El MIM de Sueca arriba als trenta anys amb una programació per a tota la família

  • Del 18 al 22 de setembre, Sueca s’omplirà de teatre gestual amb més de seixanta representacions i divuit espectacles gratuïts de carrer

VilaWeb
Redacció
19.09.2019 - 17:00
Actualització: 20.09.2019 - 10:54

El gest, el mim, el cos i el moviment són els protagonistes absoluts dels espectacles que es poden veure a la Mostra Internacional de Mim (MIM) de Sueca, que aquest 2019 fa trenta anys, consolidat com el festival de gest més important del país i dels més importants d’Europa. La programació d’enguany se centra en els espectacles per a tota la família i també n’ofereix divuit de carrer gratuïts.

Vint-i-vuit companyies passaran pels escenaris del MIM entre el 18 i el 22 de setembre. S’hi destaquen produccions per a tota la família com ara l’espectacle Asteroid, de la companyia Campi Qui Pugui; Escargots, de Slow Olou; i Bola, un espectacle pensat especialment per a infants fins a tres anys de la companyia l’Horta Teatre.

Per a commemorar els trenta anys de la mostra, durant els cinc dies del MIM es podrà veure a la sala dels Porxets l’exposició ‘Els gestos d’un poble’. És un recull de més de mil imatges de suecans fetes expressament per al festival i que mostren els gests i les expressions dels qui han estat els espectadors de diverses generacions del MIM i els veritables protagonistes del festival: els veïns de Sueca.

Amb motiu de l’aniversari també es podrà veure, durant tot el festival, a la plaça de l’ajuntament, una instal·lació artística feta per membres de la Fundació SASM, entitat d’atenció a malalts mentals crònics. ‘Colors del MIM‘ pretén omplir de color els carrers de la ciutat. Dimecres es va fer una acció artística participativa: durant el muntatge els artistes van convidar el públic a fer els últims retocs de pintura i gaudir de la instal·lació durant tots els dies del festival.

Podeu consultar tota la programació del MIM

La classe magistral d’enguany anirà a càrrec de la ballarina Claire Ducreux i el coreògraf Toni Mira. Una declaració d’amor al teatre de carrer és el títol de la lliçó. Tots dos tenen una intensa trajectòria professional, amb estils molt diferents, que troben el punt de connexió en la dansa. Un llenguatge personal que es nodreix de tècniques com ara el clown i el teatre gestual, visual i d’objectes, amb l’objectiu que es veu reflectit al títol de la lliçó.

La programació d’enguany el denominador comú de l’interès i el compromís dels creadors en qüestions com ara la violència masclista, la discapacitat, la soledat a les grans ciutats i la marginalitat. Propostes que s’entrellacen i complementen amb unes altres que reivindiquen l’humor i la diversió com a actituds escèniques i vitals i fan una crida col·lectiva a alliberar la imaginació.

Us oferim una tria de deu espectacles del MIM 2019:

Cortejo. Baldo Ruiz i Paloma Calderón. Dissabte 21. L’espectacle mostra les contradiccions que envolten el món de la parella a ritme de vals. L’atracció i la violència s’hi uneixen amb una dansa impulsiva i magníficament sincronitzada pels ballarins.

Lu. Cia. Maduixa. Dissabte 21 i diumenge 22. ‘Lu’ en xinès vol dir ‘camí’. Aquest espectacle tracta del treball infantil mitjançant la dansa i les imatges, que creen un univers màgic i de fantasia. Tot plegat serveix d’aixopluc als més menuts per a resistir la duresa de la seva vida quotidiana.

Avec le temps. Cie. Claire Ducreux. Divendres 20. Duet amb Toni Mira en què el temps transcorre entre rutines i records, ballant entre la tristesa i l’alegria, per a acompanyar la ceguesa d’un dels personatges.

Extension. Cirque inextremiste. Divendres 20 i dissabte 21. L’artista Rémi Lecoq ha perdut la cadira de rodes, però reapareix amb una excavadora com a extensió del seu cos. La seva paraplegia deixa pas a l’acròbata àgil i mecànic, l’ésser humà més poderós, en un espectacle extrem i poètic

Calma!. Guillem Albà. Divendres 20 i dissabte 21. Vivim com realment volem viure? Fem realment allò que volem fer? En aquesta obra de clown, Guillem Albà prova d’explicar un fet tan complex com la pressa. Un espectacle que qüestiona el dia a dia i el viatge vital de cadascú.

Topa. Kukai Dantza i Brodas Bros. Dissabte 21. Unió entre la dansa tradicional basca i la dansa urbana hip-hop. Amb una coreografia molt enèrgica, quatre ballarins prenen l’espai públic per a establir un diàleg entre dues formes d’expressió i orígens diferents.

MIM-Aniversari. La Fam Teatre. Divendres 20 i dissabte 21. La companyia torna al festival amb els Motorpunk, uns personatges peculiars que arriben als carrers de Sueca amb motos gegants per a custodiar el gran pastís del trentè aniversari del MIM.

Volat. Pepa Cases Dansa-Teatre. Divendres 20. Proposta de dansa- teatre de carrer per a tots els públics que convida a reflexionar sobre les necessitats, les aparences i un impuls a la recerca d’allò que és essencial.

Sómente. Teatro Só. Divendres 20 i dissabte 21. Espectacle poètic sobre la fragilitat humana, la solitud i la vellesa en les grans ciutats. La comunicació entre l’actor i el públic es forja mitjançant el llenguatge emocional del cos i el poder universal del gest.

Social Animal. Titoyaya Dansa. Dissabte 21. Reflexió amb el moviment sobre l’empatia i la manera de relacionar-nos. Qualsevol aspecte, en principi positiu i enriquidor, pot ser el detonant d’una explosió de violència dels uns contra els altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any