Moncloa nega haver inflat la xifra de proves de la Covid-19 que ha enviat a l’OCDE

  • Un primer càlcul que sumava proves PCR i anticossos situava l'estat en vuitena posició · Tenint en compte només les PCR l'estat és el dissetè del rànquing

VilaWeb
ACN
28.04.2020 - 08:39

El govern espanyol ha emès un comunicat en el qual defensa que no ha inflat artificialment la xifra de proves de la Covid-19 per aparèixer al TOP-10 del rànquing de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament i Econòmic (OCDE). Segons La Moncloa ha estat l’OCDE, i no el govern espanyol, qui ha optat per no discriminar entre proves PCR i proves anticossos i fer la suma d’1.345.460 proves. De fet, apunta el comunicat, el govern espanyol va enviar dades desagregades per tipus de proves i per comunitats, i sumar-los sense discriminar ha estat una ‘decisió única i exclusiva de l’OCDE’.

L’executiu espanyol prova de contrarestar d’aquesta manera les crítiques que ha rebut per part de diversos mitjans que l’acusen d’haver maquillat les xifres per aparèixer en vuitena posició a un rànquing que l’OCDE.

La diferència de criteris ha portat el president de l’OCDE, Ángel Gurría, a felicitar Espanya pel seu esforç. Aquesta vuitena posició també ha permès que tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagin destacat la gestió de l’executiu i el fet que se situï –en paraules d’Illa- ‘per davant d’Alemanya, França, el Regne Unit i Estats Units‘ en proves realitzades.

Per situar l’estat a la vuitena posició, l’OCDE s’havia fiat de les dades que va facilitar el projecte Our World in Data, que alhora recollia les informacions de l’executiu espanyol que apuntaven que s’havien fet 1.345.460 proves, és a dir 28,6 per cada 1.000 habitants.

Posteriorment els responsables del projecte han corregit les dades tenint en compte només els PCR. Han situat el nombre de proves a l’estat en 22,3 per cada 1.000 habitants. Aquesta correcció s’ha aplicat també al rànquing, cosa que ha situat Espanya en dissetena posició, per sota de la mitjana dels països de l’OCDE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any