant els seus ciutadans i socis arreu del món. La responsabilitat d’assegurar la seguretat i la pau, promoure el desenvolupament sostenible, la democràcia i l’estat de dret i les llibertat fonamentals i els drets humans’, indica l’exministre en l’article.

Mogherini s’acomiada reivindicant la UE com un pilar del multilateralisme

Borrell relleva Federica Mogherini al capdavant de la diplomàcia europea. Després de cinc any com a Alt Representant, la italiana s’ha acomiadat reivindicant la Unió Europea com un soci confiable, un pilar del multilateralisme i un ‘obstinat defensor dels drets humans’.

En una piulada, Mogherini ha desitjat el millor a Borrell i ha assegurat que deixa el càrrec ‘en bones mans’. Per la seva banda, Borrell ha respost que és un honor ocupar el càrrec d’Alt Representant, que ha definit com una tasca crucial per crear una Unió Europea més forta al món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any