El Museu Marítim recorre la Barcelona marítima de postguerra en imatges inèdites

  • La institució exposa la col·lecció fotogràfica de Joaquín Tusquets de Cabirol, recentment descoberta

VilaWeb
ACN
11.03.2021 - 15:40

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) ha adquirit la col·lecció fotogràfica de Joaquín Tusquets de Cabirol, recentment descoberta i amb més de quatre mil negatius datats entre els anys 1942 i 1959. El conjunt constitueix una memòria de la Barcelona de l’època, del seu front marítim amb el port i el mateix museu –inaugurat el 1941- com a protagonistes destacats. La institució llueix ara la col·lecció en l’exposició ‘Imatges trobades. La Barcelona marítima de postguerra. El fons Joaquín Tusquets de Cabirol, que s’ha inaugurat avui a la Nau 1 de les Drassanes Reials i s’hi estarà fins a l’octubre.

Tusquets (Barcelona, 1904-1979), era un pèrit químic i apassionat de la fotografia que es va dedicar a aquesta disciplina com a amateur. El fons el formen 4.317 negatius, durant anys es van guardar intactes dins de petits sobres de paper, metòdicament ordenats, amb unes breus anotacions manuscrites. A la primavera de 2020, en l’època de confinament, aquests negatius de procedència i autoria desconeguda van aparèixer a les xarxes socials i el Museu Marítim de Barcelona els va adquirir -amb finançament de la Diputació de Barcelona- “per a preservar-los i posar-los al servei de la societat”.

L’exposició fa un recorregut per la Barcelona marítima de postguerra a través de la mirada artística de Joaquín Tusquets. En un període de temps caracteritzat per la manca de recursos i del qual es disposa poc material fotogràfic, Tusquets fa un retrat de la vida quotidiana de la Barcelona de l’època, del museu del moment inaugurat l’any 1941 i en particular de la vida portuària. Com a aficionat, va participar en concursos fotogràfics d’àmbit estatal. I l’any 1961 va guanyar el quart premi del concurs de fotografia artística organitzat pel mateix MMB, dotat amb mil pessetes.

“La fotografia de Tusquets es regeix per les pautes de l‘època, que valorava una temàtica “amable”, de composició clàssica, i de tècnica acurada. Els aficionats com ell fomenten i promocionen la cultura fotogràfica, organitzant concursos, cicles de conferències, exposicions, formació tècnica artística i excursions fotogràfiques, entre altres activitats”, expliquen des del museu.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any