Munté desautoritza Rovira sobre la borsa de desocupats per a organitzar el referèndum

  • La portaveu ha volgut deixar clar que no li agrada que formacions polítiques o gent de fora del govern parli d'acords o possibles decisions que ha de prendre l'executiu

VilaWeb
ACN
11.04.2017 - 17:19
Actualització: 11.04.2017 - 18:34

La portaveu del govern, Neus Munté, no ha volgut valorar la possibilitat que l’executiu creï una borsa d’aturats per a les tasques d’organització derivades del referèndum, que havia explicat com una idea poc abans la secretària general d’ERC i portaveu de JxSí, Marta Rovira. Munté, de fet, ha circumscrit la fórmula a l’àmbit de les propostes de partits, apuntant així a que es tracta d’una idea d’ERC. Però en tot moment la portaveu s’ha desentès de la borsa d’aturats i ha remarcat que ‘no forma part de les decisions del govern’.

A més, Munté ha avisat que, de tot allò que decideix el govern, només en pot parlar el govern mateix. I ha avisat que no revelaria pas detalls de l’estratègia sobre el referèndum, de la mateixa manera que, segons ella, tampoc ho fa l’executiu espanyol amb els seus plans per intentar impedir-lo.

La possibilitat de crear una borsa d’aturats que podrien ocupar llocs en l’organització del referèndum no és una idea que el govern tingui sobre la taula. Si més no, a hores d’ara. Així ho ha explicat la portaveu de l’executiu català en ser preguntada per la proposta que havia detallat Rovira assegurant que s’estava estudiant des del govern. ‘Aquest no és un posicionament que hagem explicat com a govern. Se’m demana un posicionament d’una opinió que molt legítimament fa una representant d’una formació política que jo respecto moltíssim. Al govern analitzem diferents escenaris, però no estem en posició d’explicar res que tingui a veure amb això’, ha comentat Munté, deixant clar que la idea de la borsa d’aturats és, ara per ara, d’ERC i no de l’executiu.

A més, la portaveu ha volgut deixar clar que no li agrada que formacions polítiques o gent de fora del govern parli d’acords o possibles decisions que ha de prendre l’executiu. Així, sense esmentar-la, ha criticat que Rovira hagi comentat la proposta de la borsa d’aturats vinculant-la a l’executiu. ‘Com a govern, expliquem el que analitzem o decidim com a govern però no altres formacions polítiques o grups parlamentaris’, ha dit, tot afegint que ‘dels plans i decisions del govern, en parlem com a govern estrictament’.

Munté, a més, en ser reiteradament preguntada per la proposta, se n’ha desvinculat assegrant en diverses ocasions que la borsa d’aturats ‘no forma part d’una decisió d’aquest govern’ i que ‘no hi ha cap decisió adoptada en aquest sentit’.

D’altra banda, i relligat amb els plans del govern, Munté tampoc ha volgut parlar sobre la compra d’urnes per al referèndum, els mètodes que se seguiran per preparar la cita, o com es pot fer sense implicar els funcionaris. ‘No ens consta que el govern de l’Estat expliqui públicament les seves estratègies pel procés. Tampoc que expliqui les deliberacions dels òrgans de decisió del govern de l’Estat. Per què hauríem de fer-ho nosaltres?’, ha sentenciat, tot refermant que per a l’executiu català ‘l’important és donar compliment al mandat i al compromís que s’ha assumit per fer el referèndum’.

Les crítiques de l’oposició
Amb aquesta resposta, la portaveu ha volgut tancar la porta a cap comentari formal des del govern davant la possibilitat que, tal i com ha explicat el diari Ara, diversos departaments estiguessin enfrontats pels tràmits a seguir en la compra d’urnes per al referèndum. Malgrat això, des de l’oposició sí n’han volgut parlar i el portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, ha assegurat que una ‘crisi interna’ està ‘sacsejant’ JxSí i ha afegit que ‘no són molta notícia les crisis internes al si del separatisme’. El diputat ha assegurat que saben que hi ha ‘baralles’ per decidir qui signa la convocatòria, sobre qui compra les paperetes i ara sobre qui encarrega les urnes. D’altra banda, ha dit que ‘voten diferent’ al Parlament i ha asseverat que estan ‘nerviosos’. Davant d’aquesta situació, ha reclamat que es posin ‘urnes i paperetes de veritat’ en unes noves eleccions al Parlament.

Des del PSC, la portaveu parlamentària Eva Granados ha criticat que es dediqui un percentatge dels recursos públics a fer el procés ‘etern’ i una altra part ‘a veure com es posiciona cadascun dels partits’ davant d’una possible convocatòria d’eleccions. La socialista ha dit que decidir qui compra les urnes forma part d’un procés que ha assegurat que ‘no tindrà lloc’ perquè tant els lletrats del Parlament com el Consell de Garanties Estatutàries ‘han dit que no es pot dur a terme el referèndum’. ‘Ens sembla el joc del gat i la rata i no el que esperaríem els catalans, que és un govern que governés’, ha declarat.

Preguntat per la mateixa qüestió, el portaveu del PPC, Alejandro Fernández, ha assenyalat que ‘és evident que hi ha una total i absoluta desconfiança entre el president de la Generalitat i el senyor Junqueras’ i que ‘tothom s’intenta amagar a l’hora d’assumir responsabilitats serioses perquè estan veient les conseqüències’ del procés. ‘Sobre les divisions que hi ha al govern s’han escrit cròniques i cròniques en les quals poca cosa puc avançar’, ha indicat el portaveu popular qui ha lamentat el fet que ‘posen per davant els seus interessos partidistes dels interessos reals dels catalans’. ‘Cada vegada més es nota que aquesta divisió farà inviable un procés que des de fa temps considerem que està políticament liquidat’, ha conclòs.

‘Ningunejar o escoltar’
Per últim, preguntada pels contactes a l’estranger de l’executiu, Munté ha defensat que l’entrevista del president, Carles Puigdemont, amb l’expresident dels EUA Jimmy Carter ‘forma part de normalitat dels contactes que el govern pot mantenir amb diferents representants europeus i internacionals’, i ha reiterat que ‘en cap cas se li va demanar cap posicionament favorable a res’.

A més, Munté ha aprofitat per criticar que des del govern espanyol i antics ministres intentin ‘ningunejar’ els contactes del govern però alhora ‘hagin d’invertir tantes energies i es deguin favors’. ‘És molt contradictori. Se’ns escolta o no? Se’ns ninguneja o no? Tenim la certesa que el procés català està sobre la taula de molta gent influent, i tenim la sort que se’ns escolta i podem explicar el mandat democràtic que tenim’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any