Música i conferències a Tunis i Bugia per celebrar l’Any Llull

  • La capital de Tuníssia i la ciutat de la Cabília acolliran una jornada dedicada a l'escriptor

VilaWeb
Redacció
08.10.2016 - 02:00

L’Any Llull arriba la setmana vinent al nord d’Àfrica. La ciutat de Bugia, a la Cabília, acollirà el 10 d’octubre un concert de Lídia Pujol inspirat en l’entorn musical de l’època de Llull, i que servirà per obrir el congrés ‘La percepció actual de les diferències. Ramon Llull’, on una quinzena d’experts debatran sobre diversos aspectes de l’obra del filòsof mallorquí. La ciutat de Tunis, a Tunísia, també viurà una vetllada musical inspirada en el filòsof mallorquí el dia 18 d’octubre de la mà del pianista Manel Camp, que en aquest cas servirà per clausurar una segona jornada celebrada també en el marc de l’Any Llull.

Bugia
El Teatre Regional de Bugia serà l’escenari el dia 10 d’octubre del concert ‘A l’entorn musical i conceptual de Ramon Llull’. La cantant Lídia Pujol, acompanyada pels músics Mohamed Ayoub, Miquel Àngel Cordero i Mohamed Soulimane, oferirà una tria de cançons configurades a partir de poemes i conceptes lul·lians, sobretot procedents del Llibre d’amic e amat, que té l’amor com a eix central.

El concert farà de pòrtic al congrés ‘La percepció actual de les diferències. Ramon Llull’, que se celebrarà també al Teatre Regional de Bugia el dia següent, 11 d’octubre, i que congregarà una quinzena d’experts en Ramon Llull perquè n’exposin diferents aspectes de la seva vida i obra. El congrés ha programat un seguit de ponències a càrrec dels acadèmics Victor Pallejà, Amara Allaoua, Maria Àngels Roque, Ouiza Galleze, Salah Baïzig, Marta Romano i Djamil Aïssani.

També es farà un debat sobre Llull que comptarà amb la participació, entre d’altres, de Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Cheikh Tahar Aït Aljet, director de la Zawiyya – Institut de Tamokra, Kabilia; Roger Albinyana, director general de l’IEMed; Slimane Hachi, director del Centre Nacional de Recerca Prehistòrica, Antropològica i Història d’Algèria; i Eveline J.A. America, directora de la FONDEMA (Amsterdam).

Tunis
Per altra banda, la ciutat de Tunis, a Tunísia, també viurà un dels actes més destacats dels darrers mesos de l’Any Llull. El proper 18 d’octubre, el pianista i compositor Manel Camp oferirà, a la prestigiosa sala Nejma Ezzahra, el concert ‘Art’, un particular i reeixit homenatge a l’art lul·lià amb la col·laboració dels músics Matthew Simon, Horacio Fumero i Lluís Ribalta, i del recitador Joan Crosas. El concert és un recorregut pels principis que usava Llull amb la intenció d’apropar els homes a Déu, principis que donen els títols de les peces musicals del projecte de Manel Camp: bondat, grandesa, eternitat, poder, saviesa, voluntat, virtut, veritat i glòria.

El concert de Manuel Camp servirà per clausurar una segona jornada lul·liana, que se celebrarà el mateix dia 18 d’octubre a l’Acadèmia Beït al-Hikma sota el lema ‘Ramon Llull i la trobada de les cultures’. El col·loqui comptarà amb la participació de diferents experts en l’obra de Ramon Llull, com Alexander Fidora, Salah Balzic, Brahim Jadla i Victor Pallejà. També hi intervindran Abdelmajid Charfi, president de l’Acadèmia; Senén Florensa, president de l’IEMed; Raja Yassine Bahri, director del departament de Lletres de l’Acadèmia; i Manuel Forcano, director de l’IRL.

L’Institut Ramon Llull és el responsable del programa internacional de l’Any Llull, que se celebra enguany en commemoració del 700 aniversari de la mort del pensador mallorquí Ramon Llull, l’autor més universal de la cultura catalana. Aquest programa inclou una exposició itinerant per diverses universitats europees i més de 50 activitats entre concerts, lectures poètiques i actes acadèmics i literaris, que s’han anat celebrant al llarg de l’any arreu d’Europa, Amèrica i el nord d’Àfrica. Aquests actes al nord de l’Àfrica els organitza l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració l’Institut Europeu de la Mediterrània(IEMed).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any