Més de la meitat de persones LGTBI oculta la seva orientació sexual en el treball, segons un estudi

  • Barcelona Activa apel·la a la "justícia social" i lamenta que es pugui perdre talent

VilaWeb
Redacció
25.07.2017 - 18:09

Barcelona Activa apel·la a la “justícia social” i lamenta que es pugui perdre talent

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

Més de la meitat de les persones gais, lesbianes i transexual oculten la seva identitat i orientació sexual al treball, segons revela l’Informe Aequalis 2016, presentat aquest dimarts per la directora acadèmica de l’informe i directora de Diversity, Margarita Alonso.

“A Espanya, tenim lleis molt avançades” de l’àmbit LGTBI, però el món laboral és més lent a l’hora d’incorporar bones pràctiques, ha subratllat Alonso, que ha evidenciat que la xifra pot ser més gran a tot l’Estat.

Alonso ha lamentat que “a Espanya, no és segur sortir de l’armari sempre”, per la qual cosa ha evitat fer una crida generalitzada per evidenciar la identitat sexual en segons quins entorns, els quals ha apel·lat de canviar.

Ha insistit que l’empresa ha de donar el “primer pas per generar un entorn segur en la feina”, i ha advertit de les conseqüències d’amagar la diversitat sexual en l’àmbit privat, ja que repercuteix en l’àmbit afectiu, familiar i dels drets laborals.

En termes de productivitat, una persona que oculta la seva identitat sexual inverteix molt de temps en això mateix, fet que repercuteix negativament en la seva interacció amb la resta de l’equip, ha observat la directora de l’informe.

“SORTIR DE L’ARMARI”

Per a Alonso “sortir de l’armari no és activisme, sinó que és ser un mateix”, ha posat d’exemple bones pràctiques empresarials i ha donat motius a les empreses per incloure la seva diversitat LGTBI: legalitat, gestió de talent, drets laborals i veta de mercat.

La directora d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, ha subratllat que la Llei contra l’homofòbia i transfoòbia aprovada pel Parlament el 2014 ha estat només un primer pas: “Quan una llei està feta, comença realment el treball”.

Ha insistit en la necessitat que les empreses duguin a terme bones pràctiques, ja que és en el món laboral on l’individu passa la major part de les hores del dia. El fundador i president d’Axel Hotels, Juan Julià, ha celebrat la segona edició de l’informe.

“SITUACIONS DE CLARA DISCRIMINACIÓ”

La directora general de Barcelona Activa, Sara Berbel, ha ressaltat la necessitat de fer públic aquest informe “perquè encara existeixen situacions de clara discriminació” LGTBI amb situacions que poden afectar de forma profunda les persones que les pateixen.

Ha subratllat que per a l’Ajuntament de Barcelona, les polítiques LGTBI són una prioritat del seu treball, i per a Barcelona Activa aquesta qüestió es troba “en el cor” de l’empresa, ha remarcat.

“PÈRDUA DE TALENT”

Ha evidenciat que quan es produeix un rebuig d’aquestes característiques es dona un problema de justícia social, que ha advertit que, a més, pot ocasionar una pèrdua de talent per a les companyies, incorrent en un problema de “miopia i un error garrafal”.

Ha lamentat que la inserció laboral és especialment complicada per a dones transgènere, i ha apel·lat a les empreses d’alt retorn social, considerades de tercera generació, a fer pedagogia sobre aquest assumpte i donar exemple.

Aquestes empreses, caracteritzades per la seva creativitat i innovació, ja no es limiten a complir la llei, tal com succeïa en els anys 80, sinó que són “agents de canvi” en el seu entorn, la seva activitat, els seus clients i els seus treballadors, que són més fidels a la companyia.

“GRAN MIRALL”

Des de la Diputació de Barcelona, l’assessora tècnica d’Igualtat i Ciutadania, Sílvia Casola, ha parlat de l’estudi com un “gran mirall” que dona eines per canviar la realitat, i ha insistit que la corporació ha situat aquest àmbit com un important focus de la seva acció.

Ha posat de manifest que sobre els municipis recau l’engegada de gran part de les polítiques per aconseguir una societat igualitària, i ha dit que aquest treball els servirà per ajudar entitats locals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any