Mercè Pàniker i Alemany, la germana que no sortia a la fotografia

  • L'Institut Català de les Dones ha presentat un seguit d’actes per a fer-la a conèixer en motiu dels cent anys del naixement

VilaWeb
Redacció
07.03.2020 - 20:50
Actualització: 07.03.2020 - 23:10

Mercè Pàniker i Alemany (1920-2012) va ser una emprenedora i activista catalana en favor dels drets de les dones. Mentre els seus dos germans Salvador i Raimon van ser sempre reconeguts a causa de la seva gran influència en la cultura del moment, la seva tasca sempre va romandre a l’ombra. És per això que l’Institut Català de les Dones (ICD) ha presentat un seguit d’actes per fer-la a conèixer amb motiu dels cent anys del seu naixement. Dirigit per Anna Mercadé, l’Any Mercè Pàniker i Alemany girarà entorn dels eixos del feminisme, la democràcia i la participació política, de l’emprenedoria i el lideratge de les dones a l’empresa i la indústria, i de la cooperació internacional.

L’ICD, com a institució coordinadora, també impulsarà l’edició d’una biografia, organitzarà una jornada central al Palau de la Generalitat, realitzarà una exposició itinerant que s’incorporarà al catàleg de mostres divulgatives de la institució, i explicarà la vida i el pensament de Pàniker en un vídeo divulgatiu i una campanya a les xarxes socials.

 

 

Pionera a Catalunya com a empresària i defensora dels drets de les dones 

Mercè Pàniker i Alemany va néixer a Barcelona l’any 1920. L’any 1954 es va incorporar a Pàniker SA, empresa de tints i coles fundada pel pare, Sri Ramuni Pàniker, l’any 1922. Va ser cofundadora i presidenta de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir (AQEIC), presidenta de l’Associació de Químics de Catalunya, membre de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI). A més, va participar en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i va ser cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a promoure la dona empresària.

Anna Mercadé, la responsable de l’any, ha destacat la importància que esdevingui un referent per a les catalanes. Pàniker sempre va defensar que només la independència econòmica podria portar a les dones a ocupar els espais de participació política i de lideratge social i empresari, d’on s’han vist sempre expulsades a causa del patriarcat. Va animar-les a confiar en si mateixes i dirigir-se cap a la conquesta del poder. No pas en clau de substituir els homes, sinó d’incorporar-se als centres de decisió complementant-los amb la seva manera de veure el món. Com a membre de l’ONUDI, va fer missions d’assessorament industrial a l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica, fet que va contribuir a bastir ponts entre Occident i Orient, entre Catalunya i Europa, entre l’empresa i els treballadors i també entre homes i dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any