Metges Sense Fronteres demana ajuda a Noruega per a desembarcar l’Ocean Viking

  • La portaveu de l'organització, Raquel González, avisa que 'ara mateix els ports segurs són a Europa, no a Líbia'

VilaWeb
Fotografia: Metges sense fronteres
ACN
13.08.2019 - 13:37
Actualització: 13.08.2019 - 18:06

L’ONG Metges Sense Fronteres insta el govern noruec a ‘demanar a la Unió Europea que activi el mecanisme per a intentar que s’arribi a un acord per a desembarcar i ubicar els migrants’ que són a bord de l’Ocean Viking. La petició de l’organització arriba després de l’últim salvament del vaixell ahir a la tarda. A més, Líbia ha demanat el retorn dels salvats al territori, però Metges Sense Fronteres s’hi ha negat, argumentant que el territori era ‘una línia vermella’ i que ‘ara mateix els ports segurs’ eren ‘a Europa’. L’embarcació ja porta a bord 356 persones de dotze nacionalitats diferents, de les quals 92 són infants.

Metges Sense Fronteres defensa que la responsabilitat d’acollir les persones salvades és dels països costaners més pròxims al lloc on són ‘per no afegir un periple de diversos dies a les persones rescatades’. Per això, l’organització no demana que Noruega intervingui directament en el rescat, ja que, encara que el vaixell porti bandera noruega, per qüestions de distàncies no és responsabilitat seva, sinó que faci de mitjancer a favor del desembarcament dels migrants, en tant que és un país que forma part de la zona Schengen.

La portaveu de l’ONG, Raquel González, assegura que retornar els migrants rescatats a Líbia no és una opció i que ‘no ho faran de cap manera’. Segons l’organització, Líbia no es pot considerar un port segur, ja que aquest ha de complir uns requisits mínims (que funcioni el dret d’asil, que hi hagi garanties judicials o que no hi hagi risc de tortura, per exemple) i assegura que molts dels rescatats han hagut de treballar com a esclaus i han estat víctimes de tortures al territori. ‘Hem vist que tenen cicatrius de cops, de tortures amb corrents elèctrics i fins i tot els han cremat amb plàstics calents’, explica González.

Des de Metges Sense Fronteres informen que encara no han demanat oficialment un port segur perquè no volen marxar de la zona de rescat. ‘Des que vam sortir hem fet un rescat cada dia. I, si posem rumb a un port segur, deixaríem buida aquella zona’, argumenta la portaveu. Tot i això, l’organització ha informat Líbia, Malta i Itàlia de la situació i assegura que si hi ha un vaixell a la deriva en risc d’enfonsar-se i el localitzen, ‘és imperatiu rescatar-lo’, malgrat el nombre de persones que l’Ocean Viking ja porta a bord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any