Moldàvia es divideix en dos governs enfrontats en la pitjor crisi de la seva història

  • L'oligarca Plahotniuc es disputa el control amb un govern de coalició d'europeistes i pro-russos

VilaWeb
Redacció
12.06.2019 - 15:23

El govern en funcions del Partit Democràtic de Moldàvia (PDM) i el govern de coalició del partit europeista ACUM i el pro-rús Partit dels Socialistes de la República de Moldàvia (PSRM) han mantingut aquesta setmana sengles reunions de consell de ministres, el que suposa un agreujament de la crisi política en la qual es troba sumit el país.

Tots dos executius s’han acusat mútuament d’usurpar il·legítimament el poder. ‘Aquest conflicte seguirà mentre l’oligarca moldau Vladimir Plahotniuc (cap a l’ombra del PDM), segrestador de totes les institucions estatals, segueixi a Moldàvia’, ha afirmat la primera ministra del govern de coalició, Maia Sandu.

Els proeuropeus i pro-russos han portat a terme un insòlit amb l’únic objectiu d’apartar Plahotniuc del poder, en un estat marcat per la corrupció i la inestabilitat i on l’oligarca controla les institucions i la majoria de mitjans de comunicació.

‘No volem empitjorar la situació. Espero que els que intenten usurpar el poder estiguin al corrent de la seva situació i renunciïn voluntàriament’, ha afegit. Sandu va prendre possessió del seu càrrec com a primera ministra després d’una votació parlamentària celebrada dissabte, un dia després del límit legal màxim per a la formació de govern, segons el Tribunal Constitucional (TC).

El TC, amb una majoria pro-Plahotniuc, va dissoldre el parlament i va destituir el president Igor Dodon, qui va ratificar abans a Sandu. El seu relleu legal va ser el primer ministre, Pavel Filip, aliat de Plahotniuc, qui va convocar immediatament noves eleccions per al 6 de setembre abans que el Constitucional retornés a Dodon les seves competències.

El mateix Dodon ha criticat aquesta mesura ‘desesperada’ per mantenir-se al poder i l’oposició crítica la decisió de l’alt tribunal,  ja que es donava un termini de tres mesos per a formar govern, però el TC ha interpretat que els tres mesos en realitat són noranta dies (i no tres mesos sencers). Una maniobra que també ha rebut la crítica d’organitzacions favorables als drets civils i a la independència judicial.

El consell de ministres presidit per Sandu es va reunir aquest dilluns a la seu del parlament, mentre que el govern de Filip es va reunir a la seu del govern, custodiada per un important contingent policíac i per simpatitzants del PDM.

Filip ha instat les institucions públiques a seguir funcionant amb normalitat. ‘Els ciutadans no han de patir les conseqüències de la crisi política’, ha apuntat. Filip ha cercat un acostament als Estats Units i Israel per a mantenir-se en el poder i avui ha aprovat traslladar l’ambaixada de la República de Moldàvia de Tel Aviv a Jerusalem, i a la vegada, ha aprovat l’acord per vendre una parcel·la de terra per a construir un nou complex de l’Ambaixada dels Estats Units al país.

Per la seva part, tant Brussel·les com Moscou han reconegut la formació del govern de coalició dirigit per Sandu, antiga assessora del Banc Mundial i ministra d’educació, i amb el suport dels socialistes pro-russos. El parlament que va nomenar a Sandu és el resultat de les eleccions del passat 24 de febrer, en què cap formació va obtenir majoria suficient per governar en solitari. La crisi encara continua oberta i el desenllaç encara és incert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any