Una quarantena de nadales modernes i en català que heu de conèixer

  • Us oferim una llista amb quaranta-una cançons actuals per a cantar durant aquestes festes de Nadal

VilaWeb
Redacció
22.12.2022 - 21:50
Actualització: 22.12.2022 - 23:59

Quan arriba la temporada de Nadal és el moment de l’any de començar a escoltar nadales. D’aquestes cançons de temporada n’hi ha moltes i de moltes menes: de les més tradicionals “A Betlem me’n vull anar”, “Fum, fum, fum” i “Les dotze van tocant”, fins a aquelles dedicades exclusivament als més petits, com ara “M’agrada el Nadal” i “El dimoni escuat”. També n’hi ha que provenen de la música culta, com ara “Santa Nit”, i unes altres que són cançons de bressol, com ara “El noi de la mare”. Ara, també hi ha grups de música actuals que han fet versions de nadales modernes i en català. Enguany destaquen les cançons noves de Ginestà i dels Amics de les Arts.

Les nadales més antigues documentades són del segle XV i tenen l’origen en les representacions que els pastors feien als portals de les esglésies durant la nit de Nadal. Durant el desembre és habitual de sentir-ne als concerts de corals, a les escoles i també abans de fer cagar el tió. És un gènere musical que es manté molt viu i que d’aleshores ençà no ha deixat d’evolucionar.

Des de VilaWeb us hem preparat una llista a Spotify amb una quarantena de propostes de nadales modernes i en català per a cantar durant aquestes festes.

 

“Barcelona és un regal”, Ginestà (2022)

“Barcelona és un regal” és una cançó nova de Ginestà, el grup dels germans Pau i Júlia Serrasolsas, del barri de Sant Andreu de Barcelona. L’han estrenada enguany i forma part de la campanya Nadal de l’ajuntament de la ciutat. Parla de com es transforma la ciutat quan arriba la temporada nadalenca.

“Vides llunyanes”, els Amics de les Arts (2022)

Els Amics de les Arts han presentat un EP anomenat Vides llunyanes, en què trobareu dues cançons de Nadal. La primera, “Vides llunyanes” i la segona, una versió del clàssic “El noi de la mare”. En el primer cas són acompanyats per l’Orfeó Català i en el segon, pel cor In Crescendo.

“Res especial”, Flora (2022)

“Res especial”, de Flora, és presentada com una antinadala. Amb aquesta cançó volen posar sobre la taula que no tothom viu aquests dies festius de la mateixa manera. Parla dels qui estan sols, dels qui no passen per un bon moment i dels qui no volen celebrar Nadal.

“M’agrada tant fer-te feliç”, Maria Jacobs (2017)

“M’agrada tant fer-te feliç” és una cançó de Maria Jacobs que parla sobre els retrobaments durant Nadal. De les taules plenes de família i de l’amor i l’alegria que desprenen durant les festes.

“Ara és Nadal”, Lexu’s (2006)

“Ara és Nadal”, de Lexu’s, ens acosta als dies de Nadal en què tothom és feliç, passeja sense presses i amb un somriure. Parla de la importància de passar estones amb la gent que estimes i de com és d’agradable gaudir d’aquesta època de l’any allunyat de les preocupacions.

“Torna a ser Nadal”, Macedònia (2020)

“Torna a ser Nadal” és una nadala de Macedònia que parla de la màgia que omple les cases durant el desembre. Explica com viuen els infants l’època nadalenca, marcada per l’alegria i la fraternitat.

“T’he trobat a faltar”, Buhos (2021)

“T’he trobat a faltar” és l’adaptació de Buhos al català de la versió basca “Zurekin Batera”. Una cançó que s’acaba d’estrenar i que parla de retrobar-nos amb aquells que estimem i de la importància de dir-los que els hem enyorat.

“La teva llum”, Madretomassa (2019)

Madretomassa va presentar l’any 2019 la cançó “La teva llum”, en què ens acosten a l’enyorança que es desperta quan arriba Nadal.

“És Nadal al món”, Els Catarres (2017)

“És Nadal al món” és una nadala moderna i en català dels Catarres que combina elements típics de les tradicions nadalenques amb pinzellades d’actualitat.

“Un camell d’Orient”, Manel (2007)

Manel té la nadala “Un camell d’Orient”, que relata l’aventura nadalenca d’un camell màgic a qui se li ha adormit el rei la nit més important de l’any. L’animal se les haurà d’empescar per fer arribar tots els regals que carrega sense l’ajuda de sa majestat.

“El 25 de gener”, Manel (2018) 

“El 25 de gener” és una altra nadala de Manel en què expliquen el destí dels Reis d’Orient un cop han complert les seves obligacions nadalenques.

“Avui és Nadal”, Glaucs i Lax’n Busto (2007)

Amb aquesta nadala, Lax’n Busto i Glaucs, desitgen “Bon Nadal” a tothom i parlen de les emocions que ens remouen durant aquestes dates.

 

“Tampa Tapam”, El Diluvi (2017)

El Diluvi presenta una versió renovada de la nadala tradicional “El noi de la mare” que presenten amb el títol “Tampa Tapam”.

“Nit de Nadal”, Joan Rovira (2017)

“Nit de Nadal”, de Joan Rovira, ens acosta a un dels costums més típics d’aquestes dates: passar temps amb la família i gaudir de l’estona que passem plegats.

“Pare Noels als Balcons”, Copa Lotus (2015)

“Pare Noels als Balcons” parla dels efectes d’una ruptura i de les discussions de parella quan s’acosta la temporada nadalenca.

“Un Nadal diferent”, Pepet i marieta (2020)

Aquesta nadala de Pepet i marieta va sorgir l’any passat per a donar un missatge d’ànims i d’esperança en unes festes marcades per les restriccions de la pandèmia.

“Si ens veiessis”, Joan Dausà i Sara Pi (2012)

“Si ens veiessis” és una nadala moderna que se’n recorda d’aquells que ja no hi són i que va explicant com, malgrat la pèrdua, es manté la tradició familiar.

“L’altra nit de Nadal”, Nyandú (2013)

“L’altra nit de Nadal”, de Nyandú, explica la història d’una persona sense sostre que es troba un vestit vermell en plena nit de Nadal i els infants el confonen amb el Pare Nadal. Posa de manifest les contradiccions d’una societat que jutja i que es basa en l’aparença.

“Polvorons amb mel”, Sanjosex (2014)

Els empordanesos Sanjosex, amb la nadala “Polvorons amb mel”, parlen de les tradicions i de tot allò que celebrem amb amics i família aquests dies tan assenyalats.

“Tornar a Somriure”, Mazoni i Miquel Abras (2007)

“Tornar a somriure” és una nadala de Mazoni i Miquel Abras que compta amb la col·laboració dels nens de la Bisbal.

“Caga tió”, Gossos (2007)

Gossos va presentar l’any 2007 “Caga tió”, una nadala que parla d’aquesta tradició tan arrelada, però d’una manera diferent i moderna.

“Prec de Nadal”, Meritxell i Judith Neddermann (2019)

“Prec de Nadal” és la primera cançó nadalenca del disc Present, de Meritxell i Judith Neddermann.

“Ja és Nadal”, Elena Gadel (2013)

Aquesta nadala d’Elena Gadel parla de Nadal com un període per a proposar-se desafiaments, perseguir somnis i aprofitar l’escalfor de la gent que tenim a prop.

“Nadala alacantina”, Pep Gimeno “Botifarra” (2014)

“Nadala alacantina” és una nadala del disc Ja ve Nadal que ens parla dels personatges principals d’aquestes festes: sant Josep, els pastors i els angelets.

“Jo voldria que tot l’any fos com Nadal”, Glaucs (2000)

Aquesta nadala exposa el desig que sempre sigui Nadal, perquè és en aquest moment de l’any quan hi ha més consciència de la importància de la pau i l’amor arreu.

“Aquí és Nadal i estic content”, La Pegatina (2010)

La Pegatina, amb el seu tarannà característic, en aquesta cançó parla de Nadal com un moment d’alegria i de disbauxa.

“Aquelles nits de Nadal”, Col·lectiva (2005)

La nadala per excel·lència que ens aboca a recordar aquells que ja no hi són és “Aquelles nits de Nadal”. Un clàssic col·lectiu que interpreten Gerard Quintana, Beth Rodergas, Miqui Puig i Gossos, entre més artistes.

“Quan somrius”, Col·lectiva (2005)

“Quan somrius” és una nadala que permet de teleportar-se a una tarda d’hivern amb les persones que més estimes.

“Regala petons”, Obeses (2013)

“Regala petons”, d’Obeses, parla de la diversitat de petons que hi ha i de la necessitat de fer-ne per Nadal.

“El noi de la mare”, Blaumut (2013)

Blaumut ha fet seva la nadala tradicional “El noi de la mare” amb una versió que modernitza l’original.

“La nit de Nadal”, Pau Alabajos (2019)

“La nit de Nadal” és una nadala tradicional valenciana que ha versionat Pau Alabajos.

“M’agrada el Nadal”, Dàmaris Gelabert (2011)

Dàmaris Gelabert va presentar l’any 2011 una cançó per als més petits de casa que ens parla dels Reis d’Orient, del pesebre i dels desigs de Nadal.

“El Nadal ja és aquí”, El Pot Petit (2011)

També per als més menuts, el Pot Petit canta “El Nadal ja és aquí”, una nadala que parla dels Reis, del tió i del fred que caracteritza aquestes festes.

“És un desig”, Josep Thió (2009)

“És un desig” és una nadala de Josep Thió que parla dels propòsits que ens fem la nit de Cap d’Any.

 

“Dimoni escuat”, Quartet Mèlt (2018)

Aquesta versió del “Dimoni escuat” és una transformació de la nadala tradicional que el Quartet Mèlt s’ha fet seva.

 

“El Nadal més tropical”, Gertrudis (2017)

Amb “El Nadal més tropical” Gertrudis fa una nadala reivindicativa que, mitjançant elements tradicionals d’aquestes festes, fa crítica social.

“Porteu-me carbó”, Marc Parrot (2005)

Diu així: “Estimats Reis d’Orient, m’he portat malament.” Amb aquesta cançó, Marc Parrot representa l’antítesi de les nadales tradicionals i demana als Reis que li portin carbó.

“Es Nadal que no tendré”, Fora des Sembrat (2000)

“Es Nadal que no tendré” és una cançó que parla de les desigualtats que es fan més visibles entre infants durant el període nadalenc.

“Fum, fum, fum”, Cris Juanico (2013)

Amb “Fum, fum, fum”, Cris Juanico presenta una versió modernitzada de la nadala tradicional, tot i que manté la lletra original.

“Maria anava partera”, Mireia Vives i Borja Penalba (2016)

“Maria anava partera” és una nadala a cavall entre el folk i la cançó d’autor de Mireia Vives i Borja Penalba.

“El caganer”, Albert Pla (2009)

“El caganer” és una cançó creada per Albert Pla que va ser la cançó de Nadal de TV3 l’any 2009. Per cantar-la l’acompanyen Joan Miquel Oliver, Gerard Quintana, Estopa, Quimi Portet i Manel.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any