dones Iran

De la primera tanda de les desenes eleccions legislatives a l’Iran del 26 de febrer, se n’ha destacat la victòria dels aliats reformistes i moderats del president Hassan Rohani. Però hi ha hagut una altra victòria, més modesta i no tan mediàtica, en relació amb la presència de dones al parlament iranià. Hi haurà no pas menys de catorze diputades, el mateix nombre que es va assolir en les eleccions del 1996, però la xifra podria augmentar en la segona tanda de l’abril fins a la vintena. En l’últim parlament, amb dos-cents noranta membres, hi havia nou dones, la majoria del sector més conservador de la cambra.

De les catorze diputades elegides directament en la primera tanda del 26 de febrer, vuit són la capital, Teheran, on els trenta escons en disputa han correspost a la Llista de l’Esperança reformista.

Entre aquestes diputades hi ha la sociòloga Parvaneh Salahshouri, favorable a un canvi a l’Iran que doni més poder a les dones i els joves i partidària que el vel deixi d’ésser obligatori per a les dones.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)